Inlägg av: Mattias Lilja

Älgjakt

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den helgen.

Vi samlades på lördagsmorgonen för genomgång. Lite ovanligt för denna helgen var att vi även skulle skjuta gris. Jag stod på pass första såten, och två andra hundar fick jaga. Karelaren Fia tog snabbt upp, och efter lite smygande kom hundföraren fram till att det rörde sig om ko med två kalvar, men att det var alldeles för tätt för att komma till skott, efter ett par stötar var ekipaget på väg rakt emot en passlina, för att ett par 100 m innan stanna upp i ståndskall igen. Hundföraren gjorde då inga misstag utan kunde fälla en kalv, han kunde dock rapportera att det då bara fanns en kalv med, och den andra måste halkat efter. Kon fortsatte rakt till Jessica med hunden efter sig som kunde konstatera samma sak, ingen kalv. Typiskt.

I såt två var det min och Knuts tur. Jag släpper på ett ställe där det brukar finnas älg. Han sticker så fort kopplet stryks, och ca 1 km från mig blir det upptag, sakta gångstånd och ståndskall. Närmsta passkytten rapporterade då att det måste vara gris, och att det lät som att Knut åkte på stryk. Jag ville bara åka hem just då. All luft gick ur mig när jag ser hur Knut släppt och går tillbaka o sina bakslag. kort därefter rapporterar samma passkytt att han skjutit en stor gris som kom utfarandes från ståndskallsplatsen. jag skyndar då och möter upp Knut, och kan till man lättnad konstatera att han var hel. Det skjuts även en löskegris, som gick undan. Den andra jämthunden i såten fick gå dit och sköta eftersök, det blev ståndskall inte långt från skottplatsen och hundföraren kunde avsluta på bästa sätt. Tyvärr visade det sig vara en större galt med extremt spetsiga och vassa betar, och hunden hade fått ett längre skärsår i låret.

På söndagen, fick Knut gå från start, och han drog iväg omedelbart. en passkytt rapporterar att han såg en vuxen älg passera några 100m från honom i en jäkla fart och efter en koll på pejlen, såg det ut som att Knut var efter den. han kom dock aldrig till upptag utan kom tillbaka till mig, han gick då ner till samma plats, och jag gick efter. Knut for iväg några 100m och jag kom ut på det stora hygget där älgen observerats. till min förvåning kommer då tre vuxna älgar gåendes från motsatt håll och Knut står helt fel i vind, och tar ett annat spår som leder han från älgarna. Jag står länge och tittar och siktar utan att få skottchans, men kan konstatera att det är en 6-taggar och en 5-taggare.

Jag väljer att vänta in Knut och efter 10-15 min kommer han tillbaka och får syn på älgarna 150m bort. Det blir, som väntat i ett sånt läge, inget vidare upptag och han får fart på älgarna, förbi en passkytt som inte har rent skottläge. Till hans förvåning vänder dock de två tjurarna tillbaka och han kan nedlägga en 5-taggare. Knut fortsätter ingen såten och när älgarna går i sjön några km bort stannar Knut och vi kan åka och koppla. Mer än så blev det inte den helgen. Men Knut är påväg in i formen igen, och säsongen har bara börjat för honom efter totalt 7 veckors sjukskrivning.

Ad

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »