Inlägg av: Kamilla Björling

Drömmar om älgjakt

Inatt drömde jag att jag sköt en älg. Så varför inte dela med sig av en utav jakterna i höstas då jag faktiskt lyckades skjuta en älgkalv. 

Under själva älgjaktsveckan fick jag inte ens se skymten av en älg. Hörde en inne i skogen när jag satt ute på ett hygge. Men mycket mer än så var det inte. Det enda jag lyclades att se under hela veckan, var när ett vildsvin helt snopet, kom springades över vägen vid mitt torn. Och några tjädrar. Men inte en älg på hela veckan.

Sen gick det några veckor och vi tog en efterjakt. Efter att ha vart ifrån älgjakten några veckor så va de ju helt klart underbart att få komma ut i älgskogen igen. 

Första passet blev en ”favorit i repris”. Inte en älg så långt ögat kunde nå. Vi bröt efter första såten och samlades för lite korvgrillning. 

Vi bestämde oss för att köra en vända till. Det passet jag hamnade på var vid en grusväg och hade två placeringar man kunde välja att ställa sig på. Antingen alldeles vid vägkanten eller några meter in i skogen. Men jag tänkte att om älgarna kommer så måste dom få chansen att komma ut på vägen. Så jag valde att ställa mig en bit längre in. 

Det tog en liten stund, så fick jag meddelande om att ko+kalv var påväg mot mig. Men jag tänkte att dom kommer ju aldrig komma fram till mitt pass ändå. Men plötsligt hörde jag hur det braka till i skogen och skymtade något mörkt i skogen på andra sidan grusvägen. Plötsligt kommer kon upp på vägen och ställer sig still och ser hur hon spanar efter mig då hon säkert kännt av att något va i närheten. Sen såg jag att kalven kom upp och ställde sig bakom. Jag fick flytta mig försiktigt i sidled för att få fri sikt från träd. Siktar in på kalven och trycker av. 

Både ko o kalv springer tillbaka in i skogen, fast jag stod fristående utan stöd, så såg jag en tydlig markering på kalven att han blev träffad. Och jag va helt säker på att det blev träff. Men strax efter kommer hunden och jag går ut på vägen för att få fram hunden till exakt plats och spår. Och han får upp spåret efter dom. Ca 50m in så ser ja hur hunden grejar med något och går dit. 

Hunden hade hittat kalven och den hade avlidit. Riktigt skön känsla att det hade gått så bra. Skottet satt där det skulle. Och blev impad av mig själv. Jag brukar oftast alltid se till att jag har stöd mot nåt när ja skjuter. Men denna gången hanns det inte med utan fick skjuta fristående och lita på mig själv. 

Allt gick bra och jag fick skjuta mig min andra älg. 


Ad

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Januari är här vi kan erbjuda ännu ett fullspäckat nummer. Månadens omslag pryds av Stefanie Lea Paulsen, en dansk jaktprofil som både genom sitt arbete på DK WAI och som fritidssyssla lever för att locka och jaga gäss – en utmaning som kräver ständiga justeringar.
Läs tidningen »