Inlägg av: Felicia Ström

Människans bästa vän 

Jag har alltid i alla åldrar varit en djurmänniska. När vi var små hade vi kaniner hemma och direkt jag flyttade hemifrån skaffade jag mig min första egna katt. Sen när vi köpte hus och fick andra möjligheter så rullade det på med en katt till, kaniner, höns och ankor. 
Och så till sist för ungefär ett och ett halvt år sen så köpte vi Stella, vår första hund. 

Egentligen har jag väl mer eller mindre velat ha hund i hela mitt liv men det var först då som rätt tid och förutsättningar fanns.

Och det var som att en helt ny värld öppnade sig för mig. Säga vad man vill om alla andra djur, och jag älskar alla mina djur men hund är verkligen speciellt.

Vi funderade länge och väl på vilken ras vi skulle kunna tänkas vilja ha och vad vi ville att hunden skulle jaga och tillslut så föll valet på en annons med blandrasvalpar, 75% Drever, 25% Tysk jaktterrier.

Vi åkte iväg och tittade på dem och direkt vi kom ut till hundgården och fick hälsa på valparna så fastande jag för Stella. Hon var den enda valpen i hennes kull som var trefärgad medan alla andra var bruna och vita och dessutom var hon så go och kom fram till mig direkt och nosade.

   

Att ha en en egen jakthund har verkligen gjort jakten till så himla mycket mer. Ifrån att alltid ha varit ”bara” en passkytt och mestadels tänkt på vad man själv till och sina egna prestationer så har hunden plötsligt hamnat i första rummet. 

Jag tror inte man riktigt kan förstå den glädjen när ens hund gör framsteg innan man har haft en vovve själv. All tid man har lagt på att bara sitta på en stubbe i skogen och vänta på att valpen ska lämna en fötter, alla spår men klövar man dragit och alla gånger man stått kvar ute i iskyla för att hunden jobbat bra.

Jag minns så väl första gångerna som jag hörde Stella väckskälla i skogen och ännu mer när hon gjorde sina första drev. Man stod där och bara stirrade på pejlen….nu är hon 150m bort, sen blev det 300 och 500 och bra fortsatte, så himla stolt och härlig känsla när allt man har jobbat med ger resultat.

Förra säsongen sköts två rådjur för Stella men hon gjorde många mer fina drev. Men det är ju alltid så att när man inte så många i skogen och släpper så gäller det ju om ni alla vet att stå på rätt ställe vid rätt tidpunkt och det är inte alltid det lättaste. Men det är väl lite det som är tjusningen också att inte alltid lyckas skjuta. Men det har helt klart blivit en helt annan tjusning med jakt sen vi skaffade Stella, nu värderar man bra hundjobb lika högt om inte högre som ett skjutet vilt.

Sista släppet vi fick göra förra säsongen så gjorde Stella även ett klockrent drev på hare. Jag var själv en bli bort med de passkyttar som såg henne jobba då sa att hon drev hare helt perfekt på samma sätt som en Stövare så det ska också bli väldigt spännande att se vad det blir av det nästa säsong.

Det är verkligen så roligt att se hur mycket Stella älskar att vara med skogen och hur man kan dela ett intresse med någon som blir ens bästa vän.

Eftersom hon utvecklades så mycket under slutet på förra säsongen så ser jag verkligen fram emot att få uppleva nästa säsong med min lilla prinsessa! 🙂

/ Felicia (@hutingbyfelicia)

Ad

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.