Inlägg av: Andreas Gustafsson

Nära skjuter inget… rådjur!

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och trodde starkt på att denna bock skulle komma där igen.

Vi släppte min fars tax Harry i det aktuella området som bocken brukar hålla till i och det dröjde inte länge innan hunden började väcka. Denna bock vill inte bukta trångt utan tar alltid stora svängar men han kommer alltid tillbaka ”hemområdet” under drevens gång. Samma sak denna gång. Hunden tar upp bocken och det ger sig iväg en bra bit ut på grannmarken innan det vänder tillbaka. Hör drevet komma närmare och ser på pejlen att det är på väg rakt mot mig som jag trodde det skulle göra. Gör mig beredd och plötsligt ser jag bocken komma mot mig. Men han stannar upp och lyssnar på hunden för att sedan vända tillbaka in i skogen igen. Fan tänkte jag. Såg hanmig!? Men sen ser jag att han gör en u-sväng och ska över mossen där jag sitter ändå. Perfekt tänker jag. Bocken kommer smygande i slyt och bland småtallarna ca 40m ifrån mig men vinden blåser hårt och ligger rakt mot bocken. Jag följer honom med rödpunkten på min kombi och hittar en lucka där jag har fritt skottfält. Precis när jag tror att han ska kliva ut så stannar han bakom en tall. Står still några sekunder innan han kastar för min vittring och försvinner åt andra hållet bort från mig.

Typiskt men sån är jakten. Bocken visade sig inte i något mer pass utan han klarade sig denna gången oxå! Men en i jaktlaget hade lyckan med sig och sköt ett stänkdjur. En 6-taggare som tappade hornen i skottet.

Så vi fick med oss ett rådjur ändå. Men nästa helg så provar vi igen och se ifall vi kan överlista bocken som lurat oss de senaste helgerna.

Ad

Se även ...

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »