Zanna Winblads blogg

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin.

Vi gör detta för att hjälpas åt att hålla vildsvinsstammen nere och skydda böndernas åkermarker och skog. Under hösten och vintern är det planerat att ha tre stycken dagar med detta. En gång varje månad från och med november. Första på lördag som sagt.

Jag tycker att detta är ett bra sätt för att få bort lite av vildsvinsstammen. Ju fler som är och sitter på pass i skogen desto fler chanser har vi på att skjuta bort ett större antal grisar.


Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/stor-vildsvinsjakt-10nov18/

Älgjakten 2018

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna så älgjakten är ju inget undantag. Vi åt god mat och umgicks hela kvällen.

MÅNDAG 08OCT18: Premiärdagen startades 05.30 när klockan ringde. Sov i husbilen utanför jaktstugan och jävlar vad kallt det var hela natten. Det enda jag inte frös om var fötterna för där låg Leiah och sov så gott. Iallafall. Klockan ringde så det var dags att klä på sig. Ordentligt, för som sagt det var ju inte speciellt varmt. Ut och snacka med de andra i jaktlaget. Ut och rasta Leiah så hon kunde uträtta sin behov innan vi åkte ut till morgonpasset. Jag hade kvällen innan valt att sitta i vårat Torn 103. Vi har under sensommar och tidig höst lagt äpple där och det har utan tvekan både varit gris och älg där och smaskat bara några dagar innan. Så jag hoppades på att några skulle smyga sig ut under morgontimmarna. Vi satt på våra pass några timmar innan vi återsamlades i stugan. Värmde oss. Åt lite frukost.

Sen var det dags för första såten med hund. Jag och Leiah fick förbereda oss för att gå. På med skyddsvästen och starta upp pejl med handenhet. Vi startade att gå där en i jaktlaget sett en ensam älg under morgonpasset. Hon tog upp bakspåret där älgen kommit fram under morgonen. Hon vände och gick där vi trodde älgen hade gått vidare, men efter tag var det rätt klart att hon inte längre hade något spår i nosen. Vi avslutade den såten och tog lunch. Lite rester från kvällen innan.

Efter lunch gjorde vi ett nytt släpp med Leiah på andra delar av marken. Denna gången gick hon med pappa istället. Tyvärr inget upptag den här gången heller…

Vi avslutade dagen med att sitta ute på pass utan hund tills solens nedgång.

TISDAG 09OCT18: Började direkt dagen med att gå som hundförare. Två såtar senare så var Leiah rätt trött efter två dagars jakt. Likaså jag. Men vi satte oss en stund på eftermiddagen och väntade en stund för att se om någon älg ville smyga sig fram. Tyvärr syntes varken någon älg eller något vildsvin.

HELGEN: Under helgen var det kvigor och kalvar kvar att skjuta på tilldelningen. Två jaktdagar till. Finns inte mycket att berätta om de här dagarna heller. Jag har haft två dåliga veckor och inte sett ett enda djur. Eller inte på nära håll iallafall. Så tyvärr inget skjutet för min del.

Hoppas älgjakten har varit givande för er andra. Här kämpar jag fortfarande med att hitta älgarna i skogen. Nedan kommer lite bilder från de senaste två veckorna i skogen. Enjoy!


Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/algjakten-2018/

Längtan

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag.

Kan bara föreställa mig den dagen. Gå upp tidigt. Klä på sig varmt. På med kängorna, hörselkåpor, vantar, halsduk, mössa. Åka ut till tornet. Smyga försiktigt upp i tornet för att inte störa djuren i skogen. Sätta sig bekvämt. Och bara vänta. Vänta på att kanske få skåda skogen konung. Vänta på att hela skogen ska vakna till liv. Vänta på att morgon ska bli dag. Höra hur fågelkvittret sakta börjar öka sin frekvens. Höra hur det börjar röra sig i skogen. Höra ett skott, kanske höra ett till (förhoppningsvis, förmodligen på långt håll). Efter några timmar, bryta och samlas upp. Berätta djur-obs och småprata innan nästa pass.

Ja, ni förstår säkert att jag längtar till denna dag. Något enormt. Tills dess får jag vänta. Bara vänta.

Ni andra jägare där ute skitjakt på er om ni är ute i skogen. Trevlig kväll till er som sitter hemma i soffan precis som jag gör.


Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/langtan/

Nu är äntligen säsongen igång

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt i skogen.

Nu inväntar jag nästa premiär. Älgjakten den 8e oktober. I norr är jakten redan igång och önskar er alla som är ute skitjakt på skogens konung. Här nere får vi vänta någon månad till, men enligt talesättet kan man ju aldrig vänta för länge 😉

Jag var ute och lade tre påsar äpple på ett ställe på jaktmarken i fredagskväll och åkte tillbaka på söndag runt lunch. Helt tomt när jag och pappa kom dit. Helt rensat. Syntes att det hade varit vildsvin där, men vi hittade även två legor från älgar. En stor och en liten. Så ko och kalv finns troligtvis på markerna också. Blir att fylla på innan helgen igen.


Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/nu-ar-antligen-sasongen-igang/

29 juni 2018 – vakjakt

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen.

Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin kväll. Leiah är självklart med i bilen hon också. Skjuter vi något ska hon allt få gå ut och spåra lite.

Är vi fler som är ute ikväll? Skitjakt på er isåfall.


Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/29-juni-2018-vakjakt/

Viktigt med en avslappnad hund

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett.

I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig själv. Hon ska fungera i olika miljöer, även fast det kanske inte är en miljö som vi vanligtvis inte befinner oss i. Där har vi en del att jobba med tillsammans hon och jag. Till exempel en tågstation. Bommar går upp och ner, signaler för kommande tåg och gnisslande tåg rullar in på perrongen. En värld med mycket ljud. Där har vi fortfarande mycket att jobba med.

Oftast är jag nöjd med att hon är lugn i situationer som vi stöter på dagligen – hundrastgården, fotbollsmatcher, lägenheten och alla ljud som det kan innebära och i bilen. Självklart i skogen också.

Hur, och till vad tränar ni era hundar till?


Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/viktigt-med-en-avslappnad-hund/

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag bort mina inloggningsuppgifter därav inget mer inlägg efter det. Men nu är jag igång igen.

Det blev ett par helger, eller ganska många faktiskt, ute i skogen under hösten och vintern. Det blev även några gånger då vi valde att släppa Leiah och se hur hon betedde sig i skogen. Och utan att ens tränat spår eller något dylikt innan dess så hittade hon både gris och älg vid ett antal tillfällen. Så potential finns absolut hos henne. Vilket betyder att det under våren och sommaren har det varit och kommer att bli hårdträning med både kondition och spårträning så hon blir säkrare i skogen till hösten. Nu är den enda jakthunden på älg och gris i laget så dags för henne att leverera. Hade varit underbart att få fälla första djuret för henne. Att berömma och se hur hon lyckas.

Jag kommer från och med nu hålla den här bloggen levande med lite hundträning. Lite tips kanske? Och även tankar mina egna åsikter om lydnadsträning som är gynnsamma i skogen. Tills dess: skitjakt på er om ni ska ut i grödorna och fortsatt Glad Midsommar


Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/det-tog-ett-tag-men-nu-ar-vi-igang/

En ny jaktkamrat

Nu var det dags att presentera min nya jaktkamrat. Hon heter Leiah och hon är 8 veckor gammal. Hon är en blandning mellan gråhund/laika. Hämtade hem henne i fredags och vi har börjat att bygga en relation till varandra. 

Så nu blir det att börja träna lydnad och spår för att senare i livet kunna jaga med denna lilla tjej 😃 


Inlägg av: Zanna Winblad den 2017-05-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/en-ny-jaktkamrat/

Nu var det dags 

Nu var det dags för mig att presentera mig. Jag heter Zanna, jag är 22 år gammal och bor i Kalmar, Småland. Tog min jägarexamen sommaren 2015, men har gått med min pappa i skogen så länge jag kan minnas. I höstas gick jag som hundförare med vår laika/plotthound Tjifen tills han tyvärr blev skadad, men det är en historia för en annan gång.

När jag inte jagar så läser jag till biolog på universitetet i Kalmar för att lära mig mer om skog, miljö och djur och deras beteende. Jag gör allt för att kunna kombinera jobb med jakten i framtiden. Eller försöker i alla fall. Det hade varit drömmen. 

Under våren och sommaren så försöker jag hålla hundens luktsinne uppe genom att spåra och Nosework som är en lite roligare övning med annorlunda dofter. Allt för att hålla igång nosen på honom. 

Har ni några frågor eller funderingar så är det bara att hojta till! ☺️ 

Bilden är från en av vakjakterna i somras. Fotograf: Joakim Winblad.


Inlägg av: Zanna Winblad den 2017-03-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/zanna/nu-var-det-dags/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »