Sandra Danielssons blogg

Älgjakt 2017 – Svårare än någonsin

Måndag morgon, det är varmare än vanligt och svårare än någonsin att jaga. Rakt genom vår mark byggs nu en ny riksväg, tre filer med viltstängsel och 110 km/h. Vi vet inte alls vad vi har att vänta oss, men att det inte blir sig likt det förstår vi ju. 

Älgjaktsveckan startar tungt åt oss, grannlaget klämmer ner 5 första dagen och vi får ut ett ensamt djur. Dag 2 lyckas vi få tag på en tjur som är inom ramarna för vad vi ska skjuta. Dag 3 börjar med att en eftersöksjägare knackar på dörren och berättar att han skjutit en ko som blivit påkörd, ut i mörkret och hämta den påkörda kon. Ta ur, flå och hänga upp. Klockan är då runt 09 och vi ska ställa ut på den ensamma kalven som finns kvar på området. Med flera hundar i band och strategiskt utställda mannar så börjar vi, inne bland gårdarna där kon blev påkörd. Det är svårt och hundarna lyckas inte reda ut spåren, vi gör om detta någon dag senare men inte då heller får vi tag på kalven. Resten av veckan går riktigt tungt, det finns inte ett djur inne på områdena vi jagar av. Givetvis skulle det bli så här, avverkning på 600 hektar, grävskopor och människor överallt spelar faktiskt in på jakten.

Meningen med det jag skriver är att visa på en bild som förhoppningsvis inte alltför många jägare varit med om. Dock försöker vi och vi gör alltid det bästa av situationen utifrån de förutsättningar vi har. 

Jakten för oss har inte alltid sett ut så här, en gång i tiden hade vi stor mark med enbart järnväg och vanlig väg som störde. Nu däremot, har vi alla en liten klump i magen. Om något år är vägen klar och allting kommer de annorlunda ut, men tills dess – skitjakt! 


Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-10-27
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/algjakt-2017-svarare-an-nagonsin/

Vem är jägaren och människan Sandra Danielsson?

Tyckte det var på sin plats med en liten presentation av den jag är och det jag står för. 

Jag heter alltså Sandra Danielsson, snart 22 år och jobbar som lärare samtidigt som jag utbildar mig till just nämna yrket. Med ett år kvar på utbildningen så är jag glad att jag redan fått jobb! Läraryrket ger mig mycket tid till jakten, alla helger finns att tillgå men också lov och andra helgdagar. 

Jag kommer från en stor familj, jag har sex yngre syskon som betyder mer än allting annat för mig. Alla utom min yngsta bror har varit med ut på jakt och i år kommer äldsta brorsan äntligen att få sitta med bössa.

Om jag bortser från jakten så har jag många andra intressen också, jag är assisterande damlagstränare i fotboll då jag själv tvingades lägga skorna på hyllan för 2 år sedan när jag drabbades av artros efter en knäoperation. Jag har vinklat om mitt skenben och lär mig varje dag vad jag kan och inte kan göra. 

Jag är driven som föreningsperson så jag är styrelseledamot och evenemangsansvarig för både vår fotbolls- och ishockeysektion. Jag spelar också ishockey i vårt egna damlag i hockey här i Vansbro och i vintras spelade vi oss upp i division 1. 

Jag är kanske mest känd för mina idrottsliga prestationer men också för mina ledaregenskaper. Det är just dom, ledaregenskaperna som tagit mig dit jag är idag. Jag är administratör i mitt jaktlag där jag är inne på mitt 5 år som medlem och tar gärna ansvar för saker och ting. 

Förra sommaren fick jag också äran att vara kranskulla för Vansbrosimningen, vilket var en vansinnig helg på så många sätt men jäklar vad roligt det var!

Vad har alla dessa saker att göra med jakten då? Som så många andra jägare är jag en väldigt upptagen person men trots detta så prioriterar jag alltid skogen och jakten minst någon gång i veckan. Varför gör man det då? För mig handlar det om återhämtning och stillhet. När man lever ett hektiskt liv med alltid något att göra så är det så himla skönt att bara få stänga av allt, för en dag. Älgjaktsveckan är den veckan på året som jag hämtar all min energi, det är då jag kopplar bort allt annat och bara mår. Skogen, jakten och gemenskapen. Älgjaktsveckan är den enda veckan som jag behöver för att klara ett år till. För att orka vara tränare, styrelseledamot och spelare samtidigt som jobbet och plugget ska skötas. 

Jakten är den del av mig själv som jag tycker allra bäst om, något som ingen någonsin kommer kunna ta ifrån mig. Inte ens misslyckade operationer och artos vid 22 års ålder. För jag är en jägare. 


Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-04-07
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/vem-ar-jagaren-och-manniskan-sandra-danielsson/

Mitt första vilt

Det var en disig oktobermorgon 2015. Temperaturen höll på att stiga över 0 grader och ljudlöst försökte vi ta oss fram till vårt pass. Första gången jag gick ut hit så det var inte det allra enklaste att hitta. Julia stövlade på och vågade inte riktigt säga något förrän vi faktiskt var framme. Vi visste att vi satt på bakhåll och att hundarna var släppta. 

Ko med dubbelkalv var synliga nere på såten, plötsligt händer något. Det blir en jävla fart och det brakar över vägen och ut ur såten. Jag kan följa på pejlen hur de passerar runt en stor sjö långt in på en annan såt och viker ner mot oss igen. Alla trodde vi att hunden hade släppt. Alla trodde vi att det var ko med dubbelkalv som tågade rakt mot mig och Julia. 

Jag hade aldrig skjutit någon älg tidigare, aldrig skjutit någonting alls mer än pappälgen på skjutbanan. Men idag skulle det bli helt annorlunda. För plötsligt rev vår unghund i, det brakade som om det skulle kommit ett tåg genom skogen. 

Först kommer kon, jag slänger radion till Julia och väntar ivrigt på huk på de två kalvarna. Men det kom aldrig några kalvar, istället brakar två oxar ut bakom kon otroligt fort. Jag hade inge tag och fick med en suck resa mig upp, jag vände mig mot Julia ”det går inte att skjuta på de där”. Men plötsligt stannar ekipaget upp, som att de uppfattat att vi pratade med varandra och jag har fritt på den sista oxen. Jag tvekar inte en sekund. 3 skott. Det blir snabbt tyst och stilla. Jag och Julia kollar på varandra, ”är den… är den död?”

Vi trevade oss sakta fram över myren, 50m mer var det inte fram dit till kanten. Jag minns hur jag sparkar lite på den och sedan blir jag helt hysterisk. Glädjen går inte att kontrollera, jag gråter, jag skrattar, jag är chockad och jag är så jävla stolt. 

Bara några minuter senare skjuter min jaktkollega den andra oxen och vi släpper kon. 

Känslan var obeskrivlig och mina passgrannar hade hört mitt hysteriutbrott två pass bort, haha! Jag kunde knappt få fram något i radion och den här dagen går till historien som den galnaste jag hittills varit med om! Gubbarna grattade och fotade tills vi var trött på dom, men det här var en stor dag för Hemskogens Älgjaktslag. Aldrig tidigare hade vi fällt två 9:e taggare på samma dag och aldrig tidigare hade två tjejer varit skyttarna! 

För att summera, tjejer kan också! 💪Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-04-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/mitt-forsta-vilt/

Varför bli man jägare?

För mig har det alltid varit självklart. Som en del av mig och min uppväxt. Jag tillbringade många av mina tidiga år i skogen och har fortfarande starka minnen från hur jag var med när lagets slogbod byggdes medan min mamma och syster låg på BB, jag var 2,5 år gammal. Det är nog det äldsta minnet jag har men kvällssolen låg lågt över trädkronorna och jag var så jäkla rädd för att gå bakom slogboden när mörkret la sig.

Varje år från då, såg jag fram emot älgjaktsveckan. Det blev tradition och något som hörde hösten till. Jag ritade teckningar från alla dom gånger jag fick följa med ut, ritade och ritade. För mig handlade det aldrig om att faktiskt få vara med när någon dödade något. För mig handlade det mer om umgänget och gemenskapen, jag kände att jag tillhörde något. Något som var så mycket större än mig själv. Jaktlaget blev en familj och plötsligt hade jag 15 pappor istället för en och så är det än idag. Vid slaktbänken diskuteras killar och andra livsproblem som om det aldrig hade varit något konstigt. 

Åren går, plötsligt är man där. Med jägarexamen och en ordinarieplats i laget. Idag är jag administrativ representant och ansvarar för rapporteringen. Idag har jag skjutit mina egna första älgar men fortfarande så handlar det inte om att faktiskt få döda något. Fortfarande så är det gemenskap och glädje som är grejen. Fortfarande så är det känslan av en bonusfamilj som jag vill dela med mina yngre syskon. Känslan som är så fantastisk. 

I höstas hade vi schema för vem som skulle följa med mig och när. När man har 6 yngre syskon så behöver det faktiskt vara så annars går det inte ihop! Men i höstas var det premiär för min yngsta syster, 6 år och med gipsad arm. Men ingenting skulle få hindra henne och oj så fast hon blev! Hon är den som varit med mig mest under detta jaktår, gått upp och gjort matsäck tidigt varje morgon. Hjälpt till och hämtat älgar och nyfiket undersökt i slakthuset. Jag var osäker på vad hon skulle säga, man vet ju inte riktigt hur hon ser på det faktum att det är döda djur. 

Men idag är hon där, hon går i mina fotspår och har varit både på älg och rådjursjakt. Hon ritar teckningar och allt hon pratar om är att hon ska bli jägare när hon blir stor. Det är först då man känner att man verkligen har lyckats, jag har lyckats förmedla den känsla och kärlek jag känner för jakten genom att låta henne växa in i den också. 

Varför blir man jägare då? Det är ofta en fråga om uppväxt och omgivning men också om att våga bryta normen och vara den som faktiskt gör det man vill i livet. Jakten ger så otroligt mycket i utbyte mot din tid. Den ger dig stillhet, tystnad, kärlek, en gemenskap och en familj.

Förhoppningsvis fick ni samma känsla som jag när ni läste mitt inlägg. Tack för denna gång, hörs snart igen! 


Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-03-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/varfor-bli-man-jagare/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »