Sandra Danielssons blogg

Älgjakt 2017 – Svårare än någonsin

Måndag morgon, det är varmare än vanligt och svårare än någonsin att jaga. Rakt genom vår mark byggs nu en ny riksväg, tre filer med viltstängsel och 110 km/h. Vi vet inte alls vad vi har att vänta oss, men att det inte blir sig likt det förstår vi ju. 

Älgjaktsveckan startar tungt åt oss, grannlaget klämmer ner 5 första dagen och vi får ut ett ensamt djur. Dag 2 lyckas vi få tag på en tjur som är inom ramarna för vad vi ska skjuta. Dag 3 börjar med att en eftersöksjägare knackar på dörren och berättar att han skjutit en ko som blivit påkörd, ut i mörkret och hämta den påkörda kon. Ta ur, flå och hänga upp. Klockan är då runt 09 och vi ska ställa ut på den ensamma kalven som finns kvar på området. Med flera hundar i band och strategiskt utställda mannar så börjar vi, inne bland gårdarna där kon blev påkörd. Det är svårt och hundarna lyckas inte reda ut spåren, vi gör om detta någon dag senare men inte då heller får vi tag på kalven. Resten av veckan går riktigt tungt, det finns inte ett djur inne på områdena vi jagar av. Givetvis skulle det bli så här, avverkning på 600 hektar, grävskopor och människor överallt spelar faktiskt in på jakten.

Meningen med det jag skriver är att visa på en bild som förhoppningsvis inte alltför många jägare varit med om. Dock försöker vi och vi gör alltid det bästa av situationen utifrån de förutsättningar vi har. 

Jakten för oss har inte alltid sett ut så här, en gång i tiden hade vi stor mark med enbart järnväg och vanlig väg som störde. Nu däremot, har vi alla en liten klump i magen. Om något år är vägen klar och allting kommer de annorlunda ut, men tills dess – skitjakt! 


Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-10-27
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/algjakt-2017-svarare-an-nagonsin/

Vem är jägaren och människan Sandra Danielsson?

Tyckte det var på sin plats med en liten presentation av den jag är och det jag står för. 

Jag heter alltså Sandra Danielsson, snart 22 år och jobbar som lärare samtidigt som jag utbildar mig till just nämna yrket. Med ett år kvar på utbildningen så är jag glad att jag redan fått jobb! Läraryrket ger mig mycket tid till jakten, alla helger finns att tillgå men också lov och andra helgdagar. 

Jag kommer från en stor familj, jag har sex yngre syskon som betyder mer än allting annat för mig. Alla utom min yngsta bror har varit med ut på jakt och i år kommer äldsta brorsan äntligen att få sitta med bössa.

Om jag bortser från jakten så har jag många andra intressen också, jag är assisterande damlagstränare i fotboll då jag själv tvingades lägga skorna på hyllan för 2 år sedan när jag drabbades av artros efter en knäoperation. Jag har vinklat om mitt skenben och lär mig varje dag vad jag kan och inte kan göra. 

Jag är driven som föreningsperson så jag är styrelseledamot och evenemangsansvarig för både vår fotbolls- och ishockeysektion. Jag spelar också ishockey i vårt egna damlag i hockey här i Vansbro och i vintras spelade vi oss upp i division 1. 

Jag är kanske mest känd för mina idrottsliga prestationer men också för mina ledaregenskaper. Det är just dom, ledaregenskaperna som tagit mig dit jag är idag. Jag är administratör i mitt jaktlag där jag är inne på mitt 5 år som medlem och tar gärna ansvar för saker och ting. 

Förra sommaren fick jag också äran att vara kranskulla för Vansbrosimningen, vilket var en vansinnig helg på så många sätt men jäklar vad roligt det var!

Vad har alla dessa saker att göra med jakten då? Som så många andra jägare är jag en väldigt upptagen person men trots detta så prioriterar jag alltid skogen och jakten minst någon gång i veckan. Varför gör man det då? För mig handlar det om återhämtning och stillhet. När man lever ett hektiskt liv med alltid något att göra så är det så himla skönt att bara få stänga av allt, för en dag. Älgjaktsveckan är den veckan på året som jag hämtar all min energi, det är då jag kopplar bort allt annat och bara mår. Skogen, jakten och gemenskapen. Älgjaktsveckan är den enda veckan som jag behöver för att klara ett år till. För att orka vara tränare, styrelseledamot och spelare samtidigt som jobbet och plugget ska skötas. 

Jakten är den del av mig själv som jag tycker allra bäst om, något som ingen någonsin kommer kunna ta ifrån mig. Inte ens misslyckade operationer och artos vid 22 års ålder. För jag är en jägare. 


Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-04-07
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/vem-ar-jagaren-och-manniskan-sandra-danielsson/

Mitt första vilt

Det var en disig oktobermorgon 2015. Temperaturen höll på att stiga över 0 grader och ljudlöst försökte vi ta oss fram till vårt pass. Första gången jag gick ut hit så det var inte det allra enklaste att hitta. Julia stövlade på och vågade inte riktigt säga något förrän vi faktiskt var framme. Vi visste att vi satt på bakhåll och att hundarna var släppta. 

Ko med dubbelkalv var synliga nere på såten, plötsligt händer något. Det blir en jävla fart och det brakar över vägen och ut ur såten. Jag kan följa på pejlen hur de passerar runt en stor sjö långt in på en annan såt och viker ner mot oss igen. Alla trodde vi att hunden hade släppt. Alla trodde vi att det var ko med dubbelkalv som tågade rakt mot mig och Julia. 

Jag hade aldrig skjutit någon älg tidigare, aldrig skjutit någonting alls mer än pappälgen på skjutbanan. Men idag skulle det bli helt annorlunda. För plötsligt rev vår unghund i, det brakade som om det skulle kommit ett tåg genom skogen. 

Först kommer kon, jag slänger radion till Julia och väntar ivrigt på huk på de två kalvarna. Men det kom aldrig några kalvar, istället brakar två oxar ut bakom kon otroligt fort. Jag hade inge tag och fick med en suck resa mig upp, jag vände mig mot Julia ”det går inte att skjuta på de där”. Men plötsligt stannar ekipaget upp, som att de uppfattat att vi pratade med varandra och jag har fritt på den sista oxen. Jag tvekar inte en sekund. 3 skott. Det blir snabbt tyst och stilla. Jag och Julia kollar på varandra, ”är den… är den död?”

Vi trevade oss sakta fram över myren, 50m mer var det inte fram dit till kanten. Jag minns hur jag sparkar lite på den och sedan blir jag helt hysterisk. Glädjen går inte att kontrollera, jag gråter, jag skrattar, jag är chockad och jag är så jävla stolt. 

Bara några minuter senare skjuter min jaktkollega den andra oxen och vi släpper kon. 

Känslan var obeskrivlig och mina passgrannar hade hört mitt hysteriutbrott två pass bort, haha! Jag kunde knappt få fram något i radion och den här dagen går till historien som den galnaste jag hittills varit med om! Gubbarna grattade och fotade tills vi var trött på dom, men det här var en stor dag för Hemskogens Älgjaktslag. Aldrig tidigare hade vi fällt två 9:e taggare på samma dag och aldrig tidigare hade två tjejer varit skyttarna! 

För att summera, tjejer kan också! 💪Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-04-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/mitt-forsta-vilt/

Varför bli man jägare?

För mig har det alltid varit självklart. Som en del av mig och min uppväxt. Jag tillbringade många av mina tidiga år i skogen och har fortfarande starka minnen från hur jag var med när lagets slogbod byggdes medan min mamma och syster låg på BB, jag var 2,5 år gammal. Det är nog det äldsta minnet jag har men kvällssolen låg lågt över trädkronorna och jag var så jäkla rädd för att gå bakom slogboden när mörkret la sig.

Varje år från då, såg jag fram emot älgjaktsveckan. Det blev tradition och något som hörde hösten till. Jag ritade teckningar från alla dom gånger jag fick följa med ut, ritade och ritade. För mig handlade det aldrig om att faktiskt få vara med när någon dödade något. För mig handlade det mer om umgänget och gemenskapen, jag kände att jag tillhörde något. Något som var så mycket större än mig själv. Jaktlaget blev en familj och plötsligt hade jag 15 pappor istället för en och så är det än idag. Vid slaktbänken diskuteras killar och andra livsproblem som om det aldrig hade varit något konstigt. 

Åren går, plötsligt är man där. Med jägarexamen och en ordinarieplats i laget. Idag är jag administrativ representant och ansvarar för rapporteringen. Idag har jag skjutit mina egna första älgar men fortfarande så handlar det inte om att faktiskt få döda något. Fortfarande så är det gemenskap och glädje som är grejen. Fortfarande så är det känslan av en bonusfamilj som jag vill dela med mina yngre syskon. Känslan som är så fantastisk. 

I höstas hade vi schema för vem som skulle följa med mig och när. När man har 6 yngre syskon så behöver det faktiskt vara så annars går det inte ihop! Men i höstas var det premiär för min yngsta syster, 6 år och med gipsad arm. Men ingenting skulle få hindra henne och oj så fast hon blev! Hon är den som varit med mig mest under detta jaktår, gått upp och gjort matsäck tidigt varje morgon. Hjälpt till och hämtat älgar och nyfiket undersökt i slakthuset. Jag var osäker på vad hon skulle säga, man vet ju inte riktigt hur hon ser på det faktum att det är döda djur. 

Men idag är hon där, hon går i mina fotspår och har varit både på älg och rådjursjakt. Hon ritar teckningar och allt hon pratar om är att hon ska bli jägare när hon blir stor. Det är först då man känner att man verkligen har lyckats, jag har lyckats förmedla den känsla och kärlek jag känner för jakten genom att låta henne växa in i den också. 

Varför blir man jägare då? Det är ofta en fråga om uppväxt och omgivning men också om att våga bryta normen och vara den som faktiskt gör det man vill i livet. Jakten ger så otroligt mycket i utbyte mot din tid. Den ger dig stillhet, tystnad, kärlek, en gemenskap och en familj.

Förhoppningsvis fick ni samma känsla som jag när ni läste mitt inlägg. Tack för denna gång, hörs snart igen! 


Inlägg av: Sandra Danielsson den 2017-03-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/sandra/varfor-bli-man-jagare/

Senaste inläggen

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Namibia 2.0

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-16

Hej kompisar! Först och främst så vill jag säga att jag är medveten om att jag lyst med min frånvaro under en längre tid. Det beror delvis på att fokus behövt ligga på annat än bloggen ett tag samt tidsbrist, men framförallt beror det på att det är svårt att komma på intressant content när […]

Läs hela inlägget »

Inred med Gyttorp!

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-04-07

Vi städade och rensade i en utav uthusen här på gården i veckan. Jag hittade den här lådan, hade svårt att forsla iväg den på tippen så den fick följa med in i kåken istället. Förmodligen en gammal krut/dynamit låda. Den var i brukligt skick så jag putsa upp den lite och placerade den i […]

Läs hela inlägget »

Det räcker med det lilla.

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-03-21

Denna vinter och dess snömängd som har kommit har varit extra jobbigt för våra vilda djur. Jag stödutfodrar rådjuren här hemma, det är inte mycket men det är alltid något. Det är uppskattat och behövligt, och dom har fin utsikt här hemma när dom smaskar i sig maten. Just nu är det ett tio tal […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg 4 – Dags för Västgötajakt!

Inlägg av: Caroline Benilton den 2018-03-20

Välkommen hem till mig! Det är sista helgen på drevjaktsäsongen, vilket innebär att våran traditionsenliga ”Västgötajakt” äger rum. Det innebär att våra fina, gamla vänner & familj från Västergötland kommer upp till oss i Östergötland och kör en hel helgs jakt tillsammans. Alltid lika kul! Filmat med: Nikon D500 Funderar du på kamera? Kolla in […]

Läs hela inlägget »

Rävjakt

Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊! Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en […]

Läs hela inlägget »

Halvtid på säsongen!

Inlägg av: Erica Lindquist den 2018-02-10

Såhär långt har säsongen 2017-18 varit ett fantastiskt år, jag lyckades fälla gammelbocken, sjöfågeljakten har varit toppen, 6 rävar skjutna hittills på marken varav en är skjuten då lilltösen (5år) lockar med nordic plain pain-pipan! Första vilten fällda för Stella, trevliga jaktgäster, första frilevande doven fälld för hund osv… Bästa hjälpredan, mammas flicka! Nu väntar […]

Läs hela inlägget »

Hundvalp och en kommande jaktresa!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-02-07

För er som följer mig på Instagram @asvenssons_jakt har nog inte missat att jag för exakt en vecka sedan ringde och pratade valp med en kennel. Så förhoppningsvis kommer det en liten valp till mig i slutet på Maj, som kommer vara med i skogen till hösten men då bara något enstaka släpp men skogsträning […]

Läs hela inlägget »

Drömmar om älgjakt

Inlägg av: Kamilla Björling den 2018-02-07

Inatt drömde jag att jag sköt en älg. Så varför inte dela med sig av en utav jakterna i höstas då jag faktiskt lyckades skjuta en älgkalv.  Under själva älgjaktsveckan fick jag inte ens se skymten av en älg. Hörde en inne i skogen när jag satt ute på ett hygge. Men mycket mer än […]

Läs hela inlägget »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #6

l det här numret pryder jaktprofilen Leif Fredriksson omslaget. Det han inte kan om vildsvinsjakt och eftersök är knappast värt att veta, även om han själv bestämt hävdar att man aldrig kan bli fullärd. Det blev givetvis en del prat om just dessa båda ämnen, men även om höstens planer tillsammans med Bearplay där 30 års erfarenhet av just vildsvin kommer att ligga till grund för spännande jaktdokumentärfilmer.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.