Per Elm Haraldssons blogg

Älgjaktspremiären

Äntligen…

Älgjakten är för mig som så många andra något heligt. Samlingen på morgonen som sker på samma plats som alltid.

Denna morgon lyser solen, fantastisk väder.

Jag blir tilldelad ett pass som är ett bakpass. Glad i hågen hoppar jag in i bilen och kör iväg. Kommer fram och packar på mig alla prylar som ska med. Kaffet får man inte missa. Börjar gå mot mitt pass. Hittar det inte… Jag traskar runt och letar. Till slut går jag tillbaka till bilen där en av jaktledarna som ska gå i drevet råkar stå. Då visar det sig att kartan som jag tittat på (wehunt) ej var uppdaterad. Så det var bara att packa in prylarna igen och köra till rätt pass. Ett av de hetaste passen i denna såt. Så ledsen är inte ordet som beskriver min känsla just då. Dessutom så brukar jag ha tur när något skiter sig. För några år sedan sköt jag en kviga när jag först glömt slutstycket i pappas bil. Väl på RÄTT pass kunde jag slappna av, ta en kopp kaffe och njuta av naturen.

Drevkedjan börjar gå. På radion hör man dem stämma av och korrigera så att de ska gå i så bra linje som möjligt.

Drevkedjan börjar närma sig. Då knackar det till. Pulsen ökar men inget visar sig. Pang! Eller rättare sagt pjoff. Det kommer från passgrannen som står längre bort i samma ledning. Jag tittar däråt och ser något stort rusa in i skogen. Jag hinner tänka att det var tjuren som vände när skytten sköt något annat. Då säger hon på radion: ” Jag har skjutit på en tjur, den ligger.”

Sen börjar det pratas om traktor med frontlastare och att den inte får plats i skopan…

När jag kommer dit visar det sig vara en udda 14. Den största älgen enligt taggantal som skjutits på 60 år på våra marker. Det är min kusin som jagar sin andra älgjakt-säsong som fick den. Häftigt!

Resten av dagen såg vi ett antal djur. Dock kom inget lovligt i pass. Men känslan består. Det är något heligt över älgjakten, särskilt första dagen.

Må väl

/Pelle

(För fler bilder etc. @pellesjaktaventyr)


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-10-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/algjaktspremiaren/

Äntligen…

… ett nytt blogginlägg.

Det också, men i tanken var att min jaktsäsong dragit igång på allvar.
Nu är det flera saker på gång. 

För det första så är det inventering av bockar på schemat. Att vara ute och titta vilka bockar som finns var och vilka som ev. ska tas bort. Som bonus i detta arbete får man se deras uppvaktande av getterna. De går tätt bakom och väntar på att brunsten ska dra igång.  Skallen ekar i skogen och det är generellt mycket rörelse. Fantastiskt skönt att sitta där med en god vän, en kopp kaffe och titta på dem. 

From nu så kombineras också inventeringen med att vaka på räven. Var ute igår, men ingen räv synlig. Som tur väl är så finns inte så många rävar på mina jaktmarker. Visst finns dem, men inte så det kryllar av dem. 

 

 

 

 

På bilden sitter jag och spanar ut över den så kallade ”Slätten”.
Strax framför björkskogen rakt fram går ett smaldjur och betar. 
Ännu lite närmre hoppar tre harar omkring. Helt fantastisk att bara sitta där och njuta.

 

 

 

 

 

 

 

Grisen har kommit till byn.

Efter ett par år med i stort sett inga grisobs. så verkar den nu ha återkommit. Iallafall har en flock sedan i vintras uppehållt sig på markerna. Med en hel del uppbökat och en bara en gris skjuten så startar vi nu upp åteln igen.
Igår när jag ändå var på jaktmarken passade jag på att tjära lite. För övrigt så är planen att åteln ska vara ingång inom någon vecka.
Ska bli spännande att se vad den kan ge.

 

 

 

 

 

Har ni inte gjort det, testa denna tjära nästa gång.
Stämmer det som står skrivet på etiketten: Inget sket, bara bra klet. Pensel i locket och doftar fantastiskt gott. 

 

 

 

 

 

Nästa inlägg kommer att handla om kommande helg:
3 grabbar i ett 2-mannatält, fiske och mat över öppen eld. Missa inte det! 🙂

Med vänlig hälsning / Pelle
Må väl!


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-08-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/antligen/

Pelles Jaktäventyr

Ofta får jag frågan om jag arrangerar jaktresor. Särskilt av dem som ser min bil. Men så är inte fallet. Det är mina egna äventyr det handlar om. 

(Ena ögat försvann, eller blinkar jag bara…)

Snart kommer ett inlägg som handlar om just ett sådant äventyr som jag var med om i somras. För endel kanske det är vardag och för andra en dröm. Men tanken är att skildra och testa för MIG nya jaktsätt och att se mig omkring i Sverige. 

För en sak är säkert… Sverige har en fantastisk natur och jaktsätten skiljer sig åt geografiskt. Jag jagar på ett sätt här i Smålands djupa skogar medans man jagar på annat sätt på Skåneslätten och ett tredje i Norrland. Dessutom allt däremellan… Traditioner, generationsskiften etc. som spelar in hur vi utövar vår livsstil. 

Jag vill uppleva allt. Kan jag dessutom skildra och dokumentera dessa äventyr, så kanske det kan ge er läsare en bild av vårt fantastiska jakt-land. Vad har ni missat…

Kalendern för i år är inte fullbokad än, så jag tar tacksamt emot förslag och erbjudanden. 😉

Mvh Per


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/pelles-jaktaventyr/

”Älgagille”

Traditioner är viktigt.

Ikväll har jag varit på jaktlagets traditionsenliga ”älgagille”. Syftet är att avsluta förra året och starta det nya. Vi ordnar det ekonomiska, äter god mat och har en trevlig stund.

Redigera

I år var det dessutom jubileum. Vårt jaktlag firar 60 år. Det som känns extra roligt är att min farfar var med och startade det hela. Han lever tyvärr inte längre. Men det var bland annat han som var min mentor i början av mitt jaktliga liv.

Det som oroar mig är att medelåldern är hög i laget. Vi som är under 40 är lätträknade. Vi måste aktivt jobba för att få in ungt blod. Att använda oss av den gedigna kunskap som finns hos de äldre jägarna i laget innan det är försent.

Det som är positivt är att vi äntligen fått in en kvinna i laget och känns skönt att det inte finns någon tillstymmelse till motstånd i laget mot detta. Vi är inte kvinna och man i den betydelsen, vi är jägare. Oavsett ålder eller kön. 

Jag är stolt över mitt jaktlag. Jag känner mig delaktig och får gehör. Men vi ”unga” måste jobba för att vårt jaktlag ska överleva. Vi har inte bara bristen av nya jägare att tampas med. Vårt största problem är att få jaga över huvudtaget.

Traditioner är viktigt, men ingen självklarhet.

/Stolt viltvårdare


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/algagille/

Vem är Pelle?

Från de djupa skogarna i Småland kommer jag, Per Elm Haraldsson. 28 år fyllda (eller var det 32???)

Brukar lite ironiskt säga att jag är blyg och tillbakadragen, men min omgivning brukar inte hålla med. 

Uppväxt med den fina allmogejakten. Rådjur jagades med tax och älg med folkadrev.

Numera har jag börjat utforska andra jaktformer och jaktmarker. Detta finner jag väldigt spännande.

Målet är att få uppleva så mycket som möjligt och få presentera det för er som orkar läsa. 

Bor i ett litet hus, i en liten håla. Fru, två döttrar, två hundar och diverse andra kreatur.

Mer om mig och min jakt får ni läsa om i kommande inlägg.

Må väl /

Pelle


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/vem-ar-pelle/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »