Kamilla Björlings blogg

Första viltet

I lördags tog vi en jaktdag med Koda (Min beagle) 

Vi började med en liten morgonfika som Stefan bjöd på. Bästa starten 😉

Sen traska vi ut i kylan och Staffan, Daniel och Stefan posta ut sig. Jag och Koda gick iväg en liten bit innan ja tog av kopplet på han. Och han va taggad till tusen. Tror han kände doft redan påvägen ut, för jag hann knappt ta loss kopplet föräns han stack iväg och började skälla. Så en riktig bra start! 

Han fick upp ett drev på en bock & get. Det gick förbi nåt pass men utan någon klar syn. Och sen drog det iväg ifrån oss. Då gick jag tillbaka ut till Staffan och ställde mig och hoppades på att han kunde släppa det ekipaget och komma tillbaka, då vi hade fler djur inne i såten. 

Men han skulle hålla i och driva vidare. Men är ju bra det också såklart att han inte släpper i första taget. Sen ser vi plötsligt på pejlen att drevet kommer tillbaka mot oss, och hör hur Koda fortfarande skäller. Det kommer närmre o rakt emot oss. Jag sa till Staffan att han kunde få ta det och han gjorde sig redo. 

Ut kom bocken och geten och kom med lagom fart rakt emot oss. Och staffan tog sikte på bocken och tryckte av. En klar träff markering men bocken ville inte riktigt lägga sig ner och ställde sig still bara några meter ifrån oss. Den hade nog lagt sig ner till slut, men för att va på den säkra sidan så drog ja av ett hagelskott och den föll till marken. 

Strax efter kom Koda som inte hade en tanke på att ge sig 😀 Men efter ett ca 45-50 minuters drev så låg där hans första fällda vilt! 😀 Stolt matte! 

Som han har drivit och drivit men aldrig kommit något skottillfälle så blev det äntligen av. 

Efter en liten fikapaus så tog vi ett släpp nummer 2, eftersom vi visste att de fanns mer djur inne. Och Koda hade fått riktigt med mersmak och skulle absolut iväg. Och efter en stund fick han upp spår på ett nytt ekipage. Dock drev det iväg alldeles för långt denna gången och vi fick tillslut ta bilen och åka o hämta honom. Men jätte kul att han fick upp ännu ett drev och verkligen fick mersmak. 

Stolt över min lilla kamrat 🙂 

Men fick tacka Staffan, Daniel & Stefan för en härlig och händelserik dag! 

Och vi tar nya tag! 

Foton: Staffan Johansson


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-11-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/forsta-viltet/

En dag i skogen

Det fick bli en dag i skogen idag. 

Började med att åka ut imorse för att se om ja kunde se en bock som ja vet går ute på mina marker. Men den har en tendens till att bara visa sig på morgonen när ja har vänner som åker förbi där och ser han nästan varje morgon. Och jag har bara suttit där på kvällar. Så idag tänkte ja att jag skulle få se han. En gammal returbock. Så jag tog med mig bössan och åkte ut. Men han ville såklart inte visa sig. Så det är nog bara för mig han inte vill visa sig 😉

Åkte hem och packa i ordning ryggsäcken och hunden och inväntade jaktsällskapet, sen vidare ut i skogen. 

Inget upptag idag men han har sprungit en jädra strecka och bra för han att få upp konditionen bättre såklart. Varje stund i skogen är bra! Sen satte vi oss o grilla medans Koda fortsatte sina turer på egen hand. Men som sagt idag va de tyst ute i skogen. Vi tar nya tag imorn 🙂 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-09-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/en-dag-i-skogen/

Egentid i skjutbänken

Som jag nämnt tidigare så är jag en av ledarna i ungdomsskyttet här omkring (Kil).

Igår va de starten efter ett sommaruppehåll, och när man ändå skulle till banan så passade jag på att åka lite tidigare för att få lite egen tid till att skjuta lite. 

Först sköt ja bara med övningsskott just bara för att få skjuta lite och få känna av bössan. Och sen passade ja på att skjuta in den me de nya skotten efter att ha gått från hemladdat till butiksköpt. 

Det skiljde en del ändå, fast de va samma kula. Men till slut så satt det där det skulle! 

Så nu kan höstens alla jakter börja! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-08-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/egentid-i-skjutbanken/

Längtan till jaktstarten

Koda blir mer och mer otålig. Går knappt att gå en vanlig promenad nu utan att det doftar överallt och han vill iväg. 

Ikväll tog vi en löprunda på en gammal väg i skogen. Vägen till vändplatsen gick jätte bra och han sprang med mig hela vägen utan att stanna upp nånstans för att lukta (som e standard) 

Men påvägen tillbaka hann vi knappt vända föräns nosen reste sig och han sätter fart. Men det här med att ha matte fast i andra änden av kopplet är ett litet störnings moment. 

Men han sprang en bra bit innan han vek in på en traktor väg som leder ut på ett hygge. Och där…stod geten, och drevet drar igång. Oh no! Bara att följa efter över stock o sten och upp på berg och runt träd. Vilket stå hej…för mig iaf. Mer frustrerande för Koda som inte fick springa iväg som han ville. 

Men den nosen är det iaf inget fel på! Så nu har man ännu mer spänning och förhoppningar på denna säsong! ska bli så kul att få komma ut i skogen med han igen se hur han kommer arbeta! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-07-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/langtan-till-jaktstarten/

Spårträning – i väntan på jakten

Ja då det är ganska mycket ”dö tid” just nu och de flesta bara går och väntar på att få släppa hundarna och även få sätta igång med lite jakt. Så i denna väntan måste man ju försöka sysselsätta hunden och även börja få igång han lite. Och det märks mer och mer för varje dag att Koda verkligen vill igång nu. Han vill inte ha matte fastkedjad i en lina efter sig. 

Så idag la jag ett spår till han. Dock ett litet lättare, men ändå. Det gick bra till en början då han hitta spårets början, men ju mer han kände av lukten desto ivrigare blev han. Så han gena lite i spåret och ville gärna ”fuska” sig fram på en del ställen. Men han lyckades varje gång hitta tillbaka in i spåret och lyckades även fullfölja det. Så det gick bra. Men det är bara att gå på det igen, lägga nytt spår och ta nya tag! 


Dock tvivlar jag inte en sekund på han när det väl gäller i skogen. Han har visat både vilja och stönighet att han bara SKA reda ut spåren och hitta haren när han sätter fart efter den. Och även visat framsteg på rådjuren. 

Så jag ser verkligen fram emot den här jaktsäsongen med han! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-07-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/spartraning-i-vantan-pa-jakten/

Utfodring

En kväll med lite utfodring till vildsvinen. 

Vill man hålla dom borta från de nysådda vallarna så får man helt enkelt skaffa andra matställen till dom lite längre in på skogen. Så att dom kan hålla sig inne till skogs istället. 

Ingen blir gladare än bonden 😉

Jag har inga vildsvin runt omkring själv. Så hag fick följa med en kväll och hjälpa till att fylla på foderspridarna och så. 

På det sättet lär man sig mer om hur det funkar också! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-06-01
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/utfodring/

Mufflonbagge – något utöver det vanliga

I tisdags fick jag vara med om en jaktupplevelse utöver det vanliga! 
Då fick jag för första gången stå öga mot öga med en frilevande, kapital mufflonbagge. Jag har sett mufflon en gång tidigare, i hägn, när jag tidigare i år besökte Eriksberg tillsammans med Chevalier.

Tillsammans med Staffan Johansson och Daniel Emsevik från Magasin Vildmarken begav vi oss till en bondgård i Värmland. Här fanns det gott om tamboskap, både får och hästar. Och det är här omkring den vilda baggen hållit till den senaste tiden. 

Jag packade ur mig själv och mina prylar ur bilen, en Carl Gustaf i 6,5×55, laddad med Norma Oryx. Daniel hade också med sig bössa, en Blaser R8 Success, som stöd för mig om något skulle gå snett. Staffan hade med sig videokameran för att föreviga upplevelsen.

Vi tog oss till området där baggen hade synts till senast och det dröjde inte länge förrän vi fick syn på honom. Vid första tillfället hade vi ett fint läge, men innan jag var redo att skjuta var läget borta.
Vi tog oss lite närmre, när jag upplevde att jag hade ett läge igen, började lägga upp för att ta sikte, så gick han istället och lade sig i ett dike, bakom ett träd. Det enda man såg var hans vackra horn som stack upp på varsin sida av trädet. 

Men solen stod fortfarande högt så det var ingen panik att få ett nytt läge. Jag lutade mig mot ett träd och jag tror mufflonbaggen hade uppmärksammat oss. Verkade lite orolig och ställde sig upp och började trippa fram i ett nytt skottläge. 
Det var bara att börja samla lugnet och hitta koncentrationen. Jag började ta sikte och försiktigt säkra av mitt vapen. Jag ville inte lämna något åt slumpen och inväntade en stillastående bredsida. Och hoppades chansen skulle uppenbara sig innan det var för sent.

Tiden stod stilla. Men efter en stund började han röra sig åt mitt håll och vinklade upp sig. En stillastående bredsida, knappt hundra meter och ett bra kulfång. Då var det bara skottet kvar. Jag började lägga sikte på bogen, tett djupt andetag, andades ut och kramade av avtryckaren i utandningen. Skottet gick och baggen föll till marken. Det kändes riktigt bra! 

Som relativt nyexaminerad jägare kändes det skönt att ha sällskap vid sin sida från början till slut. Och tack för en liten annorlunda men spännande tisdagskväll! Det kanske var den  enda gången i livet man kommer att få en möjlighet som denna!


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-04-27
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/mufflon-bagge-nagot-utover-det-vanliga/

Lyckad bäverjakt

I söndags vart det dags att försöka överlista bävern igen. 

Denna gången testade vi på morgon jakt. Då jag aldrig har testat på just morgonjakten och den ska va lite bättre säger dom. Men inte en bäver så långt ögat kunde nå. Hittade många nya aktiva matplatser och påvägen tillbaka kände vi en plötslig doft av bävern. Men den syntes inte till. Så vi kände att det var nog läge för en kvällsjakt denna dagen också. 

Så på det igen på kvällskvisten. Åkte ut runt halv 7. Vi rodde uppåt i älven tills vi kom till ena änden. Och tänkte att vi börjar här ifrån och kan ro oss sakta tillbaka sen. Satte oss still med båten och inväntade den magiska timmen (20:00 snåret). 

Inte ett liv nånstans. Inte en plog som kom över vattenytan nånstans. Då klockan närmar sig strax efter 20 snåret känner ja plötsligt den där doften av bävern. Börjar titta mig omkring och tänker ”vart är han”. 

Vrider på huvet och börjar spana av området. Då ja plötsligt ser en mörk klump inne bland vassruggen. Där. På en liten flytande vasskudde i vattnet sitter han och tuggar. Vi ror lite närmre och lägger oss still mot gräskanten. Ställer upp skjutstödet och lägger upp bössan och tar sikte. 

Då går han ner i vattnet och kan inte se han. Satan tänker ja. Men lika snabbt kommer han upp tillbaka på den där vasskudden och dessutom lägger sig i ännu bättre läge. 

Tar nytt sikte och säkrar av. Tar det sista djupa andetaget och kramar av avtryckaren. Och bävern bara sjönk ihop. Inte ett sprattel eller dödsryck. Utan stilla och fint bara sjönk ihop. 

När ja stod och sikta så sa ja att det där är nog en mindre bäver. Men när vi ror fram och får se han så var det en rejäl bjässe som låg och flöt i vattnet där. Jag tar tag i han och ska lyfta över den i båten. Och han är riktigt tung. 

Min sammanlagt 5:e bäver. Men absolut min största. Så lyckan blev total! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-04-25
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/lyckad-baverjakt/

Kulstig

Bättre sent än aldrig. 

Förra helgen under påskafton så anordnade mitt jaktlag en kulstig, som dom har gjort varje år. 

Jag själv har aldrig varit på en kulstig, så det va helt nytt för mig. Men helt klart värt det! För det va verkligen roligt! 

Vädret va något småkyligt men solen sken, och medans man rörde på sig så va vädret hur underbart som hellst. 

Nervös som ja va så gav vi oss ut. Jag, staffan, daniel och Robban. Och det blev ganska snabbt en liten intern tävling ;D Dock drog staffan hem 1:a platsen utav oss 4 iaf. Starkt jobbat! Och det gick betydligt bättre för min egen del än va ja själv trodde att det skulle gå. Så jag är helt klart nöjd och en erfarenhet rikare. 

Det var som sagt en toppen förmiddag! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-04-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/kulstig/

Jakt med Beagle

Min bästa jaktkompis är då, som jag nämnde i min presentation, en Beagle. Har alltid sagt, att om ja nångång ska ha en hund. Så ska det vara en beagle. 

En Beagle vid namn Koda blev det. 


Han kommer från en kennel uppe i dalarna/rättvik som heter Kennel Maliwick’s. Riktigt fina och duktiga hundar där ifrån. Så är glad att jag fick en vovvsing från den uppfödaren 🙂

Namnet Koda fick han för att jag ville ha nåt skogsrelaterat. Men tyckte det va så många som hade t.ex. Sako, tikka, norma (ja vet att det även va tjejnamn),  Ja dom klassiska jakt namnen. Så jag ville hitta nåt som stack ut lite. Och då kom jag att tänka på disney filmen Björn Bröder. Där av fick det bli Koda 🙂 

Det är iaf min bästa vän i skogen. Han är snart 2 år. Och säsongen som var så var han en riktig kämpe och krigare i skogen. Det här med att avbryta jakten och åka hem finns inte. Ser han att jag är påväg att koppla han så sticker han iväg på en lov. För han ska minsann inte sluta jaga 😀

Det sköts inget för han i fjol, men det var ett par tillfällen där det kunde ha skjutits för han. Både rådjur och hare har vart nära. Sen va det lite dumma förhållanden som att det inte fanns nån passkytt just där eller att det drev åt fel håll. 

Men drivit djur det har han. Och denna säsongen fick jag lära mig att han driver både hare och rådjur. Han har gått på rävspår vid 2 tillfällen, men inte tillräckligt intresserad för att jag ska kunna hävda att han jagar räv. 

Men har där emot märkt att han går hellre på harspår än rådjursspår. När han har fått upp spår, som vid ett tillfälle va harspår, så var det färska rådjursspår brevid. Men det va haren han stack efter. Så han går på båda men först och främst haren. Vilket jag tycker är jättekul, för nästan alla mina jaktvänner har rådjurshundar. Så lite kul med en hund som jagar något annat också 🙂 

Det är lite speciellt med en beagle ute i skogen då dom inte skäller, utan ylar 😀 men när han verkligen har drev så blir det lite av en blandning. Så man kan höra på hans läte om han bara väcker, är djuret i hasarna eller verkligen har drev. Så det är lite kul att lyssna på vad som är på G. 

Vi har även varit både på utställning och gått anlagsprov. Och han fick jättefina bedömnings ord på båda. Godkänd på spåret och excellent och ett Ck på utställningen. Så matte är mycket nöjd. Så under sommaren här blir det fler utställningar och sen har jag tänkt jaktprov. 

Men vi spenderar alla våra dagar tillsammans. Vi är nästan oskiljaktiga. Vi är bästa vänner. Och han är mitt liv och jag är hans liv. Och jag ser verkligen fram emot kommande jakt säsongen. För det märks så väl på han att han älskar att va i skogen och jaga. 

Har märkt nu under ”lågsäsongen” när jag åkt iväg och ska sätta mig och vaka räv och han har fått följa med i bilen. Går jag bara ur bilen och stänger dörren, utan nånting med mig, så är han tyst. När ja sen öppnar och tar bössan och stänger bildörren igen.  Då blir det ett jädra liv på han. Så det har han lärt sig att när matte tar bössan är det jakt. Och då SKA jag med säger han 😀

Älskar verkligen denna lilla knasboll 🙂


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-03-30
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/jakt-med-beagle/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »