Kamilla Björlings blogg

Drömmar om älgjakt

Inatt drömde jag att jag sköt en älg. Så varför inte dela med sig av en utav jakterna i höstas då jag faktiskt lyckades skjuta en älgkalv. 

Under själva älgjaktsveckan fick jag inte ens se skymten av en älg. Hörde en inne i skogen när jag satt ute på ett hygge. Men mycket mer än så var det inte. Det enda jag lyclades att se under hela veckan, var när ett vildsvin helt snopet, kom springades över vägen vid mitt torn. Och några tjädrar. Men inte en älg på hela veckan.

Sen gick det några veckor och vi tog en efterjakt. Efter att ha vart ifrån älgjakten några veckor så va de ju helt klart underbart att få komma ut i älgskogen igen. 

Första passet blev en ”favorit i repris”. Inte en älg så långt ögat kunde nå. Vi bröt efter första såten och samlades för lite korvgrillning. 

Vi bestämde oss för att köra en vända till. Det passet jag hamnade på var vid en grusväg och hade två placeringar man kunde välja att ställa sig på. Antingen alldeles vid vägkanten eller några meter in i skogen. Men jag tänkte att om älgarna kommer så måste dom få chansen att komma ut på vägen. Så jag valde att ställa mig en bit längre in. 

Det tog en liten stund, så fick jag meddelande om att ko+kalv var påväg mot mig. Men jag tänkte att dom kommer ju aldrig komma fram till mitt pass ändå. Men plötsligt hörde jag hur det braka till i skogen och skymtade något mörkt i skogen på andra sidan grusvägen. Plötsligt kommer kon upp på vägen och ställer sig still och ser hur hon spanar efter mig då hon säkert kännt av att något va i närheten. Sen såg jag att kalven kom upp och ställde sig bakom. Jag fick flytta mig försiktigt i sidled för att få fri sikt från träd. Siktar in på kalven och trycker av. 

Både ko o kalv springer tillbaka in i skogen, fast jag stod fristående utan stöd, så såg jag en tydlig markering på kalven att han blev träffad. Och jag va helt säker på att det blev träff. Men strax efter kommer hunden och jag går ut på vägen för att få fram hunden till exakt plats och spår. Och han får upp spåret efter dom. Ca 50m in så ser ja hur hunden grejar med något och går dit. 

Hunden hade hittat kalven och den hade avlidit. Riktigt skön känsla att det hade gått så bra. Skottet satt där det skulle. Och blev impad av mig själv. Jag brukar oftast alltid se till att jag har stöd mot nåt när ja skjuter. Men denna gången hanns det inte med utan fick skjuta fristående och lita på mig själv. 

Allt gick bra och jag fick skjuta mig min andra älg. Inlägg av: Kamilla Björling den 2018-02-07
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/drommar-om-algjakt/

Första viltet

I lördags tog vi en jaktdag med Koda (Min beagle) 

Vi började med en liten morgonfika som Stefan bjöd på. Bästa starten 😉

Sen traska vi ut i kylan och Staffan, Daniel och Stefan posta ut sig. Jag och Koda gick iväg en liten bit innan ja tog av kopplet på han. Och han va taggad till tusen. Tror han kände doft redan påvägen ut, för jag hann knappt ta loss kopplet föräns han stack iväg och började skälla. Så en riktig bra start! 

Han fick upp ett drev på en bock & get. Det gick förbi nåt pass men utan någon klar syn. Och sen drog det iväg ifrån oss. Då gick jag tillbaka ut till Staffan och ställde mig och hoppades på att han kunde släppa det ekipaget och komma tillbaka, då vi hade fler djur inne i såten. 

Men han skulle hålla i och driva vidare. Men är ju bra det också såklart att han inte släpper i första taget. Sen ser vi plötsligt på pejlen att drevet kommer tillbaka mot oss, och hör hur Koda fortfarande skäller. Det kommer närmre o rakt emot oss. Jag sa till Staffan att han kunde få ta det och han gjorde sig redo. 

Ut kom bocken och geten och kom med lagom fart rakt emot oss. Och staffan tog sikte på bocken och tryckte av. En klar träff markering men bocken ville inte riktigt lägga sig ner och ställde sig still bara några meter ifrån oss. Den hade nog lagt sig ner till slut, men för att va på den säkra sidan så drog ja av ett hagelskott och den föll till marken. 

Strax efter kom Koda som inte hade en tanke på att ge sig 😀 Men efter ett ca 45-50 minuters drev så låg där hans första fällda vilt! 😀 Stolt matte! 

Som han har drivit och drivit men aldrig kommit något skottillfälle så blev det äntligen av. 

Efter en liten fikapaus så tog vi ett släpp nummer 2, eftersom vi visste att de fanns mer djur inne. Och Koda hade fått riktigt med mersmak och skulle absolut iväg. Och efter en stund fick han upp spår på ett nytt ekipage. Dock drev det iväg alldeles för långt denna gången och vi fick tillslut ta bilen och åka o hämta honom. Men jätte kul att han fick upp ännu ett drev och verkligen fick mersmak. 

Stolt över min lilla kamrat 🙂 

Men fick tacka Staffan, Daniel & Stefan för en härlig och händelserik dag! 

Och vi tar nya tag! 

Foton: Staffan Johansson


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-11-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/forsta-viltet/

En dag i skogen

Det fick bli en dag i skogen idag. 

Började med att åka ut imorse för att se om ja kunde se en bock som ja vet går ute på mina marker. Men den har en tendens till att bara visa sig på morgonen när ja har vänner som åker förbi där och ser han nästan varje morgon. Och jag har bara suttit där på kvällar. Så idag tänkte ja att jag skulle få se han. En gammal returbock. Så jag tog med mig bössan och åkte ut. Men han ville såklart inte visa sig. Så det är nog bara för mig han inte vill visa sig 😉

Åkte hem och packa i ordning ryggsäcken och hunden och inväntade jaktsällskapet, sen vidare ut i skogen. 

Inget upptag idag men han har sprungit en jädra strecka och bra för han att få upp konditionen bättre såklart. Varje stund i skogen är bra! Sen satte vi oss o grilla medans Koda fortsatte sina turer på egen hand. Men som sagt idag va de tyst ute i skogen. Vi tar nya tag imorn 🙂 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-09-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/en-dag-i-skogen/

Egentid i skjutbänken

Som jag nämnt tidigare så är jag en av ledarna i ungdomsskyttet här omkring (Kil).

Igår va de starten efter ett sommaruppehåll, och när man ändå skulle till banan så passade jag på att åka lite tidigare för att få lite egen tid till att skjuta lite. 

Först sköt ja bara med övningsskott just bara för att få skjuta lite och få känna av bössan. Och sen passade ja på att skjuta in den me de nya skotten efter att ha gått från hemladdat till butiksköpt. 

Det skiljde en del ändå, fast de va samma kula. Men till slut så satt det där det skulle! 

Så nu kan höstens alla jakter börja! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-08-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/egentid-i-skjutbanken/

Längtan till jaktstarten

Koda blir mer och mer otålig. Går knappt att gå en vanlig promenad nu utan att det doftar överallt och han vill iväg. 

Ikväll tog vi en löprunda på en gammal väg i skogen. Vägen till vändplatsen gick jätte bra och han sprang med mig hela vägen utan att stanna upp nånstans för att lukta (som e standard) 

Men påvägen tillbaka hann vi knappt vända föräns nosen reste sig och han sätter fart. Men det här med att ha matte fast i andra änden av kopplet är ett litet störnings moment. 

Men han sprang en bra bit innan han vek in på en traktor väg som leder ut på ett hygge. Och där…stod geten, och drevet drar igång. Oh no! Bara att följa efter över stock o sten och upp på berg och runt träd. Vilket stå hej…för mig iaf. Mer frustrerande för Koda som inte fick springa iväg som han ville. 

Men den nosen är det iaf inget fel på! Så nu har man ännu mer spänning och förhoppningar på denna säsong! ska bli så kul att få komma ut i skogen med han igen se hur han kommer arbeta! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-07-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/langtan-till-jaktstarten/

Spårträning – i väntan på jakten

Ja då det är ganska mycket ”dö tid” just nu och de flesta bara går och väntar på att få släppa hundarna och även få sätta igång med lite jakt. Så i denna väntan måste man ju försöka sysselsätta hunden och även börja få igång han lite. Och det märks mer och mer för varje dag att Koda verkligen vill igång nu. Han vill inte ha matte fastkedjad i en lina efter sig. 

Så idag la jag ett spår till han. Dock ett litet lättare, men ändå. Det gick bra till en början då han hitta spårets början, men ju mer han kände av lukten desto ivrigare blev han. Så han gena lite i spåret och ville gärna ”fuska” sig fram på en del ställen. Men han lyckades varje gång hitta tillbaka in i spåret och lyckades även fullfölja det. Så det gick bra. Men det är bara att gå på det igen, lägga nytt spår och ta nya tag! 


Dock tvivlar jag inte en sekund på han när det väl gäller i skogen. Han har visat både vilja och stönighet att han bara SKA reda ut spåren och hitta haren när han sätter fart efter den. Och även visat framsteg på rådjuren. 

Så jag ser verkligen fram emot den här jaktsäsongen med han! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-07-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/spartraning-i-vantan-pa-jakten/

Utfodring

En kväll med lite utfodring till vildsvinen. 

Vill man hålla dom borta från de nysådda vallarna så får man helt enkelt skaffa andra matställen till dom lite längre in på skogen. Så att dom kan hålla sig inne till skogs istället. 

Ingen blir gladare än bonden 😉

Jag har inga vildsvin runt omkring själv. Så hag fick följa med en kväll och hjälpa till att fylla på foderspridarna och så. 

På det sättet lär man sig mer om hur det funkar också! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-06-01
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/utfodring/

Mufflonbagge – något utöver det vanliga

I tisdags fick jag vara med om en jaktupplevelse utöver det vanliga! 
Då fick jag för första gången stå öga mot öga med en frilevande, kapital mufflonbagge. Jag har sett mufflon en gång tidigare, i hägn, när jag tidigare i år besökte Eriksberg tillsammans med Chevalier.

Tillsammans med Staffan Johansson och Daniel Emsevik från Magasin Vildmarken begav vi oss till en bondgård i Värmland. Här fanns det gott om tamboskap, både får och hästar. Och det är här omkring den vilda baggen hållit till den senaste tiden. 

Jag packade ur mig själv och mina prylar ur bilen, en Carl Gustaf i 6,5×55, laddad med Norma Oryx. Daniel hade också med sig bössa, en Blaser R8 Success, som stöd för mig om något skulle gå snett. Staffan hade med sig videokameran för att föreviga upplevelsen.

Vi tog oss till området där baggen hade synts till senast och det dröjde inte länge förrän vi fick syn på honom. Vid första tillfället hade vi ett fint läge, men innan jag var redo att skjuta var läget borta.
Vi tog oss lite närmre, när jag upplevde att jag hade ett läge igen, började lägga upp för att ta sikte, så gick han istället och lade sig i ett dike, bakom ett träd. Det enda man såg var hans vackra horn som stack upp på varsin sida av trädet. 

Men solen stod fortfarande högt så det var ingen panik att få ett nytt läge. Jag lutade mig mot ett träd och jag tror mufflonbaggen hade uppmärksammat oss. Verkade lite orolig och ställde sig upp och började trippa fram i ett nytt skottläge. 
Det var bara att börja samla lugnet och hitta koncentrationen. Jag började ta sikte och försiktigt säkra av mitt vapen. Jag ville inte lämna något åt slumpen och inväntade en stillastående bredsida. Och hoppades chansen skulle uppenbara sig innan det var för sent.

Tiden stod stilla. Men efter en stund började han röra sig åt mitt håll och vinklade upp sig. En stillastående bredsida, knappt hundra meter och ett bra kulfång. Då var det bara skottet kvar. Jag började lägga sikte på bogen, tett djupt andetag, andades ut och kramade av avtryckaren i utandningen. Skottet gick och baggen föll till marken. Det kändes riktigt bra! 

Som relativt nyexaminerad jägare kändes det skönt att ha sällskap vid sin sida från början till slut. Och tack för en liten annorlunda men spännande tisdagskväll! Det kanske var den  enda gången i livet man kommer att få en möjlighet som denna!


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-04-27
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/mufflon-bagge-nagot-utover-det-vanliga/

Lyckad bäverjakt

I söndags vart det dags att försöka överlista bävern igen. 

Denna gången testade vi på morgon jakt. Då jag aldrig har testat på just morgonjakten och den ska va lite bättre säger dom. Men inte en bäver så långt ögat kunde nå. Hittade många nya aktiva matplatser och påvägen tillbaka kände vi en plötslig doft av bävern. Men den syntes inte till. Så vi kände att det var nog läge för en kvällsjakt denna dagen också. 

Så på det igen på kvällskvisten. Åkte ut runt halv 7. Vi rodde uppåt i älven tills vi kom till ena änden. Och tänkte att vi börjar här ifrån och kan ro oss sakta tillbaka sen. Satte oss still med båten och inväntade den magiska timmen (20:00 snåret). 

Inte ett liv nånstans. Inte en plog som kom över vattenytan nånstans. Då klockan närmar sig strax efter 20 snåret känner ja plötsligt den där doften av bävern. Börjar titta mig omkring och tänker ”vart är han”. 

Vrider på huvet och börjar spana av området. Då ja plötsligt ser en mörk klump inne bland vassruggen. Där. På en liten flytande vasskudde i vattnet sitter han och tuggar. Vi ror lite närmre och lägger oss still mot gräskanten. Ställer upp skjutstödet och lägger upp bössan och tar sikte. 

Då går han ner i vattnet och kan inte se han. Satan tänker ja. Men lika snabbt kommer han upp tillbaka på den där vasskudden och dessutom lägger sig i ännu bättre läge. 

Tar nytt sikte och säkrar av. Tar det sista djupa andetaget och kramar av avtryckaren. Och bävern bara sjönk ihop. Inte ett sprattel eller dödsryck. Utan stilla och fint bara sjönk ihop. 

När ja stod och sikta så sa ja att det där är nog en mindre bäver. Men när vi ror fram och får se han så var det en rejäl bjässe som låg och flöt i vattnet där. Jag tar tag i han och ska lyfta över den i båten. Och han är riktigt tung. 

Min sammanlagt 5:e bäver. Men absolut min största. Så lyckan blev total! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-04-25
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/lyckad-baverjakt/

Kulstig

Bättre sent än aldrig. 

Förra helgen under påskafton så anordnade mitt jaktlag en kulstig, som dom har gjort varje år. 

Jag själv har aldrig varit på en kulstig, så det va helt nytt för mig. Men helt klart värt det! För det va verkligen roligt! 

Vädret va något småkyligt men solen sken, och medans man rörde på sig så va vädret hur underbart som hellst. 

Nervös som ja va så gav vi oss ut. Jag, staffan, daniel och Robban. Och det blev ganska snabbt en liten intern tävling ;D Dock drog staffan hem 1:a platsen utav oss 4 iaf. Starkt jobbat! Och det gick betydligt bättre för min egen del än va ja själv trodde att det skulle gå. Så jag är helt klart nöjd och en erfarenhet rikare. 

Det var som sagt en toppen förmiddag! 


Inlägg av: Kamilla Björling den 2017-04-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kamilla/kulstig/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »