Jessica Davidssons blogg

Sååååå nära…

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står snart lugnt. Vi försöker spåra men hittar bara spår efter ensam vuxen älg. Aja, han skäller och gör ett bra jobb, viktigare än att få skjuta för min del. Men någonstans hade jag ändå en känsla att det är ko och kalv. Kommer tillslut tillräckligt nära och konstaterar ko med kalv. 

Jag blev riktigt nervös och insåg att jag eventuellt kommer få skjuta min första älg på ståndskall för våran egen unghund. Nu gäller det att vi handlar rätt, hade ytterst lite vind. Men när vi är inne på 40 meter så kommer det en kastvind (!!!) och älgarna går loss med Knut efter. Siktar på kalven men inser att det är för långt håll och kon ligger för nära. Bara att lyfta på hatten och acceptera att det var inte min tur den här gången heller. Knut ställer om dom ett par gånger men får aldrig något riktigt bra läge. Dagen efter gjorde han ett kanonjobb med ensam vuxen älg i strålande solsken, underbart!


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/saaaaa-nara/

Skador, skador och skador

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti.

Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo och nu trasig trampdyna. Vi har insett hur sårbart det är med bara en älghund så får nog bli att införskaffa en till så småningom. Knut är bara 1 år och 9 månader så han har hunnit med mycket. Trots alla skador så har han hunnit jaga lite emellanåt, bästa är att skadorna inte har påverkat honom allt för mycket. Lite hetare i upptagen än tidigare men om det beror på skadan eller är lite unghundsfasoner är svårt att svara på. Vi ska trots allt detta försöka starta honom på prov innan säsongen är slut, lite chansning med tanke på hur säsongen har sett ut men har han en bra dag så har han kapacitet till att utföra ett bra prov, den som lever får se 😊 

Nästa vecka ska vi hämta hem en ny valp, mer om honom nästa gång.

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/skador-skador-och-skador/

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att släppa honom, en risk men han är avlad för jakt så han behöver få jaga! Jag var nervös som tusan och hade en klump i magen när vi skulle släppa honom. Kommer han ens jaga igen? Kommer han få stryk igen? Klarar han sig en gång till?

Jag stod på pass och min sambo gick med Knut! Hör på radion att han drar direkt och verkar ha något på gång. Min första tanke var: ”det är gris”. Det går en stund och Knut har stannat innanför en passkytt, ett ställe det ofta ligger gris. Ingen hörde om han skäller eller vad som händer då både hundförare och passkyttar var långt bort plus att det var storm. Hör sedan att passkytten berättar att Knut har skällt på en stor galt precis innanför honom men lät som han fick stryk och är på väg tillbaka mot min sambo. Just där och då bara ställde jag ifrån mig bössan och bara tappade lusten helt med jakten. Ville bara åka hem och aldrig mer jaga igen! Våra hundar är våra familjemedlemmar och mitt mattehjärta klarar inte av sånt här. Ringer min sambo i panik och Knut har ännu inte kommit fram till honom. Även han är uppgiven. I vilket skick kommer han komma i? Hör snart på radion att Knut är oskadd, tack och lov!!! 

Vi tror grisen gjort ett utfall mot honom och att han kom på vad som hände sist, blev rädd, skrek till och lämnade ståndskallet. Han skällde dock älg resten av helgen 🙂 

/@jessicadavidsson87 


Fasanjakt och tvivel på min hunds förmåga 

För någon vecka sedan åkte jag och våran jaktlabrador Meadowlark Taffy was a welshman ner till Skåne för att apportera på en fin fasanjakt! Första gången för oss båda så det är alltid lite nervöst hur det kommer gå. Taffy hade aldrig apporterat en fasan innan. Jakten bedrevs på drivna fåglar. Första drevet stod jag och Taffy tillsammans med Rune som har hållt på med detta under måååånga år, han har blivit lite som en mentor åt mig och Taffy, supertacksam för detta.

Taffy fick träna mycket på att sitta kvar utan koppel medans Rune skickade sin hund på de ”svåra ” apporterna, Taffy fick hämta någon fasan för att få jobba av sig lite. Han sköter sig bra, har lärt sig att släppa fokus på fåglar som vi hämtar in efter avslutat drev. 

Vid ett drev efter lunch fick vi stå ensamma, en skytt skjuter mot en fasan, jag ser att det blir träff men inte någon dödlig sådan, fasanen går ner en bit bort i ett tätt buskage/skog. Oerfaren som jag är och Taffy har aldrig tagit en ”runner” tidigare och fasaner springer sjukt snabbt. Jag tittar på Taffy och säger hans namn, han har stenkoll på fasanen och försvinner in i det täta, jag ser honom inte och efter en stund börjar jag tvivla på att min hund reder ut detta. Helt plötsligt hör jag fasanen där inne som springer med Taffy efter sig! Kort stund senare kommer Taffy ut med en pigg stor skammad fasantupp i munnen och lämnar över så jag får avsluta! Från och med den stunden kommer jag aldrig mer tvivla på min hund!! Riktigt häftig känsla att se!! Efteråt kom en annan tjej fram och sa att hon hade sett honom jobba inne i den täta skiten, han hade hittat nedslagsplatsen sen letat efter fasanens utlöpa för att till sist komma i fatt den som hade hunnit en bra bit från nedslagsplatsen! Duktiga duktiga hund!! En fröjd att få uppleva detta tillsammans med honom, se honom i sin rätta miljö och göra det han är född till! Vilket jobb dom gör vår jakthundar!!!! 

Det var en riktigt lyckad dag, fina fåglar, duktiga skyttar och fantastiska hundar! 

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/fasanjakt-och-tvivel-pa-min-hunds-formaga/

Älgjaktpremiär och sprättad hund..

Måndag den 9 oktober var äntligen här. Jag och våran unga jämthund åkte hemifrån tidigt på morgonen, sambon sover med några andra grabbar i laget ute på marken. 

Vi hade 5 vuxna och 6 kalvar på tilldelningen. Vi släppte de 2 tikarna Fia och Stella på morgonen, hanarna skulle få gå på em (Knut och Ådi). Jag fick ett pass inne i en kohage vilket kändes lite tråkigt. Älgarna var oroliga och la benen på ryggen nästan direkt när hundarna fick kontakt. 4 vuxna älgar sköts på fm.

Det tog sin lilla tid att ta hand om dom 4 älgarna så hann inte med mer jakt den dagen. På tisdagsmorgonen släppte vi våran unga jämthund Knut, hitta gris ganska fort som han höll på med en stund innan dom drog till sjöss. Kom en tjur till mig som tyvärr inte var lovlig, men jävlar vilken puls jag fick. Knut hittade sedan en olovlig kviga som han gjorde ett bra jobb med.

Onsdagen var ganska händelsefattig. Knut jobbade med ko och enkelkalv i sista såten, tyvärr heller inte lovligt. Precis innan vi var klara hitta han en stor vildsvinsgalt. Han fick tyvärr 2 rejäla stick och det blev raka vägen till veterinären. Han blev sydd med cirka 25 stygn och alla inre organ hade tack och lov klarat sig!! Vi har turen som har fantastiskt duktiga veterinärer som lagat honom kanonfint! På kvällen när vi fick hem Knut fick vi sms ”har telefonen brevid sängen i natt, ring om det är något ni oroar er för med Knut ”. Riktigt bra gjort Rolf och Katrin på Husängen 👍👍 Han läker över förväntan och förhoppningsvis kan han snart vara med och jaga igen.

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-10-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/algjaktpremiar-och-sprattad-hund/

Fick ju iaf osäkra..

1 oktober i dag, uppstigning 06.00 för att ge oss ut och jaga rådjur. Vi släppte taxen sessan och 10 månaders drever Kaj på morgonen, båda hundarna fick upptag ganska snart, tyvärr gick rådjuren åt fel håll.

Underbar höstmorgon

Nästa såt släppte vi bara lilla Kaj, vi visste att det fanns rådjur inne. Han hade lite svårt att reda ut slagen, inte så konstigt med tanke på att det var hans första jakt. En fin bock kom till mig, siktade på den men fick inse att avståndet inte var inom hagelhåll tyvärr, men fick ju osäkra iaf 🙂 Kaj kom i slagen och började driva, han jobbade cirka 15 minuter innan hans ägare kunde avsluta. Riktigt kul och lovande för unga Kaj!

Fika efter lyckad jakt


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-10-01
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/fick-ju-iaf-osakra/

Vildsvinsjakt och ståndskall på älg

Vi hade planerat att försöka hitta lite vildsvin. Vi hade med svärföräldrarnas karelare som vi släppte på morgonen. Upptag ganska fort men vi tror det var älg eftersom hon släppte det ganska fort, vilket hon inte brukar göra om det är gris. Vi hade även en gråhund och en karelare/wachtel. Inga upptag och varmt började det bli framåt förmiddagen. Vi tog lite lunch och bestämde oss för att prova ett område till, någonstans måste dom ju vara. 

Karelaren som är inte är så vältränad var trött så på vinst och förlust släppte vi våran unga jämthund. Han har ju som jag skrivit tidigare inte varit sig lik, vi har upplevt att han varit osäker med älg sedan han blev översprungen. Ganska snart har han upptag, även om vi jagade vildsvin så hoppades jag på älg 😉 Snart kunde det konstateras att han jobbade med en ensam vuxen älg. Det var oroligt men han jobbade som tusan. Vi lät honom hålla på och i 5 timmar jobbade han på med älgen som var en riktigt sur en. Vi bestämmer för att försöka koppla, är inne på 80 meter och visslar, ser på gpsen att han är på väg men ångrar sig när han börjar närma sig, Haha! Ju oroligare älgen blir, desto hårdare jobbar han och vill ännu mindre lämna ståndskallet. Mattias får tillslut stöta älgen mot våran kompis Jeppe som får gömma sej bakom en sten och fånga Knut i farten 😉 Inkallning under sök och förföljande brukar funka hyffsat men under ståndskall är det svårt, haha! Men jaktlusten finns och det är det viktigaste tycker vi. Han gjorde ett kanonjobb och vi hoppas nu att han är tillbaka som sitt ”gamla” jag 🙂 Nu taggar vi för älgjakten som startar om 2 veckor, hoppas få skjuta min första älg!

Pizza i väntan på Knut som skäller älg 🙂

/@jessicadavidsson87


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-09-25
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/vildsvinsjakt-och-standskall-pa-alg/

Hundsläpp och godsjakt

21 augusti kom och äntligen skulle vi få stryka kopplet på våran unga jämthund Ålbolandets Knut, han hittade ganska fort älg och stod med dom i cirka 2.5 timme innan det började bli för varmt ute, när vi skulle kalla in honom drog älgarna i väg och Knut hängde på, kunde aldrig se hur många älgar det var men på något sätt blev han lite översprungen, blev inte skadad som tur var. Men efter detta har han inte riktigt fått till det, han har skällt älg men vi har upplevt honom lite osäker. Får hoppas detta släpper annars får det bli en tur till älghägn och stötta upp honom igen. 

Jag och Taffy har även varit och apporterat på våra första ”riktiga” jakter på Stora Markie Gods i skåne. Riktigt kul och lärorikt för oss båda. Taffy sköter sig kanon för sin ålder och oerfarenhet, han tar skammade fåglar, löst en riktigt svår runner, inte knallat en enda gång, apporterat sin första hare och fångat skammade rapphöns i luften.  Sååå kul att att se honom få göra det han är avlad för 🙂

Andjakt

Lubbe stod för skyttet och Taffy fick apportera sin första hare 🙂

/@jessicadavidsson87


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-09-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/hundslapp-och-godsjakt/

Bockjaktspremiär

Bättre sent än aldrig, 16 augusti var här och jag hoppades såklart att jag skulle få fälla min första bock någonsin! Åkte ut i gryningen och hade fått ett kanonpass! Såg ganska snart ett rådjur men var alldeles för långt avstånd. Efter ett tag hade jag ett rådjur precis nedanför tornet men var så tätt så kunde aldrig se vad det var. Lite smått besviken körde jag hemåt framåt förmiddagen.

På kvällen gav jag mig ut igen, intog samma torn som på morgonen. Redan när jag var på väg ut såg vi att en bock var ute, vi smög och smög ut till tornet, helt obemärkta. Tyvärr även den alldeles för långt bort och blev efter en stund skrämd av något och försvann, det gjorde även mitt hopp just då. Men efter ytterligare ett tag kom en bock ut, nästan direkt kom 2 smaldjur och jagade bort honom, riktigt synd!! Satt länge och kollade på smaldjuren och var på väg att ge upp. Men då, helt plötsligt kom han tillbaka. Satt och väntade på läge, tillslut var han inom avstånd och allt kändes bra, jag tryckte av och han slog ihop på plats 🙂 Så jäkla gött, min första bock! Ett minne jag alltid kommer bära med mig!

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-09-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/bockjaktspremiar-2/

Könsfördelning inom jakten

Nu har jag haft jägarexamen lite över ett år, men har deltagit i jakter så länge jag kan minnas mer eller mindre. Något jag funderat mycket på är hur jakten är uppdelad, både i sociala medier och i verkligheten mellan könen! Att man som kvinnlig jägare känner sig utsatt, ifrågasatt och orättvist behandlad är fruktansvärt och verkligen inte okej. Det är 2017 för fan, vi har väl kommit lite längre än så? 

Dock tror jag inte lösningen är att kvinnorna tar avstånd från männen genom att skapa egna ”grupper” på Facebook, jakter enbart för tjejer med mer. Vilket liv skulle det inte bli om karlarna gjorde samma sak? Jakter där enbart män är välkomna? Skyttekvällar enbart för män? Kan förstå att det kan kännas sjukt jobbigt att åka ensam tjej till skjutbanan men jag tror det är MINST lika jobbigt för en nybliven manlig jägare tillexempel?

Min upplevelse är att jag som kvinnlig jägare har väldigt många fördelar istället för nackdelar. De människor jag har mött har varit väldigt positivt inställda till att jag jagar.  Som sagt, att komma som ensam nybliven manlig jägare tror jag är betydligt svårare än att komma som tjej? Sen kan endel uppleva att karlarna inte tror vi kan/klarar vissa saker, men finns väl inget roligare än att motbevisa att dom har fel?:) 
Att ta avstånd från varandra tror jag bara gör saken värre. Vad man än har för intresse så förekommer det alltid ett gäng idioter. Välj själv om du vill lägga din energi på dem eller inte. Oftast är det de människorna som mår sämst i slutändan ändå. 

Om någon på något sätt blir orättvist behandlade så hoppas jag innerligen att att människor agerar och reagerar, vare sig det är riktat mot en kvinna eller man. Nu när jakten är i hetluften i många avseenden är det viktigare än någonsin att vi håller ihop. 

Var snälla mot varandra och skitjakt på er!!

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-08-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/konsfordelning-inom-jakten/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »