Emma Larssons blogg

Rävjakt

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊!

Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en varsin räv i gryt. Totalt sköts 7 rävar varav 3 med skabb och en var väldigt illa däran.  

Denna säsongen har inte varit som den brukar då jag har haft en tuff graviditet. Men 27/1 titta han ut så nu är vi med lite ute i skogen igen. 

Innan det stod jag mest på pass, fångade hundar osv. Men 30 dagar innan Bf fick jag faktiskt skjuta en drevräv vilket var väldigt skoj! (Driva med räven)

Våra hundar har kört på riktigt bra 😊! Mellan stövaren Skrållan (blir 2 år i maj) har verkligen utvecklas och driver i timmar nu om det så är 😊! Och kan gå o plocka i timmar med innan hon tar upp! Driva den äldsta tuffar o går som vanligt. Vittra den yngsta som blir 1 i maj hade en tuff start i livet. Hon bröt benet som 9 veckors valp. Häromdagen var hon med o drev en räv för första gången som gick i gryt, som Jiddra våran ena terrier sprängde. Så det var skoj!

Jiddra (foxterrier) har varit lite seg men kommit igång riktigt bra nu på slutet av säsongen och har sprängt några rävar. Så poletten verkar ha trillat ner nu. Spade (tysken) har mest varit lite reserv de sista två månaderna. Nån sprängräv har det blivit men oftast får man gräva. Sist låg han 4,5 timme på en räv. Han är med utifall att men har lagt fokuset på Jiddra nu på slutet för att få igång henne. 

Nu är det slutspurten men kan inte låta bli att längta till nästa säsong då man kan köra på som man är van! Tur man har en sambo med samma intresse! 

/Emma 


Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt-3/

Nedräkning!

Nedräkningen till 1 augusti har börjat! Detta med att gå ut när det börjar skymma på och släppa hunden och bara invänta ett drev/stånd på grävling är nåt speciellt. Ibland har vi varit iväg första helgen i augusti och kört både nattjakt och sedan på dagen gått över gryt. Sen tätt efter det kommer björn o rävjakten 😊! I år är första gången jag ska med och jaga björn och Skrållan ska med! Ska bli spännande! 

 

Näst sista dagen på bäverjakten så lyckades jag få en bamsing till bäver. Den vägde 23,5 kg och den största jag har skjutit. Var nere vid bäcken 4 tillfällen och såg minst en bäver varje gång! Och det finns fler kvar för det byggs förfullt där nere. Rätt imponerande faktiskt va de kan få till. 

 

 

I fredags var vi en tur till Elmia. Det var trevligt. Med hem blev en försenad present, en värmeväst 👌🏻!! Lite koppel från Rubins Jaktprodukter varav det ena var med vajer i, så det borde inte Driva kunna bita av när vi står på gryt.

Sen var jag förbi Smäll så nu har jag massor av produkter och grisarna gillar det verkligen. 

Blandade i pulvret i tunnan med majs och sen lite av hasselnöten i lite majs. Som jag har hällt ur i spetthål. Sen hällde vi av massa potatis och de senaste nätterna har de varit full aktivitet där uppe. Det syns att det har varit ett gäng och det är både märken o hår i tjäran. 

Ska försöka mig upp en kväll/natt i helgen och sätta mig. Men det är lite lurt och det gäller verkligen att ha koll så det inte är en sugga med ungar. 

Hade gott!! /@emmalarsson86

 


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-05-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/nedrakning-2/

Bäverjakt!

Igår var det en riktigt fin kväll så passade på att gå ner till bäcken en sväng! Lyxigt att bara kunna hänga på bössan på axeln och gå ner över ett par gärden och sen vara på plats!

Sambon var också med ner. Vi har varit nere en gång tidigare bara för att se om det har varit någon aktivitet. Då mötte vi en bäver och misstänkte att det fanns en till iaf. 

Väl på plats igår så dröjde de inte alltför länge innan det kom en simmandes. Den dök men kom upp lite längre bort men sen tappa vi bort den. Den fortsatte nog neråt i bäcken. Men under tiden vi satt o kika efter den så kom en till! 

Och den simma runt och den dök och så kom den tillbaka och så höll den på. Men till slut så gick den upp på land! Jag satt redan beredd så siktade bara in mig och tryckte av. Jag såg att den fall ihop och Emil gjorde tummen upp sen sprang han runt och hämtade den. 

Fick hjälp att bära hem den och även att flå den! Så i morgon ska jag lämna in skinnet och även skallen. Den tror jag dock kan va förstörd. Iaf bak på ena sidan av underkäken. Men Martin skulle kika på den iaf och se om de gick och göra i ordning! 

Vart en bra avslutning på en lång jobbhelg 😊!  

/@emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-05-02
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/baverjakt-3/

Sista släppet för denna säsong!

Förra måndagen så skulle jag bara göra ett släpp lite snabbt på eftermiddagen. Släppte ut Driva ur bilen och börja gå men kom inte så långt. Tog inte ens 10 minuter innan de blev drev. Och de drog iväg av marken och buktade stort men efter en stund så kom drevet tillbaka och slutade under några stora stenar nästan här hemma där vi också har mark. Då hade hon drivit den räven i ca 1 timme. 

Ringer sambon som precis hade kommit hem från jobbet och frågar om man kan ropa ut Igge som är hans äldre foxterrier. För släppa Spade i det där går inte då kan man få vänta länge om man har otur. Han är ju van att man gräver för honom och har mestadels grävling på sitt samvete. Han gjorde en fin sprängning några dagar innan men då bomma så klart jag. 

Tommy och hans två döttrar kom också, vi provade hans terrier men hon förstod inte riktigt. Hon är inte injagad än men nästa säsong ska både hon o Jiddra igång ska bli kul. 

In med Igge o han öste på ca 5 min innan Emil ropade ut honom och Tommy, barn o hundarna vände sig om och skulle börja gå ifrån grytet. Då kom räven och jag o Emil stod kvar beredda och jag fick avsluta. Denna säsongen har verkligen varit lyckad. Bortsett att Spade vart skadad och fick vila lite över en månad. Han fick ett sår på hornhinnan vid en tidigare jakt. 

Nu är de bara att invänta 1 aug 😊! 

/@emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/sista-slappet-denna-sasong/

Rävjakt

I helgen har vi som alla andra lediga stunder jagat räv. Vi håller på och jagar in våran unghund Skrållan som har visat framfötterna. Hon har varit med och drivit räv i över 2 timmar så de är kul. 

Igår var vi iväg till Jägartorpet som ligger lite utanför Storfors som vi var inbjudna till som hundförare. Jag gick med Skrållan i första såten och sambon med Driva. 

Det gick segt till en början men efter en stund så tog Driva upp och de buktade riktigt trångt, har aldrig varit med om liknande innan. 

Jag ställde mig i pass längre bort efter en liten bäck. Jag hade nästan gett upp för jag frös så. Och helt plötsligt så kommer räven rakt mot mig på isen. Vågade först inte röra mig men när räven var i en liten svacka så gjorde jag mig beredd. Sen tittade den upp och samtidigt som den gjorde det fick den syn på mig, då tryckte jag av och den la sig och strax efter kom Driva 😊! Det är alltid kul att få avsluta ett drev men de är en speciell känsla när man får avsluta för en av våra egna hundar. Och hon fick verkligen slita och då känns de extra bra. 

Extra kul var också att Ida en kompis var med. Hon håller på och tar jägarexamen och ville följa med och se hur de går till. Och hon fick se det mesta förutom hur det går till när det har gått i gryt. 

Nu är det bara att köra på det sista som är kvar sen blir det spårträning av olika slag för alla vovvarna och konditionsträning. 

/Emma (emmalarsson86)

 


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-02-19
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt-2/

Bråtners Jiddra

Nu har vi hämtat hem Jiddra en foxterrier. Hon har fått följa med på rävjakt och hon sov innanför tröjan större delen av dagen. Men in i mellan åt så tittade hon upp o kollade läget. Väldigt cool o trygg. 

image image

Hon fick nosa på en räv o den va jätte spännande. Hon gick bara rakt fram och gick över den för att sedan dra lite i svansen.

image image image

Ska bli så kul att få följa henne och se hur hon utvecklas och få vara med och jaga in henne längre fram. 

Nu är de fullt upp här hemma med 6 hundar varav en valp o en stövare på snart 7 månader. 

/Emma @emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-12-20
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/bratners-jiddra/

En tur i skogen

Idag var jag ute i skogen en sväng med våran nya stövare som är en blandras plott/finnstövare på 6 månader. Hon flyttade hit förra veckan. Det ska bli kul att följa henne o se vad det kan bli. Hon gjorde några sökrundor o gick i väg o plocka i nåt och kom fint tillbaka i sina bakspår. 

 

image

Det syns vart grisarna har varit i skogen. 

image

/Emma (@emmalarsson86) 


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-12-13
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/en-tur-skogen/

Rävjakt

image

Förra helgen styrde vi bilen mot Laxå. Väl framme så släpptes Driva o det dröjde inte förrän det blev fullt drev. När jag gick iväg för att ta pass så kom räven men på lite för långt håll. Sen bukta det stort och hon drev i ca en och en halv timme innan den gick i gryt. 

Då va det dags för Spade att jobba lite o han gjorde det helt ok. Han har inte så mycket rutin på räv. Va en enkelpipa och vi kunde se räven vid ett tillfälle när den titta fram, men det var så tätt just där så vi bestämde för att gräva istället för det var inte så djupt. 

Efter några spadtag så var det klart. Bra hundjobb av båda två. Nu laddar vi för stövarjaktens dag på söndag på torpet. Brukar va riktigt kul! Ett år va det 10 stövare med och så fick man välja om man ville med ”hargänget” eller ”rävgänget” och passa. Hoppas på många stövare även i år! 

image

image

 /Emma 


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-11-28
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt/

Natt- och grytjakt

image            

När 1 augusti äntligen kommer så drar nattjakten igång på grävling. Och Tindra o Wilma vet vad dom ska göra så dom har bjudit på flera bra nattjakter. Oftas går det i gryt för dessa två så då får terrierna jobba. Men har man en ställand hund så brukar man kunna gå fram o avsluta. 

Vi brukar vara ett gäng som åker iväg första helgen i aug och kör nattjakt o sen på dagen går vi och kollar gryt. Ett år var vi till Hjo och ett annat år var vi till Töreboda. 

image

I år kom vi aldrig iväg första helgen, så kollade ett gryt här hemma och Spade (min tysk) fick kontakt. Efter en stund la de sig fast så vi gjorde ett nedslag och det var tre st i. Först blev jag fundersam när de gick runt så och aldrig blev still om de kunde varit räv. Men sen hörde jag att Spade grävde och då förstod jag att det var grävling. 

En vecka senare så jagade vi hos en kompis. Den första hunden fick kontakt men då han är i största laget så tog han sig inte fram på ett ställe. Så Spade som var minsta vovven den dagen fick göra ett försök, så efter en stund hitta han på den grävlingen och efter en stund kunde vi göra ett nedslag o avsluta. 

image

Dagen efter åkte vi till Töreboda och gick över gryt. Där fick vi fyra stycken för en duktig tik som jag inte minns namnet på. Men hon jobbade jätte bra och fick ta över när hunden innan inte lyckades. 

image

Sista bilden är från en av nattjakterna när de gick i gryt. Och Wilma o Tindra väntar ivrigt på att terriern ska göra sitt jobb. 

image

/Emma, @emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-10-18
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/nattjakt-o-grytjakt/

1 oktober

image

På premiärdagen var vi ute jag, min bror, min farbror och två hundförare som heter Jonas o Henrik. 

Det tog inte lång stund efter släpp så tog ena vovven upp och de bukta stort. Jag stod på en stor sten och såg på gpsen att de närmade sig så jag la undan den och var beredd. 

Efter en liten stund dök den upp jätte fint och de gick inte fort men på tok för långt håll! Så de var bara att stå och titta och de dröjde inte förrän taxen Smilla kom. 

Efter nån minut small de längre bort hos min farbror Per! Extra kul att det var Smillas första rådjur. Det har varit mycket stolpe ut för henne så det var lycka hos både Smilla o Jonas! 

Den andra vovven en favve hade fått upp också så vi stod kvar. Men efter en stund så kunde min bror se drevdjuret som var en stor get. Då koppla vi Viggen och avbröt den såten ifall att hon hade ställt av någon killing. 

Efter det grilla vi korv för att sen släppa om i en annan såt. Upptag av Viggen efter en stund men där blev de stolpe ut. 

image

/Emma, emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-10-18
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/1-oktober/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »