Emilia Saetres blogg

~ Pang-Bom ~

Godkväll allesammans!

Min höst har minst sagt varit drastisk vill jag ärligt talat påstå. Det har varit det jobbigast året någonsin för mig.

För ganska exakt ett år sedan blev jag deprimerad, det har varit ett jobbigt år och återhämtningen tar lång tid.

Sedan gick jag isär med min förre detta och samma dag gick ju även en närstående till mig bort som jag tidigare har nämnt.

Sommaren har utöver det varit okej, jag hitta mig ett boende strax innan semestern tog slut och fick stadga mig. I slutet av september blev jag träffad av blixten vilket var en ganska traumatiskt händelse. En vecka efter det så blev jag misshandlad i stan också och under samma dygn får jag även veta att jag måste flytta. Psykiskt har det varit väldigt jobbigt men jag tror jag en dag kommer komma ur detta ännu starkare än någonsin.

I fredags så anlände jag sent till Skövde till inte mindre än Alexander, också en bloggare härifrån Vildmarken.

Lördag 7/10 eftermiddag åkte vi ut tillsammans med en hundförare som hade med sig sin kortdrivande hund. Vi tog oss en kopp kaffe så länge en flock skrikandes kanadagäss flög förbi i solnedgången men det tog inte lång tid tills hunden fort drog upp en get med sin bock, dom var drygt en 35 meter ifrån oss, Inte inom skotthåll för mig tyvärr.

Alexander frågar mig något när jag samtidigt visar min hand lite skrattandes, som var så skakig och full av adrenalin ut i fingerspetsarna.

Hunden reste även en hare och några till rådjur den fina kvällen. Det var årets första släpp för den fyrbente’s del, han hade stark jaktlust och skalla på.

Ett bra jobb och vi åkte hem, på kvällen blev jag bjuden på rådjurssadel, hasselbackspotatis, sallad, sås och med rött vin. 😋

Söndag 8/10 – 2017 <<<
agen innan älgjakts premiären. Klockan ringde strax efter sex, det var en relativt fin morgon. Det hade regnat lite natten mot söndag men inte bort på jaktmarkerna vi skulle återigen till. När vi åkt ut var det en drygt en ca 7 grader. Vi samlades vid ett gammalt torp, där vi också bestämde passen och pratar om gårdagens jakt. Man kunde riktigt känna den kyliga hösten i luften, se hur alla blad sakta har blivit gul och röda. Stämningen är på topp.

Vi promenerar senare ut till passen, hundföraren berättar genom radion att han släpper hunden, strax efter halv åtta var han släppt och vi andra står redo.

Jag står i lä till en början sen blir det kallt, jag ser hur solen spricker upp, hur det rör markerna sakta smygandes emot mig fast strax innan mig så stannar det upp. Det tar inte lång tid innan hunden får upp ett rådjur som jag ser springer bort och in mot skogen.

Hunden drar senare tillbaka och vi bestämmer oss att åka tillbaka för lite grillning.

Vi sitter framför den knastrande brasan som ger lite värme i kylan, det är bra väder och lite kalla vindar. Hunden vilar så länge upp sig i bagagen.

Alexander berättar om sina första jaktminnen tillsammans med hans morbror framför brasan, på just denna mark och hur det första viltet han var i kontakt med var ett rådjur. För honom är rådjursjakten med drivande hund lite extra speciellt, det är tydligt.

Efter ätit lite, värmt sig, hällt i sig mängder av kaffe var det nu dags att släppa hund och byta pass.

Hundföraren skulle nu släppa hunden på andra sidan av marken, där vi hoppades att rådjuren skulle stå och trycka. Jag fick stå där viltet brukar gå igenom. Jag dricker mer kaffe när hundföraren säger på radio att han släpper.

Knappt en stund efter säger han att drevet är på väg mot mig, bössan är laddad och även jag.

Framför mig kommer en Bock och ett smaldjur ut från en skugig skog, dom går några meter ut i det höga gräset och stannar upp i solen.

Dom ser mig inte och jag tar ett kliv närmre så tyst jag bara kan.

Dom går sedan ut mot mig på ett bra avstånd, jag visslar till så bocken stannar och jag skjuter.

Dom springer samtidigt som jag skakandes trycker till på radion. Jag säger med en skakande röst och försöker förmedla att jag har skjutit på bocken.

Jag står kvar, men inget syn av bocken. Jag var säker på mitt skott. Hundföraren kommer och vi börjar leta.

Vi ser på GPS hur hans hund har sprungit runt i varv ca en km ifrån, han tror att bocken kanske är skadeskjuten och hunden är efter den.

Men nej, inget rådjur. Mitt första klövvilt ligger alltså inte i backen utan en bom men ack så nära det var mitt första större vilt.

<<<<<<<<<<<<<<
else en så fin morgon 🦌

Skit jakt på er alla 🌲

Instagram: emiliasaetre 🍁🍂


Inlägg av: Emilia Saetre den 2017-10-09
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/pang-bom/

Finsk stövare 🐾

Bild: Ebba Jennerfors

I hela mitt liv har hundar varit en stor del av mig. Jag har alltid haft en speciell relation till våra hundar som jag haft under min uppväxt. Hundarna för mig är inte bara sällskap. Det är ens bästa vän, familjemedlem, trygghet, träningskompis och en jaktkamrat. Ja, en del av mig. Precis som många känner, är jakten inte bara ett intresse, utan en del av än själv. Precis så känner jag med både hundar och jakt. Även om jag inte aktivt jagat länge så känns det naturligt för mig, som dom flesta jägarna kan relatera till. 

Efter studenten så började jag jobba som hundskötare på en kennel, det var även så jag träffade min före detta. En riktigt kall fredag kväll i Mars 2015 på jobbet började tiken valpa, där kom det 3 tikar och 3 hanar. Jag hade ingen tidigare direkt erfarenhet av Finsk Stövare, förutom att jag inte ville ha en själv. Jag hade inte upplevt tjusningen med en stövare, speciellt inte som jakthund. Mitt mål då, personligen och som hundskötare var att få dessa valpar till självsäkra individer. Jag la all min tid, kärlek och själ på dessa valpar. När dom blev leveransklara åkte 4 av 6 valpar. Kvar var två styckna tikar vid namn Fendie. Dom fick en alldeles speciell plats i hjärtat hos mig. Dom var mina små följeslagare och jag deras trygghet. Jag blev helt fäst vid dessa två tjejer och dom vid mig. Drygt ett halvår senare åkte den ena tiken långt upp till Norrland, då var dom ca ett halvår. 

Idag ca 2,5 år senare när jag och min dåvarande sambo har gått isär ’’förlorade’’ jag Fendie på köpet. Tanke på att det avslutades dåligt innan jag flyttade, så kommer tyvärr inte jag och hon få återförenas igen. 💔🐾

Men Som ett försök som plåster på såren, fick jag ett erbjudande jag svårt kunde tacka nej till.  

Jag ska bli fodervärd åt en Finsk Stövare i September. Han kommer vara drygt 15 veckor när jag tar över honom på heltid. Vi ska jaga in honom på rovdjur. Mer än så avslöjar jag inte riktigt än, men ni kommer få följa hans utveckling här på min blogg. 

Glad midsommar i efterhand, nu går vi emot mörkare tider och hösten är snart här igen! 🍂🍁 

Instagram: emiliasaetre 

Bild: Jari. 


Inlägg av: Emilia Saetre den 2017-06-28
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/finsk-stovare-%f0%9f%90%be/

Uppdatering! 🐾🌲

Hej! Jag är tillbaka efter ett långt uppehåll! Jag tänkte berätta lite vad jag har haft för mig sen November förra året, alltså vid tiden jag upphörde bloggandet. 

I slutet av 2016 gick jag in väggen och blev lätt deprimerad. Aldrig någonsin har jag varit det innan. Jag hade svårt att acceptera det och återhämtningen tar lång tid och bloggandet har varit långt ifrån. Men kanske behöver man nå botten för att sen må som bäst! 
Just nu är jag sjukskriven igen för att jag gick isär med mitt ex-sambo och samma dag gick även en närstående till mig bort. När vi gick isär fick jag en veckas varsel att hitta bostad, det har inte varit det lättaste men med underbara vänner och familj har det löst sig. Även om mitt liv inte har gått som jag har tänkt mig känner jag mig hoppfull och optimistisk över framtiden. Jag har mycket att se fram emot denna sommaren och höst.

Planen är även att jag ska flytta från älskade Hällingsjö och ca 50 mil norrut. Till Gävle faktiskt. Där har jag även fått ett par intressanta erbjudanden, som jag tänkte avslöja senare.                                                   

Så håll utkik efter kommande inlägg, för Emilia Saetre är tillbaka! 😉😈

Bild: Privat


Inlägg av: Emilia Saetre den 2017-06-19
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/uppdatering/

Rävlock

Jag vill dela med mig av mitt fina möte med skogens finaste vilt. 

dsc_6479 dsc_6478

dsc_6476

Med bössan i min hand, kameran i andra, samtidigt som vi lockar med harskrik får vi ett par rådjurs uppmärksamhet.
Hoppet om någon räv är över, passbyte i tankarna med adrenalinet fortfarande på topp. Vi njuter till fullo av bockens spel med solnedgången framför oss, månen börjar lysa starkare. Vi lägger ifrån oss bössorna, fokuserar på att försöka få in dessa olovliga bockarna inom kamera avstånd.
Två duvhökar flaxar förbi och plötsligt kommer räven bakifrån, räven står knappt 3 meter ifrån oss och bössorna så långt bort.
Han stirrar rätt in i ögonen på mig i säkert 2 min tills han skuttar ifrån och det enda jag nåde var kameran. Innan han hoppar in i skogen igen, så stannar han igen alldeles fundersam med solens sista strålar på sig.
Jag lyckades fota skogens finaste vilt enligt mig och det hade kunnat vara mitt första vilt, men han överlistade oss totalt.

dsc_6481dsc_6493

Följ med mig på mitt äventyr mot jägarexamen!!
Ni kan även följa mig på instagram: emiliasaetre

Snart kommer det fler inlägg så håll koll! ????

dsc_6176


Inlägg av: Emilia Saetre den 2016-10-09
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/ravlock/

Första inlägget

Första inlägget som bloggare hos Vildmarken känns spännande och nytt. 
Här hos Vildmarken vill jag dela med mig av mina jakt, fisk och natur upplevelser i foton. 

En liten mer presentation av mig till att börja med.
Jag heter Emilia Saetre, 22 år, kommer ifrån Hällingsjö utanför Göteborg. Bor i en liten stuga ute på landet med granar som grannar. 
Jobbar inom vården och när jag inte jobbar är jag mestadels ute i naturen, med antingen kamera eller bössa i handen.
Jag är en halvnorsk, nysingel livsnjutare i mina bästa år som drömmer att flytta längre upp i landet. 
På gymnasiet läste jag Djurvård inriktning hund och lantbruksdjur. 
Tanken är att bli hundförare inom försvarsmakten då hund är större delen av mitt liv. 
Min favorit jakt är helt klart rävjakt med drivande hund, då menar jag såklart med Finsk Stövare. 😉 
Något jag har lagt mycket tid på i år är även lockjakt på räv utan större framgång, vilket gör det ännu mer spännande till att fortsätta. 

Följ med mig på mitt äventyr mot jägarexamen!! 
Ni kan även följa mig på instagram: emiliasaetre 
Snart kommer det fler inlägg så håll koll! 😉 

emiliadd

// Emilia Saetre 


Inlägg av: Emilia Saetre den 2016-10-02
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/forsta-inlagget/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »