Emilia Saetres blogg

~ Pang-Bom ~

Godkväll allesammans!

Min höst har minst sagt varit drastisk vill jag ärligt talat påstå. Det har varit det jobbigast året någonsin för mig.

För ganska exakt ett år sedan blev jag deprimerad, det har varit ett jobbigt år och återhämtningen tar lång tid.

Sedan gick jag isär med min förre detta och samma dag gick ju även en närstående till mig bort som jag tidigare har nämnt.

Sommaren har utöver det varit okej, jag hitta mig ett boende strax innan semestern tog slut och fick stadga mig. I slutet av september blev jag träffad av blixten vilket var en ganska traumatiskt händelse. En vecka efter det så blev jag misshandlad i stan också och under samma dygn får jag även veta att jag måste flytta. Psykiskt har det varit väldigt jobbigt men jag tror jag en dag kommer komma ur detta ännu starkare än någonsin.

I fredags så anlände jag sent till Skövde till inte mindre än Alexander, också en bloggare härifrån Vildmarken.

Lördag 7/10 eftermiddag åkte vi ut tillsammans med en hundförare som hade med sig sin kortdrivande hund. Vi tog oss en kopp kaffe så länge en flock skrikandes kanadagäss flög förbi i solnedgången men det tog inte lång tid tills hunden fort drog upp en get med sin bock, dom var drygt en 35 meter ifrån oss, Inte inom skotthåll för mig tyvärr.

Alexander frågar mig något när jag samtidigt visar min hand lite skrattandes, som var så skakig och full av adrenalin ut i fingerspetsarna.

Hunden reste även en hare och några till rådjur den fina kvällen. Det var årets första släpp för den fyrbente’s del, han hade stark jaktlust och skalla på.

Ett bra jobb och vi åkte hem, på kvällen blev jag bjuden på rådjurssadel, hasselbackspotatis, sallad, sås och med rött vin. 😋

Söndag 8/10 – 2017 <<<
agen innan älgjakts premiären. Klockan ringde strax efter sex, det var en relativt fin morgon. Det hade regnat lite natten mot söndag men inte bort på jaktmarkerna vi skulle återigen till. När vi åkt ut var det en drygt en ca 7 grader. Vi samlades vid ett gammalt torp, där vi också bestämde passen och pratar om gårdagens jakt. Man kunde riktigt känna den kyliga hösten i luften, se hur alla blad sakta har blivit gul och röda. Stämningen är på topp.

Vi promenerar senare ut till passen, hundföraren berättar genom radion att han släpper hunden, strax efter halv åtta var han släppt och vi andra står redo.

Jag står i lä till en början sen blir det kallt, jag ser hur solen spricker upp, hur det rör markerna sakta smygandes emot mig fast strax innan mig så stannar det upp. Det tar inte lång tid innan hunden får upp ett rådjur som jag ser springer bort och in mot skogen.

Hunden drar senare tillbaka och vi bestämmer oss att åka tillbaka för lite grillning.

Vi sitter framför den knastrande brasan som ger lite värme i kylan, det är bra väder och lite kalla vindar. Hunden vilar så länge upp sig i bagagen.

Alexander berättar om sina första jaktminnen tillsammans med hans morbror framför brasan, på just denna mark och hur det första viltet han var i kontakt med var ett rådjur. För honom är rådjursjakten med drivande hund lite extra speciellt, det är tydligt.

Efter ätit lite, värmt sig, hällt i sig mängder av kaffe var det nu dags att släppa hund och byta pass.

Hundföraren skulle nu släppa hunden på andra sidan av marken, där vi hoppades att rådjuren skulle stå och trycka. Jag fick stå där viltet brukar gå igenom. Jag dricker mer kaffe när hundföraren säger på radio att han släpper.

Knappt en stund efter säger han att drevet är på väg mot mig, bössan är laddad och även jag.

Framför mig kommer en Bock och ett smaldjur ut från en skugig skog, dom går några meter ut i det höga gräset och stannar upp i solen.

Dom ser mig inte och jag tar ett kliv närmre så tyst jag bara kan.

Dom går sedan ut mot mig på ett bra avstånd, jag visslar till så bocken stannar och jag skjuter.

Dom springer samtidigt som jag skakandes trycker till på radion. Jag säger med en skakande röst och försöker förmedla att jag har skjutit på bocken.

Jag står kvar, men inget syn av bocken. Jag var säker på mitt skott. Hundföraren kommer och vi börjar leta.

Vi ser på GPS hur hans hund har sprungit runt i varv ca en km ifrån, han tror att bocken kanske är skadeskjuten och hunden är efter den.

Men nej, inget rådjur. Mitt första klövvilt ligger alltså inte i backen utan en bom men ack så nära det var mitt första större vilt.

<<<<<<<<<<<<<<
else en så fin morgon 🦌

Skit jakt på er alla 🌲

Instagram: emiliasaetre 🍁🍂


Inlägg av: Emilia Saetre den 2017-10-09
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/pang-bom/

Finsk stövare 🐾

Bild: Ebba Jennerfors

I hela mitt liv har hundar varit en stor del av mig. Jag har alltid haft en speciell relation till våra hundar som jag haft under min uppväxt. Hundarna för mig är inte bara sällskap. Det är ens bästa vän, familjemedlem, trygghet, träningskompis och en jaktkamrat. Ja, en del av mig. Precis som många känner, är jakten inte bara ett intresse, utan en del av än själv. Precis så känner jag med både hundar och jakt. Även om jag inte aktivt jagat länge så känns det naturligt för mig, som dom flesta jägarna kan relatera till. 

Efter studenten så började jag jobba som hundskötare på en kennel, det var även så jag träffade min före detta. En riktigt kall fredag kväll i Mars 2015 på jobbet började tiken valpa, där kom det 3 tikar och 3 hanar. Jag hade ingen tidigare direkt erfarenhet av Finsk Stövare, förutom att jag inte ville ha en själv. Jag hade inte upplevt tjusningen med en stövare, speciellt inte som jakthund. Mitt mål då, personligen och som hundskötare var att få dessa valpar till självsäkra individer. Jag la all min tid, kärlek och själ på dessa valpar. När dom blev leveransklara åkte 4 av 6 valpar. Kvar var två styckna tikar vid namn Fendie. Dom fick en alldeles speciell plats i hjärtat hos mig. Dom var mina små följeslagare och jag deras trygghet. Jag blev helt fäst vid dessa två tjejer och dom vid mig. Drygt ett halvår senare åkte den ena tiken långt upp till Norrland, då var dom ca ett halvår. 

Idag ca 2,5 år senare när jag och min dåvarande sambo har gått isär ’’förlorade’’ jag Fendie på köpet. Tanke på att det avslutades dåligt innan jag flyttade, så kommer tyvärr inte jag och hon få återförenas igen. 💔🐾

Men Som ett försök som plåster på såren, fick jag ett erbjudande jag svårt kunde tacka nej till.  

Jag ska bli fodervärd åt en Finsk Stövare i September. Han kommer vara drygt 15 veckor när jag tar över honom på heltid. Vi ska jaga in honom på rovdjur. Mer än så avslöjar jag inte riktigt än, men ni kommer få följa hans utveckling här på min blogg. 

Glad midsommar i efterhand, nu går vi emot mörkare tider och hösten är snart här igen! 🍂🍁 

Instagram: emiliasaetre 

Bild: Jari. 


Inlägg av: Emilia Saetre den 2017-06-28
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/finsk-stovare-%f0%9f%90%be/

Uppdatering! 🐾🌲

Hej! Jag är tillbaka efter ett långt uppehåll! Jag tänkte berätta lite vad jag har haft för mig sen November förra året, alltså vid tiden jag upphörde bloggandet. 

I slutet av 2016 gick jag in väggen och blev lätt deprimerad. Aldrig någonsin har jag varit det innan. Jag hade svårt att acceptera det och återhämtningen tar lång tid och bloggandet har varit långt ifrån. Men kanske behöver man nå botten för att sen må som bäst! 
Just nu är jag sjukskriven igen för att jag gick isär med mitt ex-sambo och samma dag gick även en närstående till mig bort. När vi gick isär fick jag en veckas varsel att hitta bostad, det har inte varit det lättaste men med underbara vänner och familj har det löst sig. Även om mitt liv inte har gått som jag har tänkt mig känner jag mig hoppfull och optimistisk över framtiden. Jag har mycket att se fram emot denna sommaren och höst.

Planen är även att jag ska flytta från älskade Hällingsjö och ca 50 mil norrut. Till Gävle faktiskt. Där har jag även fått ett par intressanta erbjudanden, som jag tänkte avslöja senare.                                                   

Så håll utkik efter kommande inlägg, för Emilia Saetre är tillbaka! 😉😈

Bild: Privat


Inlägg av: Emilia Saetre den 2017-06-19
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/uppdatering/

Rävlock

Jag vill dela med mig av mitt fina möte med skogens finaste vilt. 

dsc_6479 dsc_6478

dsc_6476

Med bössan i min hand, kameran i andra, samtidigt som vi lockar med harskrik får vi ett par rådjurs uppmärksamhet.
Hoppet om någon räv är över, passbyte i tankarna med adrenalinet fortfarande på topp. Vi njuter till fullo av bockens spel med solnedgången framför oss, månen börjar lysa starkare. Vi lägger ifrån oss bössorna, fokuserar på att försöka få in dessa olovliga bockarna inom kamera avstånd.
Två duvhökar flaxar förbi och plötsligt kommer räven bakifrån, räven står knappt 3 meter ifrån oss och bössorna så långt bort.
Han stirrar rätt in i ögonen på mig i säkert 2 min tills han skuttar ifrån och det enda jag nåde var kameran. Innan han hoppar in i skogen igen, så stannar han igen alldeles fundersam med solens sista strålar på sig.
Jag lyckades fota skogens finaste vilt enligt mig och det hade kunnat vara mitt första vilt, men han överlistade oss totalt.

dsc_6481dsc_6493

Följ med mig på mitt äventyr mot jägarexamen!!
Ni kan även följa mig på instagram: emiliasaetre

Snart kommer det fler inlägg så håll koll! ????

dsc_6176


Inlägg av: Emilia Saetre den 2016-10-09
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/ravlock/

Första inlägget

Första inlägget som bloggare hos Vildmarken känns spännande och nytt. 
Här hos Vildmarken vill jag dela med mig av mina jakt, fisk och natur upplevelser i foton. 

En liten mer presentation av mig till att börja med.
Jag heter Emilia Saetre, 22 år, kommer ifrån Hällingsjö utanför Göteborg. Bor i en liten stuga ute på landet med granar som grannar. 
Jobbar inom vården och när jag inte jobbar är jag mestadels ute i naturen, med antingen kamera eller bössa i handen.
Jag är en halvnorsk, nysingel livsnjutare i mina bästa år som drömmer att flytta längre upp i landet. 
På gymnasiet läste jag Djurvård inriktning hund och lantbruksdjur. 
Tanken är att bli hundförare inom försvarsmakten då hund är större delen av mitt liv. 
Min favorit jakt är helt klart rävjakt med drivande hund, då menar jag såklart med Finsk Stövare. 😉 
Något jag har lagt mycket tid på i år är även lockjakt på räv utan större framgång, vilket gör det ännu mer spännande till att fortsätta. 

Följ med mig på mitt äventyr mot jägarexamen!! 
Ni kan även följa mig på instagram: emiliasaetre 
Snart kommer det fler inlägg så håll koll! 😉 

emiliadd

// Emilia Saetre 


Inlägg av: Emilia Saetre den 2016-10-02
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emilia/forsta-inlagget/

Senaste inläggen

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Namibia 2.0

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-16

Hej kompisar! Först och främst så vill jag säga att jag är medveten om att jag lyst med min frånvaro under en längre tid. Det beror delvis på att fokus behövt ligga på annat än bloggen ett tag samt tidsbrist, men framförallt beror det på att det är svårt att komma på intressant content när […]

Läs hela inlägget »

Inred med Gyttorp!

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-04-07

Vi städade och rensade i en utav uthusen här på gården i veckan. Jag hittade den här lådan, hade svårt att forsla iväg den på tippen så den fick följa med in i kåken istället. Förmodligen en gammal krut/dynamit låda. Den var i brukligt skick så jag putsa upp den lite och placerade den i […]

Läs hela inlägget »

Det räcker med det lilla.

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-03-21

Denna vinter och dess snömängd som har kommit har varit extra jobbigt för våra vilda djur. Jag stödutfodrar rådjuren här hemma, det är inte mycket men det är alltid något. Det är uppskattat och behövligt, och dom har fin utsikt här hemma när dom smaskar i sig maten. Just nu är det ett tio tal […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg 4 – Dags för Västgötajakt!

Inlägg av: Caroline Benilton den 2018-03-20

Välkommen hem till mig! Det är sista helgen på drevjaktsäsongen, vilket innebär att våran traditionsenliga ”Västgötajakt” äger rum. Det innebär att våra fina, gamla vänner & familj från Västergötland kommer upp till oss i Östergötland och kör en hel helgs jakt tillsammans. Alltid lika kul! Filmat med: Nikon D500 Funderar du på kamera? Kolla in […]

Läs hela inlägget »

Rävjakt

Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊! Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en […]

Läs hela inlägget »

Halvtid på säsongen!

Inlägg av: Erica Lindquist den 2018-02-10

Såhär långt har säsongen 2017-18 varit ett fantastiskt år, jag lyckades fälla gammelbocken, sjöfågeljakten har varit toppen, 6 rävar skjutna hittills på marken varav en är skjuten då lilltösen (5år) lockar med nordic plain pain-pipan! Första vilten fällda för Stella, trevliga jaktgäster, första frilevande doven fälld för hund osv… Bästa hjälpredan, mammas flicka! Nu väntar […]

Läs hela inlägget »

Hundvalp och en kommande jaktresa!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-02-07

För er som följer mig på Instagram @asvenssons_jakt har nog inte missat att jag för exakt en vecka sedan ringde och pratade valp med en kennel. Så förhoppningsvis kommer det en liten valp till mig i slutet på Maj, som kommer vara med i skogen till hösten men då bara något enstaka släpp men skogsträning […]

Läs hela inlägget »

Drömmar om älgjakt

Inlägg av: Kamilla Björling den 2018-02-07

Inatt drömde jag att jag sköt en älg. Så varför inte dela med sig av en utav jakterna i höstas då jag faktiskt lyckades skjuta en älgkalv.  Under själva älgjaktsveckan fick jag inte ens se skymten av en älg. Hörde en inne i skogen när jag satt ute på ett hygge. Men mycket mer än […]

Läs hela inlägget »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #6

l det här numret pryder jaktprofilen Leif Fredriksson omslaget. Det han inte kan om vildsvinsjakt och eftersök är knappast värt att veta, även om han själv bestämt hävdar att man aldrig kan bli fullärd. Det blev givetvis en del prat om just dessa båda ämnen, men även om höstens planer tillsammans med Bearplay där 30 års erfarenhet av just vildsvin kommer att ligga till grund för spännande jaktdokumentärfilmer.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »