Cecilia Kängströms blogg

Lyckad dag!

Idag blev det äntligen lite kvalitetstid i skogen igen efter några intensiva veckor med jobb och annat. Älgjakt stod på schemat och det blev utdelning, en tjurkalv föll i backen. Ko med dubbelkalv var på väg ut på mitt pass men vek av och gick ut på grannpasset istället. Kanske fick de vind av mig, kanske såg de min vita bil mellan granarna, vem vet. Min tur en annan gång. 

Dagens hjälte med sitt byte!

Dagens hjälte med sitt byte!

Vid dagens första släpp blev det också lite puls, fast på ett annat sätt. Hunden ställde ett djur och innan hundföraren hann på plats så gick det loss och rörde sig ut mot en stor landsväg i närheten. Gubben och jag hade närmast till bilen så vi for runt för att försöka sakta ner trafiken och eventuellt få tag i hunden. Vi hann inte mer än stanna på en p-ficka när jag får se ett älghuvud sticka fram ut skogen 200 m framför oss. Ut kliver en enorm tjur, skovel med ett okänt antal taggar, sakta nerför slänten och ut på vägen. Hunden var strax efter i hasorna. Så gick de sakta över vägen, vilken grann syn det var! Har aldrig sett en sådan stor tjur tidigare, det var mäktigt ska jag säga. Vi tog bilen fram och stannade vid kanten där hund och älg försvunnit och det räckte med ett par rop så var hunden ute hos oss. Väluppfostrad dam det där!

Så dagen har varit ett stort plus, frisk luft, trevligt sällskap, att vi fick tag i hunden på vägen utan olycka, att jag fick se den stora tjuren och sist men inte minst, att vi fick en kalv med hem. Ibland är jakt så där perfekt som det bara kan bli.

Ja visst ja, måste ju berätta att årets första mink har gått i fälla. Hoppas det blir fler och att ett antal mårdar går i också. 

Tills vi hörs igen!

Cilla 


Inlägg av: Cecilia Kängström den 2016-11-19
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/cecilia/lyckad-dag/

Regn

Idag gjorde vi ett nytt försök att hitta en älgkalv på vår jaktmark. Vi har de sista åren haft en låg tilldelning eftersom stammen gått ner, och vi jagar med ett pottsystem. I potten finns för närvarande endast älgkalv kvar att skjuta. Vi har en del hundar att jobba med, de flesta är unghundar, så det är inte så enkelt. Men det är schysst, det vilda ska ha sin chans  som gubben brukar säga. 

Idag blev det inget i alla fall, den ena unghunden satte efter ett rådjur och den andra hittade sig en fyrtaggad älgtjur. Rätt art i alla fall och intresse finns så det kan nog bli något av vovvarna så småningom. Det var en väldigt blöt förmiddag med regn nästan hela tiden. Blöt och blåsig! 

20161105_080922

Vi har gillrat upp en del minkfällor nu. De står oftast på marken och då måste man antingen ha tunnlar in till själva fällan så ingen liten hund eller klåfingrig homo sapien får in fingrarna/tassarna till själva gillret, eller så sitter gillret en bit in i fällan. Just den fällan vi tittade till idag ser ut som ett kryss uppifrån med tre tunnlar in. Mårdfällorna är på gång också, mården blev lovlig 1 november här så de ska gillras i dagarna. De sitter uppe i träden eller på en byggd ställning så inga hundar kan gå in i dem av misstag. Det kommer bilder på dessa också framöver. De måste sitta minst 1,5 meter upp har jag för mig. Mycket regler kring det här med fällor men det är bra så ingen skadar sig.

20161105_102740

Nu blir det ingen jakt på ett tag för vår del. Flyttbestyr och jobb står på schemat de närmaste veckorna så det jaktliga får andra sköta om. 

Sköt om er så länge! /Cilla

 


Inlägg av: Cecilia Kängström den 2016-11-05
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/cecilia/regn/

Idag gick det bra

I morse åkte gubben och jag ut en sväng på morgonen för att sitta en stund i var sitt torn. Det blåste rejält så vi hade inga större förhoppningar. Rådjuren brukar inte vara så villiga att ge sig ut på hyggena när det blåser men vi tänkte att vid köksbordet skjuter man inget så…Det kunde ju dessutom kanske komma någon ko med dubelkalv smygande. 

Det var knappt skjutljust när jag kom fram till tornet. Efter bara några minuter hade jag nästan ångrat att jag gått ut. Det blåste snett framifrån, en iskall nordlig vind och ögonen rann oavbrutet. När en halvtimme gått och jag inte sett något så tänkte jag ge det ett par minuter till innan jag skulle ringa gubben och säga att jag gav upp. Men då, helt plötsligt från vänster, så kom ett smaldjur ut på kanten av hygget. Hon rörde sig lite snett framför mig, stannade upp ibland och lyssnade, med små buskar i vägen så jag kom inte åt att skjuta. När hon vinklade ifrån mig och gick bortåt så var jag helt säker på att hon skulle gå ifrån mig. Hela tiden var vinkeln fel och avståndet blev längre och längre. Men så, på dryga 80 meter, vände hon upp i en lucka mellan buskarna och jag visste att det var min enda chans. Skottet tog perfekt och hon blev bara 20 meter från skottplatsen. 

20161029_080602

Det var nu jag insåg att jag nog behövde lite hjälp. Jag hade varit så säker på att jag inte skulle få se något idag, så säker att jag inte ens var jaktklädd. Där stod jag i jacka, toppluva och joggingbyxor, utan kniv eller engångshandskar (som jag alltid använder när jag tar ur). Fick ringa min man och be honom komma och assistera lite. Snäll som han är så tog det inte många minuter innan han var på plats. Tur att han finns, min ständige jakt- och livskamrat. 

Nästa gång ska jag ta med kniven i alla fall, det lovar jag. 

/Cilla


Inlägg av: Cecilia Kängström den 2016-10-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/cecilia/idag-gick-det-bra/

Det är mycket nu…

Ibland önskar man att dygnet skulle ha minst 48 timmar istället för 24. Då skulle man kanske hinna med att vara i skogen mer än man gör. Mellan arbete, husrenovering, barn och barnbarn så har det inte blivit så mycket till jakt på sista tiden. Idag hann vi i alla fall följa med ett par kompisar på rådjursjakt med drever. Trodde ett tag att det skulle gå ut rakt på mig men icke sa Nicke. Bättre lycka nästa gång.

Samling vid vindskyddet en tidig morgon, då kan det se ut så här.

Samling vid vindskyddet en tidig morgon, då kan det se ut så här.

Det börjar dra ihop sig till att gillra upp våra mård- och minkfällor också. Vi har redan hängt ut våra dragåtlar, slaktrester som älghudar och huvuden, för att locka in predatorerna till fällorna. Skjuten fågel, som skata och kråka, funkar också bra. Köpte något medel för ett antal år sedan som skulle göra samma sak. Undrar var jag gjorde av den flaskan….? Minns i alla fall att jag var livrädd för att tappa den, innehållet luktade något så in i he…te illa. 🙂

Just det, har hunnit med att inhandla ett par nya kängor för i år också. Får hoppas att de är varma, ingen fryser mer om fötterna än jag gör när jag står på pass.

Finfina kängor, återstår att se om de värmer tillräckligt.

Finfina kängor, återstår att se om de värmer tillräckligt.

 

I helgen blir det i alla fall älgjakt, hoppas på att komma åt att skjuta en kalv. Det är bara det som finns kvar i vår pott i år. Och i morgon serveras det Wallenbergare gjord på älgfärs. Mums filibaba!

So long så länge! 

 

 

 

 


Inlägg av: Cecilia Kängström den 2016-10-26
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/cecilia/det-ar-mycket-nu/

Älgjakt

Två dagar in på älgjakten och idag sköt jaktlaget ett vuxet djur. Jag har själv idag sett fler älgar under en dag än vad jag gjorde under hela förra årets älgjakt. Åtta observationer och kom inte åt att få skott på en enda!! Ibland vill det sig helt enkelt inte. Av dessa åtta var bara en skjutbar och det blev aldrig rent håll tyvärr. Men djur har jag då sett, i mängder! 

 

20161010_074936

Första morgonens första pass. Lätt duggregn och blåsigt. Var rejält frusen efter ett par timmar, trots fleeceunderställ och vinterjacka.

Vi jagar i två olika jaktlag och på de marker där vi varit under de här första dagarna finns det en fågelholk vid varje pass. Jag har den stora äran att ha ett ”eget” pass. Det finns en historia bakom, en historia som egentligen bara fortsätter. Saken var nämligen den, att första året vi var med på markerna så blev jag tillsagd av jaktledaren att gå till detta markpass (jag är lite höjdrädd) på en gammal körväg i skogen. Han berättade att ”min bror och jag har skjutit mycket älg på detta pass, det är som att de alltid ska över precis där. Var beredd på att du kommer att få dem rakt i knät”. Jaja, jag knatade ut dit och efter bara någon stund hörs jaktledaren/hundföraren på radion ”nu får ni passa upp, jag såg precis ryggen på ett djur”. Plötsligt kommer det genom skogen en ko med kalv som har riktning rakt mot mig. Kalven låg som klistrad vid kons sida och var helt enkelt omöjlig att komma åt. Jag kunde bara stå där och se dem vika upp mot mig och bara fortsätta…och fortsätta…till slut var jag tvungen att vifta med armarna för att få stopp på kon och då slog hon i bromsen, glodde någon sekund och sedan kastade de och försvann. Kvar stod jag och försökte hämta mig från min första närkontakt med älg. Kan säga att på det avståndet, som jag sedan stegade upp till ca 10 meter, så är en älgko ganska stor. Vid korvgrillningen senare blev det många glada skratt åt mitt äventyr, och jag sa till jaktledaren att ”du sa visserligen att jag skulle få dem i knät men jag fattade inte att du menade rent bokstavligen”

Dagen efter var det dags igen, samma pass, samma passkytt men andra älgar. Fyra stycken denna gång, ko med kalv, kviga och en tjur. Alla fyra skulle de över på samma ställe där jag stod. Denna gången hade jag dock flyttat mig några meter åt sidan så det blev inte riktigt samma närkontakt som den första dagen. Inte heller denna dag lyckades jag komma åt något av djuren, fyra älgar tätt samlade är inte så enkelt att få skottillfälle på upptäckte jag. 

Efter dessa två dagar har det vid flera tillfällen kommit älg på mig, två av dem har jag också lyckats skjuta. Men sedan dess så heter det i laget att ”Cilla drar alltid älg till sig, det spelar ingen roll var man ställer henne, älgarna hittar henne alltid.” Lite roligt faktiskt. Och därav den fina fågelholken med passets namn på. Ursäkta det suddiga fotot, fler älgar var på ingång precis vid fototillfället så det blev lite darrigt. 🙂 

 

20161011_080117

Cillas Pass

En av dagens stjärnor, karelaren Snuffi, 14 månader gammal.

En av dagens stjärnor, karelaren Snuffi, 14 månader gammal.

I morgon jagar vi med det andra laget. Hoppas det blir fler älgkontakter då.

Skitjakt på er alla där ute!   

/Cilla


Inlägg av: Cecilia Kängström den 2016-10-11
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/cecilia/algjakt/

Måndag, en vecka till älgjakt!

En vecka kvar! Nu börjar det bli så där härligt pirrigt som det är varje år så här dags. Passen är röjda, tornen uppställda/flyttade, snitselbanden på plats. Nu väntar vi bara på måndag morgon den 10 oktober. Härom dagen satte vi ut det sista tornet. Flyttade ett äldre torn som stod lite galet till ett alldeles nytt hygge. Tyckte det blev riktigt bra, återstår att se om älgarna håller med oss. 

 

torn

Här står det bra på kullen.

Snitslat och klart!

Snitslat och klart!

Mitt favoritpass, taget under förra årets älgjakt.

Bild från mitt favoritpass, taget under förra årets älgjakt.

Vi har också tagit in våra grävlingfällor i veckan. Eftersom det var levandefällor, vilket innebär att man måste titta till dem varje dag, så valde vi att ta hem dem nu innan älgjakten startar. Annars är nog grävlingarna fortfarande ute och rör på sig, det har ju inte varit så kallt än, men vi slipper tänka på att kolla dem när vi är på älgjakt hela dagarna. Vi har fått 4 grävlingar under hösten, och även en ungräv, hör och häpna! Rävar brukar annars inte gå in i så små fällor, de vill gärna ha utrymme och kunna se en öppning i fällans andra ände för att våga gå in. Men denna räv var tydligen väldigt sugen på plommon den också.                                                         

Vi har hunnit med att släppa vår envisa beaglehane Ceke också. Kombinationen dålig inkallningsträning-jaktidiot är ingen höjdare kan jag säga. Varm dag, otränad hund och räv på benen resulterade i två söndernötta trampdynor. Han kör oftast bara hare men när han tappade bort den jösse han reste på morgonen och sedan gick på räven så tyckte han att den var roligare. 1 ½ timmes rävjakt i torkan/värmen innan vi till slut lyckades få tag i hunden blev lite för mycket för tassarna. Men de har snart läkt så vi gör väl nya försök framöver efter älgjaktsveckan. 

20161003_074237

Men matte, Gud vad tråkigt att bara stå här. Ska vi inte gå snart?

Vad har hänt mer då sedan jag skrev mitt första inlägg i augusti? Jo, för ett par veckor sedan var det klubbmästerskap och lagtävling i jaktskytteklubben. Kunde gått bättre, jag sköt bort två skott så vi kom näst sist i lagtävlingen. Men vad gör väl det, man får se det som ett övningstillfälle och sådana behövs det många av. Hade en pratstund med en journalist om förberedelser till älgjakten där bland annat övningsskytte kom upp. Det blev en artikel i den lokala tidningen Innehåll. Övning är viktigt, det ger vapenvana och gör så man inser sina begränsningar bland annat. Dessutom är det ju himla roligt!! 

Sköt om er, så hörs vi igen! 

/Cilla

 

 


Inlägg av: Cecilia Kängström den 2016-10-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/cecilia/mandag-en-vecka-till-algjakt/

Jakt- och bloggstart

Hej på er!

Detta ska bli väldigt spännande, att ge sig ut i bloggandet så här. Hoppas att det jag kommer att skriva om kan intressera någon där ute i cybervärlden. Nu kör vi!!

Augusti  är årets jaktstart för mig. Visst har en del vilt varit lovligt tidigare men för mig som t ex inte jagar vildsvin känns det som att det är NU det börjar på riktigt.

Först bockpremiären den 16:e. Visst blev det en bock i år också, inte på premiärmorgonen men väl morgonen efter. Efter 15 minuters lockande med buttalon, så stod han bara där helt plötsligt, ivrigt sökande med blicken och vädrande i luften. ”Var är hon, jag hörde ju henne alldeles nyss?” 

 

                                                                                  received_1160737063972277

 

Nu  börjar också arbetet med grävlingsfällorna. Har flera som ska ut på strategiska ställen. Ser ni viltstigar eller grävlingstoaletter (små hål med avföring) ute i naturen så kan det vara ställen där en fälla bör stå. Grävlingar går ofta samma vägar under sina födosök och toaletterna finns på strategiska platser.

 

14518380_1160601527319164_1778452959_n

Har prövat många olika beten under åren, med dåligt resultat, det enda jag vet som de säkert inte kan motstå  är PLOMMON! Inte de där stora, hårda, sakerna man kan köpa i mataffären. Nä, de duger inte! RIKTIGA plommon ska det vara, från grannens trädgård. Rödlila, söta härliga plommon! Vi har lite samma smak jag och grävlingarna….åtminstone i det fallet. I år blev det inga på grannens träd så vi testar från en arbetskamrat istället. Undrar om de duger?

14542606_1160601843985799_1661023238_n

Något annat som jag lärt mig på senare år fungerar utmärkt är vaxkakor med honung. Men det är svårare att få tag på, om man inte råkar känna någon biodlare förstås.

Jag hör snart av mig igen med resultatet från fällorna.   

Skitjakt på er till nästa gång vi råkas!

Cilla


Inlägg av: Cecilia Kängström den 2016-10-01
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/cecilia/jakt-och-bloggstart/

Senaste inläggen

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Namibia 2.0

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-16

Hej kompisar! Först och främst så vill jag säga att jag är medveten om att jag lyst med min frånvaro under en längre tid. Det beror delvis på att fokus behövt ligga på annat än bloggen ett tag samt tidsbrist, men framförallt beror det på att det är svårt att komma på intressant content när […]

Läs hela inlägget »

Inred med Gyttorp!

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-04-07

Vi städade och rensade i en utav uthusen här på gården i veckan. Jag hittade den här lådan, hade svårt att forsla iväg den på tippen så den fick följa med in i kåken istället. Förmodligen en gammal krut/dynamit låda. Den var i brukligt skick så jag putsa upp den lite och placerade den i […]

Läs hela inlägget »

Det räcker med det lilla.

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-03-21

Denna vinter och dess snömängd som har kommit har varit extra jobbigt för våra vilda djur. Jag stödutfodrar rådjuren här hemma, det är inte mycket men det är alltid något. Det är uppskattat och behövligt, och dom har fin utsikt här hemma när dom smaskar i sig maten. Just nu är det ett tio tal […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg 4 – Dags för Västgötajakt!

Inlägg av: Caroline Benilton den 2018-03-20

Välkommen hem till mig! Det är sista helgen på drevjaktsäsongen, vilket innebär att våran traditionsenliga ”Västgötajakt” äger rum. Det innebär att våra fina, gamla vänner & familj från Västergötland kommer upp till oss i Östergötland och kör en hel helgs jakt tillsammans. Alltid lika kul! Filmat med: Nikon D500 Funderar du på kamera? Kolla in […]

Läs hela inlägget »

Rävjakt

Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊! Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en […]

Läs hela inlägget »

Halvtid på säsongen!

Inlägg av: Erica Lindquist den 2018-02-10

Såhär långt har säsongen 2017-18 varit ett fantastiskt år, jag lyckades fälla gammelbocken, sjöfågeljakten har varit toppen, 6 rävar skjutna hittills på marken varav en är skjuten då lilltösen (5år) lockar med nordic plain pain-pipan! Första vilten fällda för Stella, trevliga jaktgäster, första frilevande doven fälld för hund osv… Bästa hjälpredan, mammas flicka! Nu väntar […]

Läs hela inlägget »

Hundvalp och en kommande jaktresa!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-02-07

För er som följer mig på Instagram @asvenssons_jakt har nog inte missat att jag för exakt en vecka sedan ringde och pratade valp med en kennel. Så förhoppningsvis kommer det en liten valp till mig i slutet på Maj, som kommer vara med i skogen till hösten men då bara något enstaka släpp men skogsträning […]

Läs hela inlägget »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #6

l det här numret pryder jaktprofilen Leif Fredriksson omslaget. Det han inte kan om vildsvinsjakt och eftersök är knappast värt att veta, även om han själv bestämt hävdar att man aldrig kan bli fullärd. Det blev givetvis en del prat om just dessa båda ämnen, men även om höstens planer tillsammans med Bearplay där 30 års erfarenhet av just vildsvin kommer att ligga till grund för spännande jaktdokumentärfilmer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.