André Forsss blogg

@forssjakt nu en del av Ung jägare söker jakt

Det har varit lite dåligt med bloggande från mig men har haft mycket på jobbet. Men det har hänt en hel del sista dagarna men med stor glädje och tacksamhet så kan jag nu avslöja att jag på @forssjakt numera ingår i Ung jägare söker jakt. 


Ung jägare söker jakt som har sitt säte i Uppsala men från och med nu kommer jag att ha hand om detta i Värmland. Detta gör vi för att ge fler ”unga” möjligheten att komma ur på olika jakter. Det finns ett samarbete mellan Ung jägare söker jakt och Jägarförbundet i Uppsala. Nu kommer jag att jobba hårt med detta i Värmland för att vi ska få fler ”unga” komma ut på olika jakter men jag har även andra planera runt detta som jag måste sätta mig att jobba med. 

Jag kommer till stor del ta med unga ut på olika jakter på mina marker osv! Ja som tycker om skytte kommer även försöka annordna sånt i olika slag. Men vi hjälper även till att förmedla jakter. Jakterna som vi förmedlar Skall vara gratis jakter. Vi tar inte betalt för detta! 
Jag har mycket arbete framför mig och det kommer att hända mycket inom ung jägare söker jakt nu så jag kommer att skriva mer om detta framöver och hålla er uppdaterade! 
Under tiden så tycker jag att ni ska följa ung jägare söker jakt på sociala medier. Men följ gärna mig på @forssjakt för det kommer hända mycket nu på kort tid! 


Inlägg av: André Forss den 2017-04-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andre/forssjakt-nu-en-del-av-ung-jagare-soker-jakt/

Denna säsongen kommer jag ge allt och lite till…

Säsongen 2017-2018 kommer jag satsa hårdare än någonsin. Det kommer bli hårt, tufft och spännande. Mer bilder, mer filmmaterial, mer träning av både mig och hunden/hundarna. Men ännu mera jakt!

Häng med mig och följ mig under mina äventyr. Planerar redan inför kommande säsong och ser fram emot detta. Men först nu ska de avverkas många timmar på skjutbanan, men det hör ju till jakten. 

Glöm inte att följa mig på Instagram. 

@forssjakt 


Jag som person, min uppväxt och mina framtids mål.

Som en i Team Vildmarken som jag är stolt över att vara en del av, så tänkte jag göra en längre presentation av mig här på bloggen för att ni ska få ett grepp om vem jag är och varför jag är som jag är.

André Forss 28 år från Värmland men rötter från Norrland. Jag lever med min sambo Petra och 3 barn. Sen har vi just nu 3 hundar. 

Jobbar jag jag med en hel del och det som tekniker. Så jag reser en hel del runt i hela Sverige. 
 Jakten kom in tidigt i mitt liv då min mamma alltid och har en större gård i Värmland med mycket skog och jakt. Men jakten kom från min pappa från början och det är nog faktiskt det enda positiva som min pappa fört över och ”gett” mig i mitt liv tyvärr. Jag kan inte riktigt skriva som alla andra om lyckliga jakthistorier tillammans med min pappa då jag aldrig riktigt känt mig som hans son i jaktliga sammanhang eller i allmänhet utan jag har hela tiden fått höra att dom andra ”grabbarna” i jaktlaget var så duktiga m.m. Detta är inget som jag länge lägger någon energi på eftersom jag nog hela livet gått mina egna vägar och vågat testa saker ensam. Innan min pappa slutade jaga så stötte vi på varandra på en del jakter som slutat med att vi båda skjutit mycket vilt men jag har aldrig känt att Vi jagat som far & son. Han var under sitt aktiva jägarliv en riktigt duktig jägare. 

Nä jag tackar min mamma för allt i mitt liv och speciellt för jakten. Hon såg till så jag fick följa med en granne i byn på jakt och där började mitt aktiva jägarliv. Så jag lyfter på hatten för åt min mamma. Detta handlar om att jag även varit väldigt aktiv inom motorsporten men det kan vi ta en annan gång. Hon har alltid ställt upp på mig! 
När mitt jägarliv tog fart så tog jag själv över all jakt på våra marker med blandade resultat men har lyckats få upp en riktigt fin viltstam på markerna. Genom goda kontakter så har jag jagat på många andra platser med. Fram tills nu har jag haft turen att ofta få komma till skott.


Tidigt visste jag att jag skulle bli hundförare. Men utan någon erfarenhet av hundar eller att jaga med hund så passade jag på i alla lägen att få följa med hundlfrare ut på jakter. Detta har slutat med att jag haft flera hundar som faktiskt varit riktigt duktiga jakthundar. Just nu  så har jag en Plott hund vid namnet Rodríguez Ursus Astro. En fantastisk Plott och en underbar kompis. Han är väldigt lugn och trevlig hemma sen har han väldigt mycket jakt i sig. Jag använder honom till eftersök, ställande på gris, Björn men även grävling. Ska bli fantastiskt att få behålla en valp efter han vid parning. 

Planer inom hundar är att jag ska utöka med iaf en Plott till sen kommer det med all sannolikhet inom framtiden komma in en mer allround hund med. Men just nu är det vildsvinsjakt och rovdjursjakt jag brinner väldigt mycket för. Sen att filma mina jakter ännu mer då drömmen ovh visionen är att göra jaktfilmer.


När det är lågsäsong så tillbringar jag väldigt mycket tid på skjutbanan. Jag skjuter en hel del men sen har jag även hjälpt ett par ungdomar inom lerduveskytte varav en är min bror som visat sig vara väldigt duktiga inom detta så jag kommer fortsätta att stötta och ”träna” dessa ungdomar. Jag tycker att ungdomar är fantastiskt att ”arbeta” med. Jag lär mig väldigt mycket av dom som jag även hoppas att dom lär sig väldigt mycket av mig. 

Min bror Filip Forss 

Denna säsongen kommer jag satsa stenhårt på jakt och skytte. Kommer lägga ner all ledig tid på något som har med jakt att göra men jag ska försöka lägga energin på Björn och vildavinsjakten runt om i hela Sverige kommande säsong. 

Drömmen om att jobba inom jakt kommer aldrig att sluta. Sen handlar det inte om att bara jaga utan jag älskar att träffa människor, visa mig utåt och knyta kontakter. 
Detta var en lite djupare sida av mig. Men viktigast är att jag är väldigt social och tycker om att umgås så ta gärna kontakt med mig för allt ni funderar på. 

Tar gärna med folk till skjutbanan, ut på jakter hos mig som brukar vara väldigt omtyckta, ta en fika eller bara snacka skit. Behöver du tips och råd så tveka inte att fråga. Jag kan inte allt men jag gör Allt för att stötta och hjälpa dom som önskar hjälp. Kanske har du svårt att pallra dig till skjutbanan ensam?! Hör av dig så kan vi åka till skjutbanan tillsammans. 

Glöm inte att följa mig på instagram 

@forssjakt

Fortsätt gärna följ mig. Jag forsätter att blicka framåt 😀


Generationsskifte! Nu & då…

Jag är den enda på min fars sida som jagar, min far slutade jaga när han sköt sin hundrade älg. På min mammas sida så är det jag och min yngre bror som jagar. Jag jagar väldigt aktivt. Frågar ni mina nära och kära så tycker nog dom att jag jagar väldigt mycket medans jag själv kan lätt klämma in fler jaktdagar på ett år! 
Men som rubriken lyder ikväll så tänkte jag vi skulle kolla på lite skillnader nu & då.
Vi börjar med vapenen…. förr så var det öppna riktmedel eller en kikare med fast förstoring ( som min fars ). Det var långa pipor och flagg säkring. Idag vill iaf jag som är hundförare ha så kort pipa som möjligt och en ljuddämpare som täcker hela pipan. Det ska vara halvautomter och rakrepeter osv. 

Men åter till förr. Gubbarna i stugorna tog med sin bössa och ev hund och sa till hemma att vi ses ikväll. Dom gick ut med enbart bössan på axeln och hunden i koppel. Dom hade inga telefoner eller andra moderna radioapparater utan var dom flera som jagade så sköt dom olika skottföljder i marken för att ”berätta” vad som hänt på passet. När det blev lite modernare så körde dom knut Eden pejl på hundarna och ni som använt en knut Eden vet ju att den är ju inte så exakt eller speciellt användar vänlig. 

Men dom lyckades fälla väldigt mycket djur även då. 
Dagens jaktutrustning för en vanlig Passkytt infattar mobiltelefon och radioapparat, i vissa fall även en pejl för att kunna följa hundarna. För min del som är hundförare så är det lite mer jag alltid har med mig. Det är dubbla telefoner, dubbla pejlhalsband, pejlen, komradio, 1-3 sorters kameror. 

Fattas en hel del saker på denna bild. 

Det är väldigt roligt att träffa den äldre generationen jägare och sitta med dom för att lyssna när dom berättar om förr. Dom har uppdaterat sig med en komradio och en mobiltelefon nu för tiden men när man efter samlingen går bort till bilen för att packa på sig alla saker så tittar dom lite konstigt på en och ibland har man fått frågan. 

-Skjuter du mer vilt med alla dom där pryttlarna? 

Vad ska man svara på det? Dom tittar på en precis som man landat från planeten Mars med olika antenner som sticker upp ur jackfickorna och benfickorna. 

Jag brukar svara att nä det vet jag väl inte om jag gör men jag vill ha full koll på hundarna och ha förutsättningarna på min sida för att kunna komma till ett skott. 
Men en sak kan vi slå fast vid. Det är att jakten har blivit betydligt säkrare nu än då. Man får snabbt kontakt med den man behöver få tag i, man vet vart man har varandra och man har koll på sina hundar.
Sen tror jag nutidens jägare har blivit mer aktiva inom skytte och man känner sig mer säker vid olika skott tillfällen för att kunna komma till skott. 

För man har ju hört ibland när man suttit med översyn på någon grannes pass av den äldre generationen när det gått älg på deras pass och dom säger att den inte stod stilla och det är bättre dom yngre får skjuta. 
Vi har mycket att tacka den äldre generationens jägare för och vi kan fortfarande lära av varandra. Även fast vi använder oss av väldigt mycket teknik så ska vi komma ihåg att dom sköt vilt förr med och dom hade nog lika roligt under sina jakter som vi har idag! I nästa blogginlägg så kommer jag berätta mer om mig och min hund och planer inom att öka ut hundstallet . Detta är Rodríguez Utsus Astro. 


Inlägg av: André Forss den 2017-03-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andre/generationsskifte-nu-da/

Skytteträning. Nu kör vi!

Kommer att köra olika teman här framöver och just nu är det skytteträning som är huvudakten! 

Mina tankar runt detta och vad jag anser är viktigt. 

Vi börjar med att inleda detta med att Alla behöver träna skytte. Att som en bekant till mig sa till mig en gång tycker jag är fel.

Ska bara skjuta rosten ur pipan så är jag klar sen. 

Detta har jag tänkt väldigt mycket på under alla mina dagar på skjutbanan. Jag har även hamnat i väldigt mycket diskutioner gällande skytte med både yngre men även äldre jägare. Nu för tiden så anser jag att det duger inte att bara ge sig ner på en åkerkant och stega ut 80m för att sedan skjuta tre skott varje år inför bockjakten! Jag trampar nog vissa på tårna nu! Men det är så mycket mer än att det ska sitta tre träffar inom träffområdet! 

Jag är ingen ”världsmäste” på skytte för att jag tränare mycket med min studsare på banan varje år. Men för mig handlar det om känna till mitt vapen, känna mig själv men viktigast är att jag lär känna min sidor där jag är svagare i skyttet och inser mina begränsningar. 

Många av mina jaktkamrater brukar ge mig gliringar när jag skjutit något vilt på våra jakter.  Fått höra flera gånger att i det läget hade inte jag vågar skjuta m.m. Fick en kommentar under höstens älgjakt av en äldre herre när jag kom fram till han efter att jag kopplat min hund.

Han sa på bred värmländska.

– Hade du sötte här André så hade de smölle när älgen kom! 

Hur ska man tolka det? Att jag skjuter i lägen som andra inte ens lyfter upp bössan i? Är jag stolt över att framstå som någon som skjuter i dom flesta lägen? 

Nej jag är inte stolt över det och slår mig inte för bröstet för det. Jag inser bara ännu mer att all träning är viktig! Gör något roligt av er träning, det handlar inte om hur ni skjuter utan om ATT ni skjuter. 

I söndags tog jag med hela familjen med hundar och barn för att spendera dagen på skjutbanan. ( jag trivs på en skjutbana ). Men vi grillade korv och barnen lekte för att vi senare sköt på löpande björnen. Det handlar även om att umgås. Så varför inte umgås med sina kamrater på skjutbanan?! 

Nästa gång jag ska till banan så kommer jag ställa ut en del ”hinder” på vallen framför löpande björnen. Allt för att skyttet ska bli spännande och ge mig ännu mer träning. 

Jag kommer förtsätta att träna iaf en gång i veckan. Hoppas nu du med tar dig till en skjutbana och gör skyttet till en rolig grej. 

Vill ni så är ni varmt välkomna om ni vill följa med och skjuta. Jag lovar att det bjuds på mycket skratt och gott kaffe 😀


Inlägg av: André Forss den 2017-03-20
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andre/skyttetraning-nu-kor-vi/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »