André Forsss blogg

@forssjakt nu en del av Ung jägare söker jakt

Det har varit lite dåligt med bloggande från mig men har haft mycket på jobbet. Men det har hänt en hel del sista dagarna men med stor glädje och tacksamhet så kan jag nu avslöja att jag på @forssjakt numera ingår i Ung jägare söker jakt. 


Ung jägare söker jakt som har sitt säte i Uppsala men från och med nu kommer jag att ha hand om detta i Värmland. Detta gör vi för att ge fler ”unga” möjligheten att komma ur på olika jakter. Det finns ett samarbete mellan Ung jägare söker jakt och Jägarförbundet i Uppsala. Nu kommer jag att jobba hårt med detta i Värmland för att vi ska få fler ”unga” komma ut på olika jakter men jag har även andra planera runt detta som jag måste sätta mig att jobba med. 

Jag kommer till stor del ta med unga ut på olika jakter på mina marker osv! Ja som tycker om skytte kommer även försöka annordna sånt i olika slag. Men vi hjälper även till att förmedla jakter. Jakterna som vi förmedlar Skall vara gratis jakter. Vi tar inte betalt för detta! 
Jag har mycket arbete framför mig och det kommer att hända mycket inom ung jägare söker jakt nu så jag kommer att skriva mer om detta framöver och hålla er uppdaterade! 
Under tiden så tycker jag att ni ska följa ung jägare söker jakt på sociala medier. Men följ gärna mig på @forssjakt för det kommer hända mycket nu på kort tid! 


Inlägg av: André Forss den 2017-04-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andre/forssjakt-nu-en-del-av-ung-jagare-soker-jakt/

Denna säsongen kommer jag ge allt och lite till…

Säsongen 2017-2018 kommer jag satsa hårdare än någonsin. Det kommer bli hårt, tufft och spännande. Mer bilder, mer filmmaterial, mer träning av både mig och hunden/hundarna. Men ännu mera jakt!

Häng med mig och följ mig under mina äventyr. Planerar redan inför kommande säsong och ser fram emot detta. Men först nu ska de avverkas många timmar på skjutbanan, men det hör ju till jakten. 

Glöm inte att följa mig på Instagram. 

@forssjakt 


Jag som person, min uppväxt och mina framtids mål.

Som en i Team Vildmarken som jag är stolt över att vara en del av, så tänkte jag göra en längre presentation av mig här på bloggen för att ni ska få ett grepp om vem jag är och varför jag är som jag är.

André Forss 28 år från Värmland men rötter från Norrland. Jag lever med min sambo Petra och 3 barn. Sen har vi just nu 3 hundar. 

Jobbar jag jag med en hel del och det som tekniker. Så jag reser en hel del runt i hela Sverige. 
 Jakten kom in tidigt i mitt liv då min mamma alltid och har en större gård i Värmland med mycket skog och jakt. Men jakten kom från min pappa från början och det är nog faktiskt det enda positiva som min pappa fört över och ”gett” mig i mitt liv tyvärr. Jag kan inte riktigt skriva som alla andra om lyckliga jakthistorier tillammans med min pappa då jag aldrig riktigt känt mig som hans son i jaktliga sammanhang eller i allmänhet utan jag har hela tiden fått höra att dom andra ”grabbarna” i jaktlaget var så duktiga m.m. Detta är inget som jag länge lägger någon energi på eftersom jag nog hela livet gått mina egna vägar och vågat testa saker ensam. Innan min pappa slutade jaga så stötte vi på varandra på en del jakter som slutat med att vi båda skjutit mycket vilt men jag har aldrig känt att Vi jagat som far & son. Han var under sitt aktiva jägarliv en riktigt duktig jägare. 

Nä jag tackar min mamma för allt i mitt liv och speciellt för jakten. Hon såg till så jag fick följa med en granne i byn på jakt och där började mitt aktiva jägarliv. Så jag lyfter på hatten för åt min mamma. Detta handlar om att jag även varit väldigt aktiv inom motorsporten men det kan vi ta en annan gång. Hon har alltid ställt upp på mig! 
När mitt jägarliv tog fart så tog jag själv över all jakt på våra marker med blandade resultat men har lyckats få upp en riktigt fin viltstam på markerna. Genom goda kontakter så har jag jagat på många andra platser med. Fram tills nu har jag haft turen att ofta få komma till skott.


Tidigt visste jag att jag skulle bli hundförare. Men utan någon erfarenhet av hundar eller att jaga med hund så passade jag på i alla lägen att få följa med hundlfrare ut på jakter. Detta har slutat med att jag haft flera hundar som faktiskt varit riktigt duktiga jakthundar. Just nu  så har jag en Plott hund vid namnet Rodríguez Ursus Astro. En fantastisk Plott och en underbar kompis. Han är väldigt lugn och trevlig hemma sen har han väldigt mycket jakt i sig. Jag använder honom till eftersök, ställande på gris, Björn men även grävling. Ska bli fantastiskt att få behålla en valp efter han vid parning. 

Planer inom hundar är att jag ska utöka med iaf en Plott till sen kommer det med all sannolikhet inom framtiden komma in en mer allround hund med. Men just nu är det vildsvinsjakt och rovdjursjakt jag brinner väldigt mycket för. Sen att filma mina jakter ännu mer då drömmen ovh visionen är att göra jaktfilmer.


När det är lågsäsong så tillbringar jag väldigt mycket tid på skjutbanan. Jag skjuter en hel del men sen har jag även hjälpt ett par ungdomar inom lerduveskytte varav en är min bror som visat sig vara väldigt duktiga inom detta så jag kommer fortsätta att stötta och ”träna” dessa ungdomar. Jag tycker att ungdomar är fantastiskt att ”arbeta” med. Jag lär mig väldigt mycket av dom som jag även hoppas att dom lär sig väldigt mycket av mig. 

Min bror Filip Forss 

Denna säsongen kommer jag satsa stenhårt på jakt och skytte. Kommer lägga ner all ledig tid på något som har med jakt att göra men jag ska försöka lägga energin på Björn och vildavinsjakten runt om i hela Sverige kommande säsong. 

Drömmen om att jobba inom jakt kommer aldrig att sluta. Sen handlar det inte om att bara jaga utan jag älskar att träffa människor, visa mig utåt och knyta kontakter. 
Detta var en lite djupare sida av mig. Men viktigast är att jag är väldigt social och tycker om att umgås så ta gärna kontakt med mig för allt ni funderar på. 

Tar gärna med folk till skjutbanan, ut på jakter hos mig som brukar vara väldigt omtyckta, ta en fika eller bara snacka skit. Behöver du tips och råd så tveka inte att fråga. Jag kan inte allt men jag gör Allt för att stötta och hjälpa dom som önskar hjälp. Kanske har du svårt att pallra dig till skjutbanan ensam?! Hör av dig så kan vi åka till skjutbanan tillsammans. 

Glöm inte att följa mig på instagram 

@forssjakt

Fortsätt gärna följ mig. Jag forsätter att blicka framåt 😀


Generationsskifte! Nu & då…

Jag är den enda på min fars sida som jagar, min far slutade jaga när han sköt sin hundrade älg. På min mammas sida så är det jag och min yngre bror som jagar. Jag jagar väldigt aktivt. Frågar ni mina nära och kära så tycker nog dom att jag jagar väldigt mycket medans jag själv kan lätt klämma in fler jaktdagar på ett år! 
Men som rubriken lyder ikväll så tänkte jag vi skulle kolla på lite skillnader nu & då.
Vi börjar med vapenen…. förr så var det öppna riktmedel eller en kikare med fast förstoring ( som min fars ). Det var långa pipor och flagg säkring. Idag vill iaf jag som är hundförare ha så kort pipa som möjligt och en ljuddämpare som täcker hela pipan. Det ska vara halvautomter och rakrepeter osv. 

Men åter till förr. Gubbarna i stugorna tog med sin bössa och ev hund och sa till hemma att vi ses ikväll. Dom gick ut med enbart bössan på axeln och hunden i koppel. Dom hade inga telefoner eller andra moderna radioapparater utan var dom flera som jagade så sköt dom olika skottföljder i marken för att ”berätta” vad som hänt på passet. När det blev lite modernare så körde dom knut Eden pejl på hundarna och ni som använt en knut Eden vet ju att den är ju inte så exakt eller speciellt användar vänlig. 

Men dom lyckades fälla väldigt mycket djur även då. 
Dagens jaktutrustning för en vanlig Passkytt infattar mobiltelefon och radioapparat, i vissa fall även en pejl för att kunna följa hundarna. För min del som är hundförare så är det lite mer jag alltid har med mig. Det är dubbla telefoner, dubbla pejlhalsband, pejlen, komradio, 1-3 sorters kameror. 

Fattas en hel del saker på denna bild. 

Det är väldigt roligt att träffa den äldre generationen jägare och sitta med dom för att lyssna när dom berättar om förr. Dom har uppdaterat sig med en komradio och en mobiltelefon nu för tiden men när man efter samlingen går bort till bilen för att packa på sig alla saker så tittar dom lite konstigt på en och ibland har man fått frågan. 

-Skjuter du mer vilt med alla dom där pryttlarna? 

Vad ska man svara på det? Dom tittar på en precis som man landat från planeten Mars med olika antenner som sticker upp ur jackfickorna och benfickorna. 

Jag brukar svara att nä det vet jag väl inte om jag gör men jag vill ha full koll på hundarna och ha förutsättningarna på min sida för att kunna komma till ett skott. 
Men en sak kan vi slå fast vid. Det är att jakten har blivit betydligt säkrare nu än då. Man får snabbt kontakt med den man behöver få tag i, man vet vart man har varandra och man har koll på sina hundar.
Sen tror jag nutidens jägare har blivit mer aktiva inom skytte och man känner sig mer säker vid olika skott tillfällen för att kunna komma till skott. 

För man har ju hört ibland när man suttit med översyn på någon grannes pass av den äldre generationen när det gått älg på deras pass och dom säger att den inte stod stilla och det är bättre dom yngre får skjuta. 
Vi har mycket att tacka den äldre generationens jägare för och vi kan fortfarande lära av varandra. Även fast vi använder oss av väldigt mycket teknik så ska vi komma ihåg att dom sköt vilt förr med och dom hade nog lika roligt under sina jakter som vi har idag! I nästa blogginlägg så kommer jag berätta mer om mig och min hund och planer inom att öka ut hundstallet . Detta är Rodríguez Utsus Astro. 


Inlägg av: André Forss den 2017-03-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andre/generationsskifte-nu-da/

Skytteträning. Nu kör vi!

Kommer att köra olika teman här framöver och just nu är det skytteträning som är huvudakten! 

Mina tankar runt detta och vad jag anser är viktigt. 

Vi börjar med att inleda detta med att Alla behöver träna skytte. Att som en bekant till mig sa till mig en gång tycker jag är fel.

Ska bara skjuta rosten ur pipan så är jag klar sen. 

Detta har jag tänkt väldigt mycket på under alla mina dagar på skjutbanan. Jag har även hamnat i väldigt mycket diskutioner gällande skytte med både yngre men även äldre jägare. Nu för tiden så anser jag att det duger inte att bara ge sig ner på en åkerkant och stega ut 80m för att sedan skjuta tre skott varje år inför bockjakten! Jag trampar nog vissa på tårna nu! Men det är så mycket mer än att det ska sitta tre träffar inom träffområdet! 

Jag är ingen ”världsmäste” på skytte för att jag tränare mycket med min studsare på banan varje år. Men för mig handlar det om känna till mitt vapen, känna mig själv men viktigast är att jag lär känna min sidor där jag är svagare i skyttet och inser mina begränsningar. 

Många av mina jaktkamrater brukar ge mig gliringar när jag skjutit något vilt på våra jakter.  Fått höra flera gånger att i det läget hade inte jag vågar skjuta m.m. Fick en kommentar under höstens älgjakt av en äldre herre när jag kom fram till han efter att jag kopplat min hund.

Han sa på bred värmländska.

– Hade du sötte här André så hade de smölle när älgen kom! 

Hur ska man tolka det? Att jag skjuter i lägen som andra inte ens lyfter upp bössan i? Är jag stolt över att framstå som någon som skjuter i dom flesta lägen? 

Nej jag är inte stolt över det och slår mig inte för bröstet för det. Jag inser bara ännu mer att all träning är viktig! Gör något roligt av er träning, det handlar inte om hur ni skjuter utan om ATT ni skjuter. 

I söndags tog jag med hela familjen med hundar och barn för att spendera dagen på skjutbanan. ( jag trivs på en skjutbana ). Men vi grillade korv och barnen lekte för att vi senare sköt på löpande björnen. Det handlar även om att umgås. Så varför inte umgås med sina kamrater på skjutbanan?! 

Nästa gång jag ska till banan så kommer jag ställa ut en del ”hinder” på vallen framför löpande björnen. Allt för att skyttet ska bli spännande och ge mig ännu mer träning. 

Jag kommer förtsätta att träna iaf en gång i veckan. Hoppas nu du med tar dig till en skjutbana och gör skyttet till en rolig grej. 

Vill ni så är ni varmt välkomna om ni vill följa med och skjuta. Jag lovar att det bjuds på mycket skratt och gott kaffe 😀


Inlägg av: André Forss den 2017-03-20
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andre/skyttetraning-nu-kor-vi/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »