Alexandra Rasmusson Rankloos blogg

Min första räv!

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de är väldigt söta. Särskilt i sin vinterpäls! Men så är jag en sucker för Disneyfilmer också, inte minst Micke och Molle 😉

I alla fall så satt jag i ett torn i Skåne i vintras och hoppades på att få se lite kronhjortar. Från ingenstans så blev det väldigt dimmigt och i takt med att mörkret föll så insåg jag att det snart skulle vara väldigt svårt att se något. Precis då såg jag något röra sig i ögonvrån, men sedan var det stilla så då trodde jag att det var ljuset eller vinden som spelade mig ett spratt. Men så rörde det sig igen och jag såg en räv komma smygandes ungefär 30 meter från tornet. Allt gick väldigt fort och innan jag visste ordet av hade jag skjutit min första räv. Det var ju lite skillnad från en kronhjort haha, men det var lika spännande och kändes likadant efter som allt annat 🙂


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/min-forsta-rav/

Namibia 2.0

Hej kompisar! Först och främst så vill jag säga att jag är medveten om att jag lyst med min frånvaro under en längre tid. Det beror delvis på att fokus behövt ligga på annat än bloggen ett tag samt tidsbrist, men framförallt beror det på att det är svårt att komma på intressant content när jaktsäsongen i Sverige är över. Jag hoppas däremot kunna slänga upp lite roligt material som jag samlat på mig sedan sist 🙂

Men till det roliga då! För drygt ett år sedan fick jag möjligheten att åka till Namibia för att jaga. På grund av att det var svårt att hitta tillräckligt med tid så blev det dock en väldigt kort och intensiv resa då vi jagade 7-13 och 15-solnedgång fyra dagar i sträck. Vi hade även lite otur med flyget som skulle ta oss till farmen när vi kom fram till Windhoek, så vi tappade en halv dags jakt.

Nu, mina vänner, har vi fått möjlighet att åka tillbaka! Flyget lyfter från Köpenhamn i slutet av juni (!) och jag är SÅ taggad! Nu börjar förberedelserna. Gevären ska skjutas in, ammunitionen ska införskaffas och garderoben uppdateras. På bilden ovan har jag skjutit en springbock. De har så fina skinn, ångrar att jag inte tog med något hem efter förra resan… Visste ni att pälsen ställer sig upp där bak när de dör? Och den luktar typ honung. Otroligt fina djur!

Sedan fick jag möjligheten att skjuta en waterbuck. Det är en lite märklig historia kring honom, men han var troligtvis en av de största av sin sort i Namibia.

Jag ska bli bättre på att uppdatera nu när livet lugnat ner sig lite 🙂 Hörs snart igen!


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-16
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/namibia-2-0/

Fasanfredag

Vilken helg! Har haft två fantastiska helger nere i Skåne med otroligt häftiga naturupplevelser och en massa jakt. Det har varit mycket jobb på sistone, så att kunna koppla av ute i naturen har varit fantastiskt.
Vi var bjudna på fasanjakt i Skåne i fredags, så vi packade bilen och körde ner i torsdags kväll. Vi kom i säng i ganska bra tid och fick några timmars sömn innan det var dags att sätta på sig jaktkläderna, plocka fram hagelbössorna och ge oss iväg till Skarhult. Väl framme hälsades alla välkomna på borggården innan vi blev utkörda till första såten. Nu har jag inte varit med på särskilt många fasanjakter än, men vi kan väl säga att denna jakt satte ribban. Vi jagade totalt i fyra såter och hann med en ordentlig lunch mellan tredje och fjärde. Drevet var oerhört professionella och det var så otroligt coolt att se hundarna arbeta felfritt under hela dagen!
Extra kul att jag kände några stycken och fick träffa en del nya personer! Otroligt trevligt sällskap och en fantastisk jakt sammanfattar dagen ganska bra. Sammanlagt sköt vi 352 fasaner, varav jag sköt 20. Det har blivit lite dåligt med träning på hagelskytte, men sköt riktigt bra hela dagen. När vi hade tackat för dagen satte vi oss i bilen direkt och hann med lite pyrsch på Häckeberga på kvällen. Dagen avslutade jag med ett rådjur och sedan sov jag väldigt gott 🙂


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-11-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/fasanfredag/

Drevjaktspremiär

Det var full fart hela helgen med Stockholm Beer & Whisky Festival i Nackastrand torsdag-lördag, men som tur var fick vi jaga i söndags. Det var ju den första oktober – premiär för drevjakt! Vi packade ihop allt i lördags kväll och satte oss i bilen strax innan kl sju på morgonen. Älskar känslan av att vara vaken före alla andra och sedan få komma ut och njuta av naturen!

Vi jagade i tre såter under dagen. Dessvärre var det en sådan dag då jag inte ens såg en gråsparv. Men så är det ibland! Oavsett så tycker jag att det är sjukt spännande att bara sitta och vänta, utan att veta vad som ska hända. De andra hade lite mer tur och i slutet av dagen hade vi fått med oss en hare och en räv. Dessvärre bommade en av de andra jägarna på en bock, men ingen skada skedd!

Vi hade tagit med oss hagelgevären också och i brist på djur fick vi skjuta lite duvor i slutet av dagen. De har en lada ute på marken, så vi ställde upp utanför ladan och sköt duvorna när de flög ut. Himla kul med lite hagel också!

Även om man ibland har otur och inte får se några djur, så är det ju faktiskt en del av jakten. Bara att få komma ut i naturen och slippa telefonen en dag är underbart, plus att man alltid lär sig något! Och jag fick ju faktiskt inviga min nya kamouflagetejp 😉 Jag har tänkt mycket på vad som verkligen tilltalar mig med jakten, men en stor anledning till att jag älskar det tror jag är att det är så otroligt många olika typer av människor som jagar av olika anledningar. Man kan komma från helt olika platser och livsstilar, men jakten förenar alla oavsett bakgrund. Det var fantastisk härligt att sitta och grilla korv i söndags med folk som man antagligen aldrig träffat annars!

Instagram: alexandrarankloo


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-10-04
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/drevjaktspremiar/

Bockjakt

Det är verkligen full fart på alla fronter för tillfället och jobbet tar upp mycket tid. Förra veckan åkte vi till Island med Jägermeister och när det är många resor är det svårt att få tid att ta sig ner till Skåne… Men lite jakt har man alltid tid med haha. 

Vi hann faktiskt med lite bockjakt härom helgen. Det är så skönt att man kan sitta på pass utan att frysa ihjäl! Sebastian låg och väntade på en bock i flera timmar. Vi hade sett geten med sitt kid i samma område några gånger och även bocken vid ett par tillfällen. Så han valde att gömma sig och vänta på att bocken skulle komma fram medan jag smög runt i lite olika områden.

Jag satt i ett torn intill ett fält och såg till en början bara grävlingar och gråsparvar haha. Efter ett tag såg jag ett par horn sticka upp i det höga gräset och bocken rörde sig sakta men säkert mot mitt torn! Han var säkert tio meter från tornet när han var som närmst. Jag valde att sitta och titta på honom istället för att skjuta. Ibland är det bra att observera och lära sig deras egenskaper snarare än att skjuta direkt. Jag tror att man har igen det under de jakter då det går lite fortare och man måste fatta snabba beslut!

Efter att ha suttit i tornet ett tag spatserade jag vidare till ett annat. Det låg på en liten kulle och precis när jag gick över krönet såg jag en get med kid ungefär tjugo meter framför mig! Jag stod blickstilla och vi tittade på varandra en bra stund. Till slut fick hon nog och sprang in i skogen med sitt kid. Jag väntade en stund för att se om det skulle dyka upp en bock också, men de kom aldrig tillbaka. Så inga skott avslossade för mig, men Sebastian fick däremot skjuta sin bock 🙂

Instagram: alexandrarankloo


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-09-08
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/bockjakt/

Bockjaktspremiär

Tjoho, idag är det ju bockjaktspremiär! Sjukt att man kan längta så efter den här dagen. Dock blir vår premiär inte förrän nästa vecka, då vi är fast i Stockholm till dess.

Kom hem från Spanien förra veckan och det är full fart på jobbet efter att ha varit borta i fem veckor, så vi får vänta… Som jag skrev tidigare satt vi på pass innan vi åkte till Spanien för att skjuta vildsvin. Dock såg vi inga grisar den kvällen, men några dagar senare hade pappa desto större lycka haha. Vi lade flera dagar ute på marken då vi reste och flyttade jakttorn och skogade. Så himla nyttigt att få lära sig det också! Vi har ju varit på jakt efter ett jaktlag att gå med i till hösten, lite närmre Stockholm. Nu är jakten mer eller mindre igång, så vi får kanske hålla tillgodo med Skåne för tillfället och gå med i ett lag nästa säsong istället.

Även om det självklart ska bli superkul att äntligen få jaga lite nästa vecka, måste jag medge att jag längtar ännu mer till dovhjortarna blir lovliga. Särskilt när jag tittar tillbaka på bilden vi tog på jaktmarken samma kväll som vi satt och spanade efter grisar!


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-08-16
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/bockjaktspremiar/

Skåne

Vi hann typ inte mer än att parkera bilen när vi kom ner till Malmö i måndags innan vi skulle ut till Häckeberga. På vägen ner svängde vi dessutom inom Jakt och Fridluftsgården eftersom det blivit något fel med pipan på Sebastians hagelgevär, så det blev en riktigt jaktdag till slut.

Vi åkte i alla fall ut till Häckeberga i hopp om att skjuta lite vildsvin (och jag fick inviga min födelsedagspresent). Jag och Sebastian satt i samma torn, det var längesen så det var riktigt mysigt 🙂 Det blev en jättefin kväll och vi såg hur mycket hjortar och rådjur som helst! Dock inga grisar… Det är helt fantastiskt att bara sitta och titta på djuren vid den här tiden på året, de är så fina! De hade basten kvar på hornen och dovhjortarna är alldeles prickiga. Vi hade en bock som gick ca tio meter från vårt torn, riktigt coolt. 
Igår och idag har vi ägnat tiden åt att ställa ut torn och skoga, men mer om det kommer nästa gång 🙂

Instagram: alexandrarankloo


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-07-26
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/skane/

Födelsedag

Förra veckan fyllde jag år och för första gången på några år fick jag fira hemma i Sverige med familjen, vilket var SÅ mysigt! Jag blev väckt på morgonen med bubbel, sång och frukost på sängen. De senaste åren har jag inte önskat mig något särskilt, så det blir ju extra kul att öppna presenterna 🙂 Kanske har med åldern att göra…

Sebastian hade planerat hela dagen och jag fick inte veta något haha. Däremot så känner han ju mig väldigt väl och vet vad jag tycker om, så framåt lunch hämtade vi sushi på världens bästa sushirestaurang (tycker jag). Sedan åkte vi till Susegården för att skjuta lerduvor och åt sushin i solen innan vi skulle ha instruktion. Bästa! Vi fick skjuta med Giles och det är ju nästan omöjligt att inte träffa duvorna när man har honom bredvid sig haha. Vi har inte skjutit så mycket med våra hagelbössor eftersom vi köpte dem sent förra hösten och när vi skjutit i Haninge så har det inte gått så bra. Det var så mysigt att hela familjen var med. Så detta var en perfekt födelsedagspresent! 🙂

Efter det fick jag en present till i butiken vid skjutbanan, ett par välbehövda stövlar från Le Chameau. Vi åkte hem, drack lite vin och sedan överraskade några kompisar med att komma förbi på middag. Jag hade mina misstankar om att de skulle komma, men mamma lyckades lura mig så när de kom blev jag helt paff haha. Bästa födelsedagen någonsin! 


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-07-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/fodelsedag-2/

Lågsäsong

Det har verkligen varit full fart med både jobb och fritid innan semestern! Nu sitter jag dock och njuter av första semesterdagen i Båstad efter en jätterolig helg på Summer On. Vädret höll, det var bra artister och grymt sällskap.

Vi har redan hunnit med att åka vattenskoter, spela tennis, padel och golf haha. Så mycket för att ta det lugnt när man är ledig… Planen är att åka ner till Häckeberga och även dra och skjuta lerduvor på Susegården i veckan, så förhoppningsvis kan jag uppdatera med något kul i dagarna 🙂


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-07-10
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/lagsasong-2/

Min första jakt

Jag kommer ihåg första gången jag var ute och jagade med pappa som om det vore igår. Det var precis efter jul och det låg snö på marken. Jag har aldrig haft några problem med att gå upp tidigt på morgonen, men nu gick vi upp fyra och till och med för mig var det lite väl tidigt… Hade fortfarande julkänsla i hela kroppen och på vägen ut drack vi varm choklad och åt mackor. Vi smög runt lite, men jag tror inte att pappa egentligen var ute efter att skjuta något. Tror bara att han ville visa mig hur fantastiska upplevelser man är med om. När vi smög runt där ute i de Skånska skogarna såg vi solen gå upp över landskapet och det var helt sanslöst vackert. Sedan den dagen var jag fast haha. 


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-06-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/min-forsta-jakt/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »