Susanne Lundells blogg

Jaktlycka

Jag har varit dålig med att uppdatera bloggen. Men i bland kommer andra saker i livet i vägen och tar mycket fokus. 

Nått som gått bra nu för mig är jakten! Jag fick följa med den 16/8 på bockpremiären och gästjaga. Har fortfarande med min vän jag jagar med som har många års erfarenhet av jakt. Jag tycker det är så bra sätt att verkligen lära sig. Ha en erfaren person som sitter och berättar för en vad man ska tänka på i just situationen. Anser nog att man aldrig blir riktigt fullärd. Man måste ha respekt, vara ödmjuk och lyssna. Man kan inte bara läsa i en bok och skjuta godkänt prov och tro att man bara kan kliva ut i skogen och vara en fullfjädrad jägare.

Så, den 16/8 blev jag medbjuden på mitt livs första bockjakt. Kändes så spännande, hela sommaren har jag bara suttit och väntat på grisar men nu var det helt annat vilt. Vädret var fantastiskt och vi åkte ut och satte oss i ett torn vid några gräsgärden.  Vi hade med oss en buttolo som vi lockade med. Efter nån halvtimmes lockande och väntan prasslade det till i skogskanten, men ut kom en get bara, hoppet om att en bock följde henne var stor men ingen syntes till. Hon gick vidare och försvann. Vi fortsatte med lockandet och efter alla timmar man väntat på grisarna i sommar utan resultat kände jag att det blir nog ingen bock för min del, man gav upp hoppet lite. Efter någon timme var solen påväg ner, då plötsligt dyker han upp i skogskanten. Jag lade upp bössan och tog sikte på den. Väntade och väntade på att han skulle komma lite närmare då han stod på ca 80 m. Men han gick runt där och verkade inte ha några som helst planer på att komma ut på gärdet. Jag hade bössan med ett bra stöd och bocken stod väldigt bra till, så jag bestämde mig för att trycka av. Skottecken visade på en bra träff, men han sprang och det hade ju inte jag varit med om innan. Lilla gyltan jag endast fällt innan lade sig ju direkt på plats. Adrenalinet pumpar i kroppen och jag laddar om, men blir lugnad av min vän som säger att det gick bra. 

Med skakiga ben kliver jag ned från tornet, tänker och undrar om det verkligen blev en bra träff eller om han bara sa så för att jag inte skulle få panik. Vi går till skottplatsen och där är inget annat än ljust och fint lungblod. Vi följer spåren och ca 20-25 m in i skogen ligger han, min första bock!


En ståtlig kille med fina horn dessutom. Lämnade i väg för att göra en trofé av hornen, men den som gjorde i ordning dem tror det kan handla om en medaljbock. Vilket jag aldrig kunnat hoppats på. Så fick den i helskalle i väntan på att torktiden ska genomföras som nu var ändrad från 3 till bara 1 månad. Nu väger skallen 514 gram, vi får se vart det slutar 😊


Den 2/9 blev jag åter igen medbjuden på jakt, men nu var det dovhjort på schemat. Det var ju också spännande, ett ännu större djur. Denna gång blev det väldigt odramatiskt. Igen smög vi upp vid ett gräsgärde, och det hann nog inte gå mer än någon timme innan det kommer ut två spetshjortar där, som på kanske 60 m står och betar helt ostört. Jag tar sikte på den ena och trycker av. Denna gång la sig djuret direkt. En lite snedträff men allt gick väl. Ett fantastiskt vackert djur, det skinnet skall beredas, och även de små spetshornen med såklart som minne efter första doven 😊 


Förra torsdagen blev det lite vakjakt på vildsvinen igen. Satt och kikade på en grävling i nån timme som hade kalas på grisarnas mat. Men sen klev tre grisar ut på åteln. Två stora och en liten. Efter en stunds iaktagande med kikaren såg vi att det var en sugga med kulting och en stor gylta. Suggan föste i väg gyltan hela tiden från maten så hon försvann in i skogen men var envis och kom tillbaka. Jag hade siktet på gyltan. Men de bråkade och skottläget blev aldrig riktigt bra. Hela tiden var det fel vinkel eller något i vägen. Efter ca 40 min med ont i hela kroppen av all spänning med att ha suttit med bössan och letat tillfälle blev det äntligen läge. Spikrak träff som satt i bogarna i samma revben till och med. Hon lade sig direkt på plats. Fin gylta vars slaktvikt låg på ca 28 kg. Mycket kött till frysen och så tacksam att få möjligheten. 


Nu börjar hösten komma på riktigt, och friska kyliga kvällar, nätter och morgnar kryper sig på. Men en årstid jag som jägare kommer njuta av mycket nu! Min resa har börjat väldigt bra och jag är så tacksam att jag fått möjligheten att vara med, lära mig och ta del av jakten. Nu har jag endast provat på vak och pyrsch jakter. Ska bli så kul att få vara med på lite flera olika typer av jakt sen och se hur det är! 

Ett stort tack till min vän Henrik! 

Nu väntar resten av hösten och så får vi se vad den har att bjuda på 😊

Ha det fint alla! 


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-09-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/jaktlycka-2/

Ett perfekt skott!

I torsdagskväll följde jag med min vän Henrik igen ut på hans jaktmarker. Det var han som tipsade mig i höstas om att jägarutbildningen skulle starta och fick mig att ta tag i det. Han såg även till att jag fick träna upp mitt hagelskytte ordentligt innan uppskjutning. Så han har varit med lite ända från start och sett min utveckling. Efter jägarexamen var avlagd har han bjudit med mig och fixat så jag ska få fälla en gris. Det har blivit ett gäng kvällar, men som sagt dåliga skottlägen, fel djur eller inga djur alls.

Men i torsdags så åkte vi ut åter igen. Jag hade väl en liten uppgiven känsla inombords då de senaste tre gångerna hade resulterat i att man åkt hem utan att sett ett enda djur på hela kvällen. Vi sitter där i kojan, småviskar lite och försöker slå ihjäl lite tid. Slänger ett öga mot åteln och där står det plötsligt grisar. Pulsen ökar och jag får bråttom att försöka få på mig kåpor och lägga upp bössan på plats. De kikar lite mot kojan och några gör små språng och försvinner, men vi hade bra vind och de kom tillbaka hela tiden. En gris står lite vid sidan av åteln en bit från de andra, och hon står där med en perfekt bredsida. Jag har henne i siktet och allt är helt perfekt. Rätt djur, rätt läge.. Jag osäkrar och har riktigt bra stöd för bössan. Mina hjärtslag blir näst intill öronbedövande i kåporna. Sen är det som att allt stannar upp och jag trycker av. Jag minns ingen smäll eller rekyl, bara en stor mynningsflamma som kom upp.


Sen ser jag henne ligga där på plats. Sparkar lite. Jag repeterar snabbt, instinkt säger att hon inte är död. Men min vän lägger handen på min axel och gratulerar mig till ett perfekt skott, och försäkrar mig om att hon är det. Hela kroppen skakar och man fattar inte vad som just hänt. Blandade känslor, lycka över det bra skottet, tacksam för det naturen gett, men samtidigt nån liten sorg över att man tagit ett liv och en galen adrenalinkick på det hela.  Men det är med en stor glädje jag kliver ner och tittar på gyltan. Där har jag fällt mitt första djur, på ett snabbt och skonsamt sätt. Hon har haft ett fritt och bra liv och jag och familjen får äta fint ekologiskt kött jag själv ordnat.


Efteråt var jag med och flådde och tog ur grisen. Hon vägde ca 25 kg. Väldigt lärorikt och intressant. Man lär sig knep och saker man ska tänka på. 


Den kvällen dröjde det länge innan pulsen lagt sig och man kunde somna in. Fantastisk upplevelse! Ett minne man kommer bära med sig resten av livet! 

Fyra små klövar fick följa med hem till våran lilla valp vi äntligen fick hämta hem förra söndagen. Det blir perfekt att lägga spår med! Valpen heter Dacke och är ett riktigt litet busfrö. Det är som att ha en bebis på nytt igen. Äta, leka och sova. Han blir 9 veckor nu! Tack för att ni tog er tid att läsa! Antar att många av er bär med ett fint minne från det första fällda djuret! Det är speciellt kan jag tänka mig (har ju inget annat att jämnföra med😊) 

Ha de fint alla!  


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-07-08
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/ett-perfekt-skott/

Många timmars väntan..

Fortfarande har jag inte lyckats fälla mitt första vilt, har ju å andra sidan inte haft min jägarlicens så länge heller. Men jag har suttit ett flertal kvällar nu och vakat vid åtel. På flera olika med. Haft grisar framme, men det har inte varit skottläge en enda gång. Första gången vill man verkligen känna sig trygg i situationen med. Men man tar lärdom av varje tillfälle de visar sig. Man ser hur de rör sig och beter sig, man är där och allt är på riktigt. 

Det är även en fantastisk årstid att ägna denna typ av jakt på. Man hör tystnaden lägger sig i skogen. Bara nån enstaka fågel som envist och ensamt drar sin sång. Även lika underbart att se morgonen gry.


Min chans kommer med 😊

Vi var i väg en helg här och hälsade på våran hundvalp. Han var så söt och go. Om ca två veckor hämtas han hem. 


Roligt var det att se hela kullen busa och leka, en av valparna började driva en höna som gick där 👌 verkar lovande! 😅


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-06-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/manga-timmars-vantan/

Mycket vapen och lite jakt..

Onsdags förra veckan kom äntligen licensen på min Tikka! Men hann inte hämta ut bössan den dagen då jag jobbade, sen var butiken stäng på torsdagen pga röd dag. Kände mig som ett barn som väntade på julafton.. Men i fredags hämtade jag hem henne 😊 


Så lätt och bekväm liten bössa som passar mig alldeles utmärkt! Fantastisk slutstycksgång måste tilläggas 👌 Monterade på en zeiss Classic diavari som jag tror kommer passa bra. Har fastnat väldigt i vapenträsket nu känner jag. Nu är det inte längre kläder och smink som shoppas, det är laddverktyg, krut, kulor och andra tillbehör till Tikkan, senast idag köpte jag och bytte ut pistolgreppet på den till ett vertikalt. Mycket bekvämt att hålla i! 

Hann skjuta in siktet i söndags, så nu är vi redo för jakt! Har blivit medbjuden på lite grisvak nu i veckan. Så jag hoppas jag kan komma iväg på det. Kul att få prova på en annan jaktmark!

Jag har även köpt en hagelbössa, en Akkar Altay. Har noga blivit instruerad hur vapenvården skall göras då den kräver endel. Jag har skjutit mycket lerduvor med den innan och gillar bössan. Ny väntan på licens 😅

Besökte Elmia i lördags, det var kul. Mycket att titta på, blev lite inhandling av vapenfodral, rem och en ny jacka. 

Ha en fin vecka! 


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-05-30
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/mycket-vapen-och-lite-jakt/

I väntans tider..

Just nu går man i väntans tider, på en bössa alltså! Jag har köpt en Tikka t3x lite adjustable 308win för ca 5 veckor sedan. Varje dag kollar man brevlådan, men inga papper vill komma. Varför jag valde just den bössan var för jag frågade flera vad de rekommenderade till mig. Nästan alla svarade just Tikka. Åkte in till jaktia i Örebro och kände lite på några olika bössor, men jag fastnade för t3x lite. Den var lätt och kändes smidig till lilla mig. Så valet föll på den.


Mitt stora problem under tiden på jägarskolan och på allt övningsskytte är att alla kolvar på bössorna jag lånar har varit för långa, jag har fått kämpa hårt i bland som tex vid uppskjutningen på älgbanan. Där fick jag anstränga mig mycket för att se bra i siktet genom att sträcka fram huvudet så långt jag bara kunde, konsekvensen av det blev att jag hade svårt att nå slutstycket och repetera snabbt. Men jag klarade det tillslut! Ska bli så kul att få införskaffa en egen vapengarderob som är anpassad till lilla mig sen! 

I juli kommer en liten hundvalpshane av rasen alpenländische dachsbracke att flytta hem till oss! Vi ansåg att den rasen passar perfekt för det vilt och de jaktformerna som bedrivs mest här hemma. Det ska bli kul att få träna och se utvecklingen av den lilla jägaren med! 


Blivande jaktmaskin! 

Annars följer jag med på lite grisvak nu på kvällarna, men det har inte vart så lyckat. Inga djur eller fel djur visar sig. Men jag tycker det är så spännande. Minsta knak i skogen och adrenalinet sprider sig i kroppen. Men lyckan kommer väl en dag.. 

 
Till helgen blir det att åka ner på Elmia, ett jaktlag har anordnat en bussresa dit, efter hemresan väntas grillning på kvällen, det ska bli kul! 


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-05-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/i-vantans-tider/

Presentation av mig!

Mitt namn är Susanne och jag är 32 år. 

Jag är född och uppvuxen på landet ca 3 mil söder om Örebro, där bor jag även nu i ett hus med min sambo sedan 13 år och våra två döttrar som är 7 och 10 år gamla. Vi har en katt och barnen varsitt marsvin 🙄 men, vi väntar på besked och håller tummar för att vi ska få ta del av en kull med Alpenländische Dachsbracke valpar.

Jag är som sagt helt nyutexaminerad jägare. Jakten har väl alltid funnits omkring mig på ett eller annat sätt i uppväxten, men när jag var ung hade jag inga planer på att jaga. Men när man lever med en jägare blir det en stor del av vardagen och livet. Intresset har vuxit stort och jag har vart med och jagat endel med sambon. I höstas sprang jag på en gammal bekant, han är jägare och vi börjar prata lite jakt. Han ifrågasätter varför jag inte tar examen, men det har aldrig bara blivit av. Han tipsar mig om en kurs som snart ska börja på orten och peppar mig. I november påbörjade jag utbildningen och nu den 10 maj gjorde jag den sista delen vilket var högviltsprovet och klarade därmed av hela utbildningen! 

Jag är inte själv med i något jaktlag men kommer få vara med och gästjaga på sambons marker, där hägrar till största delen dov och gris, men det finns även rå, kron, älg osv på marken. Men inte i lika stora mängder dock. Det ska bli kul att få stå på egna ben sen och hitta mig en egen plats i ett jaktlag! 

Jag började följa lite jägare på instagram, kul att ta del av fina bilder och läsa om diverse upplevelser, responsen tillbaka blev väldigt positiv, folk/jägare börja följa tillbaka och uppmuntra och heja på under utbildningen och engagera sig mycket, vilket jag aldrig trott. Sen att bli tillfrågad av vildmarken att bli en ambassadör för dem kom lite som en chock, dock en väldigt positiv sådan! Väldigt glad och tacksam för det!! Det kommer bli spännande och kul! Jag hoppas ni ska tycka det ska bli kul att få följa min utveckling inom jakten och vara med när jag får lyckan att fälla mitt första vilt! 

Förutom jakten så älskar jag att vara ute i naturen bara, hänga med familjen och vara ute på sjön och fiska. Jag hänger på gym endel och lyfter vikter också. Jag är duktig på att slösa pengar på tatueringar 🙈 men det får dras ner på när jaktkontot blev större 😉

Jag arbetar med reklam och profil om dagarna på ett företag i Örebro. 

Det var lite om mig det! Undrar ni något eller så är det bara bara att skriva 😊

Ha en fin kväll! 


☝️En nöjd susanne som precis avklarat jägarexamen 😊


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-05-16
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/presentation-av-mig-2/

Senaste inläggen

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Namibia 2.0

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-16

Hej kompisar! Först och främst så vill jag säga att jag är medveten om att jag lyst med min frånvaro under en längre tid. Det beror delvis på att fokus behövt ligga på annat än bloggen ett tag samt tidsbrist, men framförallt beror det på att det är svårt att komma på intressant content när […]

Läs hela inlägget »

Inred med Gyttorp!

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-04-07

Vi städade och rensade i en utav uthusen här på gården i veckan. Jag hittade den här lådan, hade svårt att forsla iväg den på tippen så den fick följa med in i kåken istället. Förmodligen en gammal krut/dynamit låda. Den var i brukligt skick så jag putsa upp den lite och placerade den i […]

Läs hela inlägget »

Det räcker med det lilla.

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-03-21

Denna vinter och dess snömängd som har kommit har varit extra jobbigt för våra vilda djur. Jag stödutfodrar rådjuren här hemma, det är inte mycket men det är alltid något. Det är uppskattat och behövligt, och dom har fin utsikt här hemma när dom smaskar i sig maten. Just nu är det ett tio tal […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg 4 – Dags för Västgötajakt!

Inlägg av: Caroline Benilton den 2018-03-20

Välkommen hem till mig! Det är sista helgen på drevjaktsäsongen, vilket innebär att våran traditionsenliga ”Västgötajakt” äger rum. Det innebär att våra fina, gamla vänner & familj från Västergötland kommer upp till oss i Östergötland och kör en hel helgs jakt tillsammans. Alltid lika kul! Filmat med: Nikon D500 Funderar du på kamera? Kolla in […]

Läs hela inlägget »

Rävjakt

Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊! Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en […]

Läs hela inlägget »

Halvtid på säsongen!

Inlägg av: Erica Lindquist den 2018-02-10

Såhär långt har säsongen 2017-18 varit ett fantastiskt år, jag lyckades fälla gammelbocken, sjöfågeljakten har varit toppen, 6 rävar skjutna hittills på marken varav en är skjuten då lilltösen (5år) lockar med nordic plain pain-pipan! Första vilten fällda för Stella, trevliga jaktgäster, första frilevande doven fälld för hund osv… Bästa hjälpredan, mammas flicka! Nu väntar […]

Läs hela inlägget »

Hundvalp och en kommande jaktresa!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-02-07

För er som följer mig på Instagram @asvenssons_jakt har nog inte missat att jag för exakt en vecka sedan ringde och pratade valp med en kennel. Så förhoppningsvis kommer det en liten valp till mig i slutet på Maj, som kommer vara med i skogen till hösten men då bara något enstaka släpp men skogsträning […]

Läs hela inlägget »

Drömmar om älgjakt

Inlägg av: Kamilla Björling den 2018-02-07

Inatt drömde jag att jag sköt en älg. Så varför inte dela med sig av en utav jakterna i höstas då jag faktiskt lyckades skjuta en älgkalv.  Under själva älgjaktsveckan fick jag inte ens se skymten av en älg. Hörde en inne i skogen när jag satt ute på ett hygge. Men mycket mer än […]

Läs hela inlägget »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #6

l det här numret pryder jaktprofilen Leif Fredriksson omslaget. Det han inte kan om vildsvinsjakt och eftersök är knappast värt att veta, även om han själv bestämt hävdar att man aldrig kan bli fullärd. Det blev givetvis en del prat om just dessa båda ämnen, men även om höstens planer tillsammans med Bearplay där 30 års erfarenhet av just vildsvin kommer att ligga till grund för spännande jaktdokumentärfilmer.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »