Susanne Lundells blogg

Jaktlycka

Jag har varit dålig med att uppdatera bloggen. Men i bland kommer andra saker i livet i vägen och tar mycket fokus. 

Nått som gått bra nu för mig är jakten! Jag fick följa med den 16/8 på bockpremiären och gästjaga. Har fortfarande med min vän jag jagar med som har många års erfarenhet av jakt. Jag tycker det är så bra sätt att verkligen lära sig. Ha en erfaren person som sitter och berättar för en vad man ska tänka på i just situationen. Anser nog att man aldrig blir riktigt fullärd. Man måste ha respekt, vara ödmjuk och lyssna. Man kan inte bara läsa i en bok och skjuta godkänt prov och tro att man bara kan kliva ut i skogen och vara en fullfjädrad jägare.

Så, den 16/8 blev jag medbjuden på mitt livs första bockjakt. Kändes så spännande, hela sommaren har jag bara suttit och väntat på grisar men nu var det helt annat vilt. Vädret var fantastiskt och vi åkte ut och satte oss i ett torn vid några gräsgärden.  Vi hade med oss en buttolo som vi lockade med. Efter nån halvtimmes lockande och väntan prasslade det till i skogskanten, men ut kom en get bara, hoppet om att en bock följde henne var stor men ingen syntes till. Hon gick vidare och försvann. Vi fortsatte med lockandet och efter alla timmar man väntat på grisarna i sommar utan resultat kände jag att det blir nog ingen bock för min del, man gav upp hoppet lite. Efter någon timme var solen påväg ner, då plötsligt dyker han upp i skogskanten. Jag lade upp bössan och tog sikte på den. Väntade och väntade på att han skulle komma lite närmare då han stod på ca 80 m. Men han gick runt där och verkade inte ha några som helst planer på att komma ut på gärdet. Jag hade bössan med ett bra stöd och bocken stod väldigt bra till, så jag bestämde mig för att trycka av. Skottecken visade på en bra träff, men han sprang och det hade ju inte jag varit med om innan. Lilla gyltan jag endast fällt innan lade sig ju direkt på plats. Adrenalinet pumpar i kroppen och jag laddar om, men blir lugnad av min vän som säger att det gick bra. 

Med skakiga ben kliver jag ned från tornet, tänker och undrar om det verkligen blev en bra träff eller om han bara sa så för att jag inte skulle få panik. Vi går till skottplatsen och där är inget annat än ljust och fint lungblod. Vi följer spåren och ca 20-25 m in i skogen ligger han, min första bock!


En ståtlig kille med fina horn dessutom. Lämnade i väg för att göra en trofé av hornen, men den som gjorde i ordning dem tror det kan handla om en medaljbock. Vilket jag aldrig kunnat hoppats på. Så fick den i helskalle i väntan på att torktiden ska genomföras som nu var ändrad från 3 till bara 1 månad. Nu väger skallen 514 gram, vi får se vart det slutar 😊


Den 2/9 blev jag åter igen medbjuden på jakt, men nu var det dovhjort på schemat. Det var ju också spännande, ett ännu större djur. Denna gång blev det väldigt odramatiskt. Igen smög vi upp vid ett gräsgärde, och det hann nog inte gå mer än någon timme innan det kommer ut två spetshjortar där, som på kanske 60 m står och betar helt ostört. Jag tar sikte på den ena och trycker av. Denna gång la sig djuret direkt. En lite snedträff men allt gick väl. Ett fantastiskt vackert djur, det skinnet skall beredas, och även de små spetshornen med såklart som minne efter första doven 😊 


Förra torsdagen blev det lite vakjakt på vildsvinen igen. Satt och kikade på en grävling i nån timme som hade kalas på grisarnas mat. Men sen klev tre grisar ut på åteln. Två stora och en liten. Efter en stunds iaktagande med kikaren såg vi att det var en sugga med kulting och en stor gylta. Suggan föste i väg gyltan hela tiden från maten så hon försvann in i skogen men var envis och kom tillbaka. Jag hade siktet på gyltan. Men de bråkade och skottläget blev aldrig riktigt bra. Hela tiden var det fel vinkel eller något i vägen. Efter ca 40 min med ont i hela kroppen av all spänning med att ha suttit med bössan och letat tillfälle blev det äntligen läge. Spikrak träff som satt i bogarna i samma revben till och med. Hon lade sig direkt på plats. Fin gylta vars slaktvikt låg på ca 28 kg. Mycket kött till frysen och så tacksam att få möjligheten. 


Nu börjar hösten komma på riktigt, och friska kyliga kvällar, nätter och morgnar kryper sig på. Men en årstid jag som jägare kommer njuta av mycket nu! Min resa har börjat väldigt bra och jag är så tacksam att jag fått möjligheten att vara med, lära mig och ta del av jakten. Nu har jag endast provat på vak och pyrsch jakter. Ska bli så kul att få vara med på lite flera olika typer av jakt sen och se hur det är! 

Ett stort tack till min vän Henrik! 

Nu väntar resten av hösten och så får vi se vad den har att bjuda på 😊

Ha det fint alla! 


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-09-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/jaktlycka-2/

Ett perfekt skott!

I torsdagskväll följde jag med min vän Henrik igen ut på hans jaktmarker. Det var han som tipsade mig i höstas om att jägarutbildningen skulle starta och fick mig att ta tag i det. Han såg även till att jag fick träna upp mitt hagelskytte ordentligt innan uppskjutning. Så han har varit med lite ända från start och sett min utveckling. Efter jägarexamen var avlagd har han bjudit med mig och fixat så jag ska få fälla en gris. Det har blivit ett gäng kvällar, men som sagt dåliga skottlägen, fel djur eller inga djur alls.

Men i torsdags så åkte vi ut åter igen. Jag hade väl en liten uppgiven känsla inombords då de senaste tre gångerna hade resulterat i att man åkt hem utan att sett ett enda djur på hela kvällen. Vi sitter där i kojan, småviskar lite och försöker slå ihjäl lite tid. Slänger ett öga mot åteln och där står det plötsligt grisar. Pulsen ökar och jag får bråttom att försöka få på mig kåpor och lägga upp bössan på plats. De kikar lite mot kojan och några gör små språng och försvinner, men vi hade bra vind och de kom tillbaka hela tiden. En gris står lite vid sidan av åteln en bit från de andra, och hon står där med en perfekt bredsida. Jag har henne i siktet och allt är helt perfekt. Rätt djur, rätt läge.. Jag osäkrar och har riktigt bra stöd för bössan. Mina hjärtslag blir näst intill öronbedövande i kåporna. Sen är det som att allt stannar upp och jag trycker av. Jag minns ingen smäll eller rekyl, bara en stor mynningsflamma som kom upp.


Sen ser jag henne ligga där på plats. Sparkar lite. Jag repeterar snabbt, instinkt säger att hon inte är död. Men min vän lägger handen på min axel och gratulerar mig till ett perfekt skott, och försäkrar mig om att hon är det. Hela kroppen skakar och man fattar inte vad som just hänt. Blandade känslor, lycka över det bra skottet, tacksam för det naturen gett, men samtidigt nån liten sorg över att man tagit ett liv och en galen adrenalinkick på det hela.  Men det är med en stor glädje jag kliver ner och tittar på gyltan. Där har jag fällt mitt första djur, på ett snabbt och skonsamt sätt. Hon har haft ett fritt och bra liv och jag och familjen får äta fint ekologiskt kött jag själv ordnat.


Efteråt var jag med och flådde och tog ur grisen. Hon vägde ca 25 kg. Väldigt lärorikt och intressant. Man lär sig knep och saker man ska tänka på. 


Den kvällen dröjde det länge innan pulsen lagt sig och man kunde somna in. Fantastisk upplevelse! Ett minne man kommer bära med sig resten av livet! 

Fyra små klövar fick följa med hem till våran lilla valp vi äntligen fick hämta hem förra söndagen. Det blir perfekt att lägga spår med! Valpen heter Dacke och är ett riktigt litet busfrö. Det är som att ha en bebis på nytt igen. Äta, leka och sova. Han blir 9 veckor nu! Tack för att ni tog er tid att läsa! Antar att många av er bär med ett fint minne från det första fällda djuret! Det är speciellt kan jag tänka mig (har ju inget annat att jämnföra med😊) 

Ha de fint alla!  


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-07-08
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/ett-perfekt-skott/

Många timmars väntan..

Fortfarande har jag inte lyckats fälla mitt första vilt, har ju å andra sidan inte haft min jägarlicens så länge heller. Men jag har suttit ett flertal kvällar nu och vakat vid åtel. På flera olika med. Haft grisar framme, men det har inte varit skottläge en enda gång. Första gången vill man verkligen känna sig trygg i situationen med. Men man tar lärdom av varje tillfälle de visar sig. Man ser hur de rör sig och beter sig, man är där och allt är på riktigt. 

Det är även en fantastisk årstid att ägna denna typ av jakt på. Man hör tystnaden lägger sig i skogen. Bara nån enstaka fågel som envist och ensamt drar sin sång. Även lika underbart att se morgonen gry.


Min chans kommer med 😊

Vi var i väg en helg här och hälsade på våran hundvalp. Han var så söt och go. Om ca två veckor hämtas han hem. 


Roligt var det att se hela kullen busa och leka, en av valparna började driva en höna som gick där 👌 verkar lovande! 😅


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-06-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/manga-timmars-vantan/

Mycket vapen och lite jakt..

Onsdags förra veckan kom äntligen licensen på min Tikka! Men hann inte hämta ut bössan den dagen då jag jobbade, sen var butiken stäng på torsdagen pga röd dag. Kände mig som ett barn som väntade på julafton.. Men i fredags hämtade jag hem henne 😊 


Så lätt och bekväm liten bössa som passar mig alldeles utmärkt! Fantastisk slutstycksgång måste tilläggas 👌 Monterade på en zeiss Classic diavari som jag tror kommer passa bra. Har fastnat väldigt i vapenträsket nu känner jag. Nu är det inte längre kläder och smink som shoppas, det är laddverktyg, krut, kulor och andra tillbehör till Tikkan, senast idag köpte jag och bytte ut pistolgreppet på den till ett vertikalt. Mycket bekvämt att hålla i! 

Hann skjuta in siktet i söndags, så nu är vi redo för jakt! Har blivit medbjuden på lite grisvak nu i veckan. Så jag hoppas jag kan komma iväg på det. Kul att få prova på en annan jaktmark!

Jag har även köpt en hagelbössa, en Akkar Altay. Har noga blivit instruerad hur vapenvården skall göras då den kräver endel. Jag har skjutit mycket lerduvor med den innan och gillar bössan. Ny väntan på licens 😅

Besökte Elmia i lördags, det var kul. Mycket att titta på, blev lite inhandling av vapenfodral, rem och en ny jacka. 

Ha en fin vecka! 


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-05-30
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/mycket-vapen-och-lite-jakt/

I väntans tider..

Just nu går man i väntans tider, på en bössa alltså! Jag har köpt en Tikka t3x lite adjustable 308win för ca 5 veckor sedan. Varje dag kollar man brevlådan, men inga papper vill komma. Varför jag valde just den bössan var för jag frågade flera vad de rekommenderade till mig. Nästan alla svarade just Tikka. Åkte in till jaktia i Örebro och kände lite på några olika bössor, men jag fastnade för t3x lite. Den var lätt och kändes smidig till lilla mig. Så valet föll på den.


Mitt stora problem under tiden på jägarskolan och på allt övningsskytte är att alla kolvar på bössorna jag lånar har varit för långa, jag har fått kämpa hårt i bland som tex vid uppskjutningen på älgbanan. Där fick jag anstränga mig mycket för att se bra i siktet genom att sträcka fram huvudet så långt jag bara kunde, konsekvensen av det blev att jag hade svårt att nå slutstycket och repetera snabbt. Men jag klarade det tillslut! Ska bli så kul att få införskaffa en egen vapengarderob som är anpassad till lilla mig sen! 

I juli kommer en liten hundvalpshane av rasen alpenländische dachsbracke att flytta hem till oss! Vi ansåg att den rasen passar perfekt för det vilt och de jaktformerna som bedrivs mest här hemma. Det ska bli kul att få träna och se utvecklingen av den lilla jägaren med! 


Blivande jaktmaskin! 

Annars följer jag med på lite grisvak nu på kvällarna, men det har inte vart så lyckat. Inga djur eller fel djur visar sig. Men jag tycker det är så spännande. Minsta knak i skogen och adrenalinet sprider sig i kroppen. Men lyckan kommer väl en dag.. 

 
Till helgen blir det att åka ner på Elmia, ett jaktlag har anordnat en bussresa dit, efter hemresan väntas grillning på kvällen, det ska bli kul! 


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-05-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/i-vantans-tider/

Presentation av mig!

Mitt namn är Susanne och jag är 32 år. 

Jag är född och uppvuxen på landet ca 3 mil söder om Örebro, där bor jag även nu i ett hus med min sambo sedan 13 år och våra två döttrar som är 7 och 10 år gamla. Vi har en katt och barnen varsitt marsvin 🙄 men, vi väntar på besked och håller tummar för att vi ska få ta del av en kull med Alpenländische Dachsbracke valpar.

Jag är som sagt helt nyutexaminerad jägare. Jakten har väl alltid funnits omkring mig på ett eller annat sätt i uppväxten, men när jag var ung hade jag inga planer på att jaga. Men när man lever med en jägare blir det en stor del av vardagen och livet. Intresset har vuxit stort och jag har vart med och jagat endel med sambon. I höstas sprang jag på en gammal bekant, han är jägare och vi börjar prata lite jakt. Han ifrågasätter varför jag inte tar examen, men det har aldrig bara blivit av. Han tipsar mig om en kurs som snart ska börja på orten och peppar mig. I november påbörjade jag utbildningen och nu den 10 maj gjorde jag den sista delen vilket var högviltsprovet och klarade därmed av hela utbildningen! 

Jag är inte själv med i något jaktlag men kommer få vara med och gästjaga på sambons marker, där hägrar till största delen dov och gris, men det finns även rå, kron, älg osv på marken. Men inte i lika stora mängder dock. Det ska bli kul att få stå på egna ben sen och hitta mig en egen plats i ett jaktlag! 

Jag började följa lite jägare på instagram, kul att ta del av fina bilder och läsa om diverse upplevelser, responsen tillbaka blev väldigt positiv, folk/jägare börja följa tillbaka och uppmuntra och heja på under utbildningen och engagera sig mycket, vilket jag aldrig trott. Sen att bli tillfrågad av vildmarken att bli en ambassadör för dem kom lite som en chock, dock en väldigt positiv sådan! Väldigt glad och tacksam för det!! Det kommer bli spännande och kul! Jag hoppas ni ska tycka det ska bli kul att få följa min utveckling inom jakten och vara med när jag får lyckan att fälla mitt första vilt! 

Förutom jakten så älskar jag att vara ute i naturen bara, hänga med familjen och vara ute på sjön och fiska. Jag hänger på gym endel och lyfter vikter också. Jag är duktig på att slösa pengar på tatueringar 🙈 men det får dras ner på när jaktkontot blev större 😉

Jag arbetar med reklam och profil om dagarna på ett företag i Örebro. 

Det var lite om mig det! Undrar ni något eller så är det bara bara att skriva 😊

Ha en fin kväll! 


☝️En nöjd susanne som precis avklarat jägarexamen 😊


Inlägg av: Susanne Lundell den 2017-05-16
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/susanne/presentation-av-mig-2/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »