Per Elm Haraldssons blogg

Älgjaktspremiären

Äntligen…

Älgjakten är för mig som så många andra något heligt. Samlingen på morgonen som sker på samma plats som alltid.

Denna morgon lyser solen, fantastisk väder.

Jag blir tilldelad ett pass som är ett bakpass. Glad i hågen hoppar jag in i bilen och kör iväg. Kommer fram och packar på mig alla prylar som ska med. Kaffet får man inte missa. Börjar gå mot mitt pass. Hittar det inte… Jag traskar runt och letar. Till slut går jag tillbaka till bilen där en av jaktledarna som ska gå i drevet råkar stå. Då visar det sig att kartan som jag tittat på (wehunt) ej var uppdaterad. Så det var bara att packa in prylarna igen och köra till rätt pass. Ett av de hetaste passen i denna såt. Så ledsen är inte ordet som beskriver min känsla just då. Dessutom så brukar jag ha tur när något skiter sig. För några år sedan sköt jag en kviga när jag först glömt slutstycket i pappas bil. Väl på RÄTT pass kunde jag slappna av, ta en kopp kaffe och njuta av naturen.

Drevkedjan börjar gå. På radion hör man dem stämma av och korrigera så att de ska gå i så bra linje som möjligt.

Drevkedjan börjar närma sig. Då knackar det till. Pulsen ökar men inget visar sig. Pang! Eller rättare sagt pjoff. Det kommer från passgrannen som står längre bort i samma ledning. Jag tittar däråt och ser något stort rusa in i skogen. Jag hinner tänka att det var tjuren som vände när skytten sköt något annat. Då säger hon på radion: ” Jag har skjutit på en tjur, den ligger.”

Sen börjar det pratas om traktor med frontlastare och att den inte får plats i skopan…

När jag kommer dit visar det sig vara en udda 14. Den största älgen enligt taggantal som skjutits på 60 år på våra marker. Det är min kusin som jagar sin andra älgjakt-säsong som fick den. Häftigt!

Resten av dagen såg vi ett antal djur. Dock kom inget lovligt i pass. Men känslan består. Det är något heligt över älgjakten, särskilt första dagen.

Må väl

/Pelle

(För fler bilder etc. @pellesjaktaventyr)


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-10-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/algjaktspremiaren/

Äntligen…

… ett nytt blogginlägg.

Det också, men i tanken var att min jaktsäsong dragit igång på allvar.
Nu är det flera saker på gång. 

För det första så är det inventering av bockar på schemat. Att vara ute och titta vilka bockar som finns var och vilka som ev. ska tas bort. Som bonus i detta arbete får man se deras uppvaktande av getterna. De går tätt bakom och väntar på att brunsten ska dra igång.  Skallen ekar i skogen och det är generellt mycket rörelse. Fantastiskt skönt att sitta där med en god vän, en kopp kaffe och titta på dem. 

From nu så kombineras också inventeringen med att vaka på räven. Var ute igår, men ingen räv synlig. Som tur väl är så finns inte så många rävar på mina jaktmarker. Visst finns dem, men inte så det kryllar av dem. 

 

 

 

 

På bilden sitter jag och spanar ut över den så kallade ”Slätten”.
Strax framför björkskogen rakt fram går ett smaldjur och betar. 
Ännu lite närmre hoppar tre harar omkring. Helt fantastisk att bara sitta där och njuta.

 

 

 

 

 

 

 

Grisen har kommit till byn.

Efter ett par år med i stort sett inga grisobs. så verkar den nu ha återkommit. Iallafall har en flock sedan i vintras uppehållt sig på markerna. Med en hel del uppbökat och en bara en gris skjuten så startar vi nu upp åteln igen.
Igår när jag ändå var på jaktmarken passade jag på att tjära lite. För övrigt så är planen att åteln ska vara ingång inom någon vecka.
Ska bli spännande att se vad den kan ge.

 

 

 

 

 

Har ni inte gjort det, testa denna tjära nästa gång.
Stämmer det som står skrivet på etiketten: Inget sket, bara bra klet. Pensel i locket och doftar fantastiskt gott. 

 

 

 

 

 

Nästa inlägg kommer att handla om kommande helg:
3 grabbar i ett 2-mannatält, fiske och mat över öppen eld. Missa inte det! 🙂

Med vänlig hälsning / Pelle
Må väl!


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-08-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/antligen/

Pelles Jaktäventyr

Ofta får jag frågan om jag arrangerar jaktresor. Särskilt av dem som ser min bil. Men så är inte fallet. Det är mina egna äventyr det handlar om. 

(Ena ögat försvann, eller blinkar jag bara…)

Snart kommer ett inlägg som handlar om just ett sådant äventyr som jag var med om i somras. För endel kanske det är vardag och för andra en dröm. Men tanken är att skildra och testa för MIG nya jaktsätt och att se mig omkring i Sverige. 

För en sak är säkert… Sverige har en fantastisk natur och jaktsätten skiljer sig åt geografiskt. Jag jagar på ett sätt här i Smålands djupa skogar medans man jagar på annat sätt på Skåneslätten och ett tredje i Norrland. Dessutom allt däremellan… Traditioner, generationsskiften etc. som spelar in hur vi utövar vår livsstil. 

Jag vill uppleva allt. Kan jag dessutom skildra och dokumentera dessa äventyr, så kanske det kan ge er läsare en bild av vårt fantastiska jakt-land. Vad har ni missat…

Kalendern för i år är inte fullbokad än, så jag tar tacksamt emot förslag och erbjudanden. 😉

Mvh Per


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/pelles-jaktaventyr/

”Älgagille”

Traditioner är viktigt.

Ikväll har jag varit på jaktlagets traditionsenliga ”älgagille”. Syftet är att avsluta förra året och starta det nya. Vi ordnar det ekonomiska, äter god mat och har en trevlig stund.

Redigera

I år var det dessutom jubileum. Vårt jaktlag firar 60 år. Det som känns extra roligt är att min farfar var med och startade det hela. Han lever tyvärr inte längre. Men det var bland annat han som var min mentor i början av mitt jaktliga liv.

Det som oroar mig är att medelåldern är hög i laget. Vi som är under 40 är lätträknade. Vi måste aktivt jobba för att få in ungt blod. Att använda oss av den gedigna kunskap som finns hos de äldre jägarna i laget innan det är försent.

Det som är positivt är att vi äntligen fått in en kvinna i laget och känns skönt att det inte finns någon tillstymmelse till motstånd i laget mot detta. Vi är inte kvinna och man i den betydelsen, vi är jägare. Oavsett ålder eller kön. 

Jag är stolt över mitt jaktlag. Jag känner mig delaktig och får gehör. Men vi ”unga” måste jobba för att vårt jaktlag ska överleva. Vi har inte bara bristen av nya jägare att tampas med. Vårt största problem är att få jaga över huvudtaget.

Traditioner är viktigt, men ingen självklarhet.

/Stolt viltvårdare


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/algagille/

Vem är Pelle?

Från de djupa skogarna i Småland kommer jag, Per Elm Haraldsson. 28 år fyllda (eller var det 32???)

Brukar lite ironiskt säga att jag är blyg och tillbakadragen, men min omgivning brukar inte hålla med. 

Uppväxt med den fina allmogejakten. Rådjur jagades med tax och älg med folkadrev.

Numera har jag börjat utforska andra jaktformer och jaktmarker. Detta finner jag väldigt spännande.

Målet är att få uppleva så mycket som möjligt och få presentera det för er som orkar läsa. 

Bor i ett litet hus, i en liten håla. Fru, två döttrar, två hundar och diverse andra kreatur.

Mer om mig och min jakt får ni läsa om i kommande inlägg.

Må väl /

Pelle


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/vem-ar-pelle/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »