Per Elm Haraldssons blogg

Älgjaktspremiären

Äntligen…

Älgjakten är för mig som så många andra något heligt. Samlingen på morgonen som sker på samma plats som alltid.

Denna morgon lyser solen, fantastisk väder.

Jag blir tilldelad ett pass som är ett bakpass. Glad i hågen hoppar jag in i bilen och kör iväg. Kommer fram och packar på mig alla prylar som ska med. Kaffet får man inte missa. Börjar gå mot mitt pass. Hittar det inte… Jag traskar runt och letar. Till slut går jag tillbaka till bilen där en av jaktledarna som ska gå i drevet råkar stå. Då visar det sig att kartan som jag tittat på (wehunt) ej var uppdaterad. Så det var bara att packa in prylarna igen och köra till rätt pass. Ett av de hetaste passen i denna såt. Så ledsen är inte ordet som beskriver min känsla just då. Dessutom så brukar jag ha tur när något skiter sig. För några år sedan sköt jag en kviga när jag först glömt slutstycket i pappas bil. Väl på RÄTT pass kunde jag slappna av, ta en kopp kaffe och njuta av naturen.

Drevkedjan börjar gå. På radion hör man dem stämma av och korrigera så att de ska gå i så bra linje som möjligt.

Drevkedjan börjar närma sig. Då knackar det till. Pulsen ökar men inget visar sig. Pang! Eller rättare sagt pjoff. Det kommer från passgrannen som står längre bort i samma ledning. Jag tittar däråt och ser något stort rusa in i skogen. Jag hinner tänka att det var tjuren som vände när skytten sköt något annat. Då säger hon på radion: ” Jag har skjutit på en tjur, den ligger.”

Sen börjar det pratas om traktor med frontlastare och att den inte får plats i skopan…

När jag kommer dit visar det sig vara en udda 14. Den största älgen enligt taggantal som skjutits på 60 år på våra marker. Det är min kusin som jagar sin andra älgjakt-säsong som fick den. Häftigt!

Resten av dagen såg vi ett antal djur. Dock kom inget lovligt i pass. Men känslan består. Det är något heligt över älgjakten, särskilt första dagen.

Må väl

/Pelle

(För fler bilder etc. @pellesjaktaventyr)


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-10-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/algjaktspremiaren/

Äntligen…

… ett nytt blogginlägg.

Det också, men i tanken var att min jaktsäsong dragit igång på allvar.
Nu är det flera saker på gång. 

För det första så är det inventering av bockar på schemat. Att vara ute och titta vilka bockar som finns var och vilka som ev. ska tas bort. Som bonus i detta arbete får man se deras uppvaktande av getterna. De går tätt bakom och väntar på att brunsten ska dra igång.  Skallen ekar i skogen och det är generellt mycket rörelse. Fantastiskt skönt att sitta där med en god vän, en kopp kaffe och titta på dem. 

From nu så kombineras också inventeringen med att vaka på räven. Var ute igår, men ingen räv synlig. Som tur väl är så finns inte så många rävar på mina jaktmarker. Visst finns dem, men inte så det kryllar av dem. 

 

 

 

 

På bilden sitter jag och spanar ut över den så kallade ”Slätten”.
Strax framför björkskogen rakt fram går ett smaldjur och betar. 
Ännu lite närmre hoppar tre harar omkring. Helt fantastisk att bara sitta där och njuta.

 

 

 

 

 

 

 

Grisen har kommit till byn.

Efter ett par år med i stort sett inga grisobs. så verkar den nu ha återkommit. Iallafall har en flock sedan i vintras uppehållt sig på markerna. Med en hel del uppbökat och en bara en gris skjuten så startar vi nu upp åteln igen.
Igår när jag ändå var på jaktmarken passade jag på att tjära lite. För övrigt så är planen att åteln ska vara ingång inom någon vecka.
Ska bli spännande att se vad den kan ge.

 

 

 

 

 

Har ni inte gjort det, testa denna tjära nästa gång.
Stämmer det som står skrivet på etiketten: Inget sket, bara bra klet. Pensel i locket och doftar fantastiskt gott. 

 

 

 

 

 

Nästa inlägg kommer att handla om kommande helg:
3 grabbar i ett 2-mannatält, fiske och mat över öppen eld. Missa inte det! 🙂

Med vänlig hälsning / Pelle
Må väl!


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-08-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/antligen/

Pelles Jaktäventyr

Ofta får jag frågan om jag arrangerar jaktresor. Särskilt av dem som ser min bil. Men så är inte fallet. Det är mina egna äventyr det handlar om. 

(Ena ögat försvann, eller blinkar jag bara…)

Snart kommer ett inlägg som handlar om just ett sådant äventyr som jag var med om i somras. För endel kanske det är vardag och för andra en dröm. Men tanken är att skildra och testa för MIG nya jaktsätt och att se mig omkring i Sverige. 

För en sak är säkert… Sverige har en fantastisk natur och jaktsätten skiljer sig åt geografiskt. Jag jagar på ett sätt här i Smålands djupa skogar medans man jagar på annat sätt på Skåneslätten och ett tredje i Norrland. Dessutom allt däremellan… Traditioner, generationsskiften etc. som spelar in hur vi utövar vår livsstil. 

Jag vill uppleva allt. Kan jag dessutom skildra och dokumentera dessa äventyr, så kanske det kan ge er läsare en bild av vårt fantastiska jakt-land. Vad har ni missat…

Kalendern för i år är inte fullbokad än, så jag tar tacksamt emot förslag och erbjudanden. 😉

Mvh Per


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/pelles-jaktaventyr/

”Älgagille”

Traditioner är viktigt.

Ikväll har jag varit på jaktlagets traditionsenliga ”älgagille”. Syftet är att avsluta förra året och starta det nya. Vi ordnar det ekonomiska, äter god mat och har en trevlig stund.

Redigera

I år var det dessutom jubileum. Vårt jaktlag firar 60 år. Det som känns extra roligt är att min farfar var med och startade det hela. Han lever tyvärr inte längre. Men det var bland annat han som var min mentor i början av mitt jaktliga liv.

Det som oroar mig är att medelåldern är hög i laget. Vi som är under 40 är lätträknade. Vi måste aktivt jobba för att få in ungt blod. Att använda oss av den gedigna kunskap som finns hos de äldre jägarna i laget innan det är försent.

Det som är positivt är att vi äntligen fått in en kvinna i laget och känns skönt att det inte finns någon tillstymmelse till motstånd i laget mot detta. Vi är inte kvinna och man i den betydelsen, vi är jägare. Oavsett ålder eller kön. 

Jag är stolt över mitt jaktlag. Jag känner mig delaktig och får gehör. Men vi ”unga” måste jobba för att vårt jaktlag ska överleva. Vi har inte bara bristen av nya jägare att tampas med. Vårt största problem är att få jaga över huvudtaget.

Traditioner är viktigt, men ingen självklarhet.

/Stolt viltvårdare


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/algagille/

Vem är Pelle?

Från de djupa skogarna i Småland kommer jag, Per Elm Haraldsson. 28 år fyllda (eller var det 32???)

Brukar lite ironiskt säga att jag är blyg och tillbakadragen, men min omgivning brukar inte hålla med. 

Uppväxt med den fina allmogejakten. Rådjur jagades med tax och älg med folkadrev.

Numera har jag börjat utforska andra jaktformer och jaktmarker. Detta finner jag väldigt spännande.

Målet är att få uppleva så mycket som möjligt och få presentera det för er som orkar läsa. 

Bor i ett litet hus, i en liten håla. Fru, två döttrar, två hundar och diverse andra kreatur.

Mer om mig och min jakt får ni läsa om i kommande inlägg.

Må väl /

Pelle


Inlägg av: Per Elm Haraldsson den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/per/vem-ar-pelle/

Senaste inläggen

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Namibia 2.0

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-16

Hej kompisar! Först och främst så vill jag säga att jag är medveten om att jag lyst med min frånvaro under en längre tid. Det beror delvis på att fokus behövt ligga på annat än bloggen ett tag samt tidsbrist, men framförallt beror det på att det är svårt att komma på intressant content när […]

Läs hela inlägget »

Inred med Gyttorp!

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-04-07

Vi städade och rensade i en utav uthusen här på gården i veckan. Jag hittade den här lådan, hade svårt att forsla iväg den på tippen så den fick följa med in i kåken istället. Förmodligen en gammal krut/dynamit låda. Den var i brukligt skick så jag putsa upp den lite och placerade den i […]

Läs hela inlägget »

Det räcker med det lilla.

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-03-21

Denna vinter och dess snömängd som har kommit har varit extra jobbigt för våra vilda djur. Jag stödutfodrar rådjuren här hemma, det är inte mycket men det är alltid något. Det är uppskattat och behövligt, och dom har fin utsikt här hemma när dom smaskar i sig maten. Just nu är det ett tio tal […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg 4 – Dags för Västgötajakt!

Inlägg av: Caroline Benilton den 2018-03-20

Välkommen hem till mig! Det är sista helgen på drevjaktsäsongen, vilket innebär att våran traditionsenliga ”Västgötajakt” äger rum. Det innebär att våra fina, gamla vänner & familj från Västergötland kommer upp till oss i Östergötland och kör en hel helgs jakt tillsammans. Alltid lika kul! Filmat med: Nikon D500 Funderar du på kamera? Kolla in […]

Läs hela inlägget »

Rävjakt

Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊! Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en […]

Läs hela inlägget »

Halvtid på säsongen!

Inlägg av: Erica Lindquist den 2018-02-10

Såhär långt har säsongen 2017-18 varit ett fantastiskt år, jag lyckades fälla gammelbocken, sjöfågeljakten har varit toppen, 6 rävar skjutna hittills på marken varav en är skjuten då lilltösen (5år) lockar med nordic plain pain-pipan! Första vilten fällda för Stella, trevliga jaktgäster, första frilevande doven fälld för hund osv… Bästa hjälpredan, mammas flicka! Nu väntar […]

Läs hela inlägget »

Hundvalp och en kommande jaktresa!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-02-07

För er som följer mig på Instagram @asvenssons_jakt har nog inte missat att jag för exakt en vecka sedan ringde och pratade valp med en kennel. Så förhoppningsvis kommer det en liten valp till mig i slutet på Maj, som kommer vara med i skogen till hösten men då bara något enstaka släpp men skogsträning […]

Läs hela inlägget »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #6

l det här numret pryder jaktprofilen Leif Fredriksson omslaget. Det han inte kan om vildsvinsjakt och eftersök är knappast värt att veta, även om han själv bestämt hävdar att man aldrig kan bli fullärd. Det blev givetvis en del prat om just dessa båda ämnen, men även om höstens planer tillsammans med Bearplay där 30 års erfarenhet av just vildsvin kommer att ligga till grund för spännande jaktdokumentärfilmer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.