Kristoffer Klingvalls blogg

Godsjakt

Varje år så åker jag och ett par goda vänner på klöviltsjakt.

Att åka på en sådan resa kostar självklart pengar, men det den för med sig är helt oslagbart! Vi brukar vara 7-10 kompisar som åker och efter avslutad jaktdag har vi haft runt 1000-2000 viltobs på dovhjort, rådjur och vildsvin, det är en helt obeskrivlig känsla!

Åker man på en köpjakt så tycker jag att det ska vara väldigt bra uppstyrt, det ska vara kända hundförare som kan marken,finnas eftersöksekipage på plats, det ska finnas gott om vilt och bemötandet av jaktvärden är av yttersta vikt!


Detta året som var så fick vi vara med om en liten annorlunda grej, Jaktfeber Hunting var nämligen med och filmade jaktdagen och släppte sedan denna film. Detta var nått nytt för mig och mina vänner, just att ha en kameraman med sig ut på pass. Jag fick äran att få med mig Jonathan och min vän Pär fick sällskap av kameraman Axel, båda från Jaktfeber Hunting.

Resultatet blev fantastiskt och har ni inte sett filmen så klicka bara på länken här nedan. Väl mött!

https://m.youtube.com/watch?v=u_u7dpAz41c


Inlägg av: Kristoffer Klingvall den 2017-04-18
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kristoffer/godsjakt/

Låga krav, högt resultat

Den gångna säsongen gick jag in med stor förväntan och spänning men med låga krav. Varför det? Jo det var dags för första säsongen för mig och min hund tillsammans!

Gråwachtel Butch

Jag köpte Butch av en god vän till mig som levererat många duktiga jakthundar genom åren. Tidigare så hade jag en drever som jag tyvärr fick sälja pga ändrad arbetssituation. Valet av hund denna gången var svårt, då vildsvinen gjort intåg på våra marker sen 6-7 år tillbaka på allvar och det i dagsläget finns en mycket god stam, så ville jag ha en hund som jagar älg,gris, hjort och rådjur. 

Efter många turer fram och tillbaka så föll valet på denna krabat, jag vet att hans mor och moster var väldigt duktiga jakthundar och en fantastisk förmåga att finna vilt.

Varför jag just valde Butch, vet jag egentligen inte utan som liten valp var han lugn och fin teckning med sina 4 vita tassar och vitt kors på bröstet.

Butch 6 veckor

Jag hoppades ju givetvis på en hund där förmågan att finna vilt, bra ståndarbete och förföljande av vilt var högt! Till hjort/rådjur  var min tanke att han ska fungera som stöthund. 

Vi ägnade mycket tid i skogen med Butch redan från första stund han kom hem. Vi använde grisskinn och olika typer av klövar som leksaker utomhus osv vilket jag tror idag gjorde skillnad hur han jagar idag.

Första riktiga jakten med Butch var hos en mycket god vän uppe i Östergötland, vi var där ett gäng kompisar och skulle jaga hjort på ett gods dag 1, men dag 2 skulle vi jaga på min väns egna mark. Vi var många hundförare och jag skulle gå igenom en lång plantering. Vi släppte och Butch stack iväg…. det tig ca 3 minuter innan upptaget kom 150m och jag såg på pejlen att det buktade fint framför mig ca 200m, han var väldigt ljus i skallet så jag misstänkte att det var rådjur eller hjort. Jag kom fram till en sumpmark där jag ställde mig för att lyssna,  helt plötsligt knakar det till framför mig och 2 rådjur kommer fram i slyt, jag inser direkt att detta är drevdjuren och 2 skott går varav 2 rådjur blir kvar på plats, 1,5 minut senare kommer en väldigt lycklig hund som driver förfullt ända fram till djuren, några meter innan stannar han upp och tittare på mig förvånade innan han smyger fram för att slicka och sakterligen lugga ena rådjuret. Butch första vilt var ett faktum!!

Efter omhändertagande av rådjuren så kopplade jag och gick vidare för nytt släpp, återigen tog det bara nån minut innan det vaR dags för nytt upptag, denna gången gick det spikrakt ifrån mig, (då jag troligtvis stött djuren), passkjedjan meddelar att Butch jagar en grupp hjortar, minuten senare smäller det hos min kompis som meddelar via radion att han skjutit en dovkalv för Butch. Överlycklig går jag dit för att koppla men hinner bara fram o skymta Butch mellan grenarna innan han drar iväg igen, och tänkte att han tar nog bakspåret på dessa djur, men ack så fel jag hade, dags för nytt upptag och efter 4 minuter går det 2 skott hos min vän som återigen kan meddela att han skjutit 2 rådjur för Butch. En oförglömlig dag i många bemärkelser som jag aldrig kommer glömma, att ha turen att fälla 5 vilt för sin unghund första jakten va mer än jag kunnat drömt om! 

En väldigt trött men nöjd hund efter sin första Drevjakt som slutade ofattbart bra!

Efter den helgen va det viloperiod inför första måndagen på älgjakten. Jag har förmånen att kunna bjuda med en god vän som heter Daniel med sin otroligt duktiga jämthund på älgjakten, så gjorde jag även denna säsong. Eftersom jag skulle släppa Butch som är en unghund så gick jag i ena kanten av såten, lite vid sidan av, just för att kunna gå i lugn och ro och låta hunden träna och söka ut i den takt den ville. Jag eller mina jaktkamrater hade även här inga krav på Butch utan ”det blir som det blir”. Direkt efter släpp drar han iväg på hans hittills största söktur på 400m ifrån mig, han gör en fin cirkel för att sedan ansluta till mig och jag går vidare. Återigen gör han en fin söktur och jag ser på pejlen att han går på nått. Strax därefter kommer upptaget 500 m ifrån mig, det är grovt och det står fast i upptaget. Jag meddelar på radion att Butch står med nått sen om det är älg,gris, ekorre eller svampplockare vet jag inte 😊 efter 25 min när det stått still så smyger jag mig närmre, ståndskallet står ute i ett buskfall med 2,5m högt lövskogssly. Butch öser på riktigt ordentligt och jag lyckas komma in på 115 m. Vinden kastar tyvärr och Butch tystnar, jag ser på pejlen att det närmar sig väldigt fort, jag står i en lucka på kanske 20 m sikt runt mig, jag hör hur något kommer mot mig och hör tydligt hur något slår emot slyt, det passerar mig på 33 meter och drar vidare. En annan hundförare ropar via radion att Butch har fått tag i en riktigt fin älgtjur med bra horn , det är då tanken slår mig att det var hornen jag hörde i slyt när oxen passera mig. Det går över till gångstånd ca 350 m från mig och går sakta upp till en äldre herre i laget som inte gjorde något misstag när älgen klev upp på bara 15 m framför honom. Dagen till ära ska tilläggas att han hade med sig en tysk gäst som fick se svensk älgjakt från sin bästa sida! Jag rör mig mot skottplatsen där Butch står och skäller för fullt, han vågar inte gå fram till Oxen, då det är första gången han träffar en död älg. Men när jag kommer fram och sätter mig vid älgen vågar han gå fram och lugga i den. Jag kramar om skytten och inser att första älgen för Butch är skjuten efter bra hundjobb och det är en jättefin 10-taggare! Skapligt för att vara en första älg för en unghund 😊

En mycket fin 10-taggare blev första älgen för Butch

Jag skulle kunna recensera varje jaktdag med denna underbara hund, men nu har jag gett er dem 2 första jakterna med honom som verkligen satt sina spår. Idag så är Butch 1 år och 4 månader och den säsongen som var så sköt vi totalt: 4 älgar, 2 vildsvin, 5 rådjur, 1 dovhjort och en grävling. 

Enligt mig så är absolut inte resultatet av fällda vilt för hunden det viktigaste utan det är att hunden utvecklas, mognar och gör så gott den kan, och att jag har med mig en hel hund hem från skogen, men det ska tilläggas att har man ”stolpe in” men att det skjut lite vilt för sin unghund så ökar det chansen att hunden blir duktig på det den ska lite fortare.

Idag när jag släpper Butch så ligger han på sökturer på 50-500m och förföljer älg,gris i 2-3km om det inte stannar. Ståndtiderna varierar men har legat på allt från 15 min-4 timmar. 

Rådjur och hjort är han av någon anledning mer spårnoga på så han driver dem med skall i ca 5-10 minuter och då går det inte för fort.

Ja som sagt som rubriken lyder: säsongen som var hade jag låga krav på men jag har verkligen haft turen att få en fantastisk hund som funkar otroligt bra och därmed gett ett fantastiskt resultat.  Nedan följer några bilder från säsongen. 

Väl mött!


Inlägg av: Kristoffer Klingvall den 2017-03-29
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kristoffer/laga-krav-hogt-resultat/

Prytlar och pinaler

Får ofta frågor på vad använder du för pejl? Va skjuter du med för ammunition? Vad har du för bössa/kikare? Vilka kläder är bäst?

Ja vart ska jag börja, känner mig som en prylgalen när jag står och kikar in i min jaktgarderob, ändå så varje gång jag besöker en jaktbutik, en mässa etc så lik förbannat kommer man hem med i 9 fall av 10 nått nytt klädesplagg som ”kan va bra att ha”. Ja flera av er känner säkert igen sig vare sig man håller på med jakt,ridning, golf,fotboll eller vad det nu kan vara 😊 Vi startar med vad jag väljer att jaga i för kläder. Jag har jagat nästan så länge jag minns och det började då i ett par lånade m90 byxor med en stickad tröja i princip, åren gick och jag köpte mina första egna jaktkläder som jag jagade med i många år, chevalier paclite, som jag tycker är mycket prisvärt och slitstarkt, visst kanske aningen för dyrt för att kunna köpa som nybliven jägare men efter sommarjobb och extraknäck hemma så kunde jag stolt köpa dessa kläder. 2 goda vänner till mig jobbar på ett företag som ligger beläget på karlsborgs fästning som heter Cold skills, dem säljer kläder och utrustning till oss jägare, polisen och svenska försvaret, har man bara lite intresse för natur och skog så ska man absolut göra ett besök hos dem! Från dem har jag största delen av mina kläder. Jag kör ett Taiga underställ, byxor Taiga, och på fötterna kör jag på Lundhags kängor, då jag provat Meindl och Härkila men då jag jagar så pass många dagar per år allt ifrån kalla nätter till hundförare med långa marscher så tycker jag Lundhags står för bäst komfort,

Taiga byxor, chevalier paclite jacka,Lundhags kängor, Sauer 202 och självklart en Vildmarken keps

På överkroppen använder jag Härkilas softshell fleece med chevaliers paclite jacka, otroligt tysta,sköna och funktionella kläder, vilket är A och O.

På spaning efter råbock den 16/8 iförd Härkilas softshell, Taigabrallor, vildmarken kepsen.

Min första vapengarderob bestod av en Remington 700 308win, och en Merkel 8 kal 12. 2 kanonvapen enligt mig som va mig trogna i många år och gjorde mig sällan besviken när det var dags att få kröka på fingret. Nu några år senare så är jag en väldigt nöjd ägare av en Sauer 202 xt 30-06, med ställbar kolvkam, stalon compact dämpare och Meopta r2 1-6×24. Ett vapen jag nu haft i 1,5 år, och ett vapen som passar just mig helt perfekt! Till denna bössan använder jag Lapua Mega 13 gram, en kula som är aningen dyr, men det är all ammunition tyvärr idag, men som ger en god skottverkan. Hagelbössa är idag en gammal hederlig simson kal 12.

På vildsvinspass utmed en sjö, Sauer 202 xt 30-06, Meopta r2 1-6×24 med stalon compact dämpare.

Övrig utrustning som gör att det funkar är garmin pejlen 320 och min icom jaktradio. Men den del som blivit viktigast i mitt liv samt gett mig och mina jaktvänner många minnen för livet i skogen denna säsong som varit är min Gråwachtel Butch! En fantastisk hund på alla sätt och vis, men mer om honom kommer ni få läsa längre fram! 😊

Min gråwachtel Butch, här tränar vi skogsvana.

Jag fick frågan tidigare idag om vad man behöver som nybliven jägare???

Ja efter det att man klarat jägarexamen så är det dags att välja vapenskåp/vapen och det är en jävla jungel och alla har sina favoriter som du säkert kommer få höra ”köp den bössa ” ”nej köp inte den” osv. Vapenskåp finns det hur mycket som helst, men mitt tips är att jämför lite mellan olika återförsäljare och kolla deras priser, har man inte tänkt tävlingskjuta så räcker ett mindre skåp alldeles utmärkt som ex rymmer 4 vapen. Jag själv hade äger ett Zugil 9 skåp som jag köpte på kampanj hos en vapenhandlare för snart 13 år sedan. Viktigaste är att hitta ett vapen som känns bra, anläggningen ska kännas naturlig, ja du ska känna dig ett med vapnet helt enkelt, detta kan ta ett tag att känna givetvis men mitt tips är att va ute mycket i skogen med ditt vapen, övningsskjut mycket, träna svingen/anläggning hemma och bara nöta på. Sen vilket vapen man ska ha är ju ändå i slutändan plånboken som bestämmer, mitt första vapen var som sagt en Remington 700 308win soM jag köpte av min granne för 2000:-, ett vapen som va mig troget i många år, och är nu mera trofén åt en av mina bästa vänner. Hagelbössan var en Merkel 8 kal 12 som jag köpte av en kompis farsa för 1000:-, även det ett driftsäkert vapen som funkar hur bra som helst. En jaktradio 155mhz skulle jag köpa ligger runt 1000-3000:-, då många jaktlag idag har krav på att radio ska medföras, men som nybliven jägare finns det ofta någon snäll gubbe som har nån extraradio man kan få låna.  Klädesvalet är inte så pjåkigt enligt mig, men använd kläder som är sköna,funktionsdugliga och inte minst tillverkat i tyst material, alltså ett material som inte prasslar och låter så fort du andas. Vill man ha vilt i pass så är det viktigt att stå still och va tyst, med rätt kläder så hjälper det dig en bra bit på traven. Hoppas jag varit till någon hjälp för den nyblivne jägaren och som avslutning vill jag bara säga att: finns ingen anledning att ta lån eller liknade för att köpa dyra fina bössor, utan köp nått begagnat driftsäkert vapen till att börja med med en bra kikare på så kommer du långt! Vem vet jakt kanske inte är ett intresse som passar just dig, men det har jag svårt att tro 😉 

Sen vill jag gärna att ni frågar, ger önskemål på saker ni skulle vilja läsa om, lämna gärna en kommentar nedan.

Väl mött!


Inlägg av: Kristoffer Klingvall den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kristoffer/prytlar-och-pinaler/

Första gången…

Då man blivit betrodd från Vildmarken att föra en blogg så tackar man ju inte nej till det. Detta är helt nytt för mig men hoppas givetvis jag kan underhålla er med god läsning om jakt, viltvård, fiske och friluftsliv. Jag heter Kristoffer och ingår i Team Vildmarken sverige, bor i Sätra 2 mil norr om Karlsborg, en mindre gård där jag bor med min sambo och min gråwachtel på 1 år och 4 månader. Älskar naturen och allt som har med jakt att göra. Jagar allt ifrån godsjakter till rävvak hemma från logen. Men jakten jag verkligen brinner för är Jakt med hund, och  där älg,vildsvin,rådjur och hjortjakt är jaktens formel 1 enligt mig. Jaja nu är första inlägget gjort och det låter mer som en kontaktannons nu när jag läser igenom det 😊 men kommer ytterligare 1 inom kort där jag tänkte skriva om vad jag använder för utrustning i skog och mark. Väl mött!https://vildmarken.se


Inlägg av: Kristoffer Klingvall den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/kristoffer/forsta-gangen/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »