Jessica Davidssons blogg

Bockjakt – Jakt på Småländska

Följ med mig på bockjaktspremiären 2017 där målet är att fälla min livs första bock!


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-03-25
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/bockjakt-jakt-pa-smalandska/

Sååååå nära…

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står snart lugnt. Vi försöker spåra men hittar bara spår efter ensam vuxen älg. Aja, han skäller och gör ett bra jobb, viktigare än att få skjuta för min del. Men någonstans hade jag ändå en känsla att det är ko och kalv. Kommer tillslut tillräckligt nära och konstaterar ko med kalv. 

Jag blev riktigt nervös och insåg att jag eventuellt kommer få skjuta min första älg på ståndskall för våran egen unghund. Nu gäller det att vi handlar rätt, hade ytterst lite vind. Men när vi är inne på 40 meter så kommer det en kastvind (!!!) och älgarna går loss med Knut efter. Siktar på kalven men inser att det är för långt håll och kon ligger för nära. Bara att lyfta på hatten och acceptera att det var inte min tur den här gången heller. Knut ställer om dom ett par gånger men får aldrig något riktigt bra läge. Dagen efter gjorde han ett kanonjobb med ensam vuxen älg i strålande solsken, underbart!


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/saaaaa-nara/

Skador, skador och skador

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti.

Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo och nu trasig trampdyna. Vi har insett hur sårbart det är med bara en älghund så får nog bli att införskaffa en till så småningom. Knut är bara 1 år och 9 månader så han har hunnit med mycket. Trots alla skador så har han hunnit jaga lite emellanåt, bästa är att skadorna inte har påverkat honom allt för mycket. Lite hetare i upptagen än tidigare men om det beror på skadan eller är lite unghundsfasoner är svårt att svara på. Vi ska trots allt detta försöka starta honom på prov innan säsongen är slut, lite chansning med tanke på hur säsongen har sett ut men har han en bra dag så har han kapacitet till att utföra ett bra prov, den som lever får se 😊 

Nästa vecka ska vi hämta hem en ny valp, mer om honom nästa gång.

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/skador-skador-och-skador/

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att släppa honom, en risk men han är avlad för jakt så han behöver få jaga! Jag var nervös som tusan och hade en klump i magen när vi skulle släppa honom. Kommer han ens jaga igen? Kommer han få stryk igen? Klarar han sig en gång till?

Jag stod på pass och min sambo gick med Knut! Hör på radion att han drar direkt och verkar ha något på gång. Min första tanke var: ”det är gris”. Det går en stund och Knut har stannat innanför en passkytt, ett ställe det ofta ligger gris. Ingen hörde om han skäller eller vad som händer då både hundförare och passkyttar var långt bort plus att det var storm. Hör sedan att passkytten berättar att Knut har skällt på en stor galt precis innanför honom men lät som han fick stryk och är på väg tillbaka mot min sambo. Just där och då bara ställde jag ifrån mig bössan och bara tappade lusten helt med jakten. Ville bara åka hem och aldrig mer jaga igen! Våra hundar är våra familjemedlemmar och mitt mattehjärta klarar inte av sånt här. Ringer min sambo i panik och Knut har ännu inte kommit fram till honom. Även han är uppgiven. I vilket skick kommer han komma i? Hör snart på radion att Knut är oskadd, tack och lov!!! 

Vi tror grisen gjort ett utfall mot honom och att han kom på vad som hände sist, blev rädd, skrek till och lämnade ståndskallet. Han skällde dock älg resten av helgen 🙂 

/@jessicadavidsson87 


Fasanjakt och tvivel på min hunds förmåga 

För någon vecka sedan åkte jag och våran jaktlabrador Meadowlark Taffy was a welshman ner till Skåne för att apportera på en fin fasanjakt! Första gången för oss båda så det är alltid lite nervöst hur det kommer gå. Taffy hade aldrig apporterat en fasan innan. Jakten bedrevs på drivna fåglar. Första drevet stod jag och Taffy tillsammans med Rune som har hållt på med detta under måååånga år, han har blivit lite som en mentor åt mig och Taffy, supertacksam för detta.

Taffy fick träna mycket på att sitta kvar utan koppel medans Rune skickade sin hund på de ”svåra ” apporterna, Taffy fick hämta någon fasan för att få jobba av sig lite. Han sköter sig bra, har lärt sig att släppa fokus på fåglar som vi hämtar in efter avslutat drev. 

Vid ett drev efter lunch fick vi stå ensamma, en skytt skjuter mot en fasan, jag ser att det blir träff men inte någon dödlig sådan, fasanen går ner en bit bort i ett tätt buskage/skog. Oerfaren som jag är och Taffy har aldrig tagit en ”runner” tidigare och fasaner springer sjukt snabbt. Jag tittar på Taffy och säger hans namn, han har stenkoll på fasanen och försvinner in i det täta, jag ser honom inte och efter en stund börjar jag tvivla på att min hund reder ut detta. Helt plötsligt hör jag fasanen där inne som springer med Taffy efter sig! Kort stund senare kommer Taffy ut med en pigg stor skammad fasantupp i munnen och lämnar över så jag får avsluta! Från och med den stunden kommer jag aldrig mer tvivla på min hund!! Riktigt häftig känsla att se!! Efteråt kom en annan tjej fram och sa att hon hade sett honom jobba inne i den täta skiten, han hade hittat nedslagsplatsen sen letat efter fasanens utlöpa för att till sist komma i fatt den som hade hunnit en bra bit från nedslagsplatsen! Duktiga duktiga hund!! En fröjd att få uppleva detta tillsammans med honom, se honom i sin rätta miljö och göra det han är född till! Vilket jobb dom gör vår jakthundar!!!! 

Det var en riktigt lyckad dag, fina fåglar, duktiga skyttar och fantastiska hundar! 

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/fasanjakt-och-tvivel-pa-min-hunds-formaga/

Älgjaktpremiär och sprättad hund..

Måndag den 9 oktober var äntligen här. Jag och våran unga jämthund åkte hemifrån tidigt på morgonen, sambon sover med några andra grabbar i laget ute på marken. 

Vi hade 5 vuxna och 6 kalvar på tilldelningen. Vi släppte de 2 tikarna Fia och Stella på morgonen, hanarna skulle få gå på em (Knut och Ådi). Jag fick ett pass inne i en kohage vilket kändes lite tråkigt. Älgarna var oroliga och la benen på ryggen nästan direkt när hundarna fick kontakt. 4 vuxna älgar sköts på fm.

Det tog sin lilla tid att ta hand om dom 4 älgarna så hann inte med mer jakt den dagen. På tisdagsmorgonen släppte vi våran unga jämthund Knut, hitta gris ganska fort som han höll på med en stund innan dom drog till sjöss. Kom en tjur till mig som tyvärr inte var lovlig, men jävlar vilken puls jag fick. Knut hittade sedan en olovlig kviga som han gjorde ett bra jobb med.

Onsdagen var ganska händelsefattig. Knut jobbade med ko och enkelkalv i sista såten, tyvärr heller inte lovligt. Precis innan vi var klara hitta han en stor vildsvinsgalt. Han fick tyvärr 2 rejäla stick och det blev raka vägen till veterinären. Han blev sydd med cirka 25 stygn och alla inre organ hade tack och lov klarat sig!! Vi har turen som har fantastiskt duktiga veterinärer som lagat honom kanonfint! På kvällen när vi fick hem Knut fick vi sms ”har telefonen brevid sängen i natt, ring om det är något ni oroar er för med Knut ”. Riktigt bra gjort Rolf och Katrin på Husängen 👍👍 Han läker över förväntan och förhoppningsvis kan han snart vara med och jaga igen.

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-10-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/algjaktpremiar-och-sprattad-hund/

Fick ju iaf osäkra..

1 oktober i dag, uppstigning 06.00 för att ge oss ut och jaga rådjur. Vi släppte taxen sessan och 10 månaders drever Kaj på morgonen, båda hundarna fick upptag ganska snart, tyvärr gick rådjuren åt fel håll.

Underbar höstmorgon

Nästa såt släppte vi bara lilla Kaj, vi visste att det fanns rådjur inne. Han hade lite svårt att reda ut slagen, inte så konstigt med tanke på att det var hans första jakt. En fin bock kom till mig, siktade på den men fick inse att avståndet inte var inom hagelhåll tyvärr, men fick ju osäkra iaf 🙂 Kaj kom i slagen och började driva, han jobbade cirka 15 minuter innan hans ägare kunde avsluta. Riktigt kul och lovande för unga Kaj!

Fika efter lyckad jakt


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-10-01
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/fick-ju-iaf-osakra/

Vildsvinsjakt och ståndskall på älg

Vi hade planerat att försöka hitta lite vildsvin. Vi hade med svärföräldrarnas karelare som vi släppte på morgonen. Upptag ganska fort men vi tror det var älg eftersom hon släppte det ganska fort, vilket hon inte brukar göra om det är gris. Vi hade även en gråhund och en karelare/wachtel. Inga upptag och varmt började det bli framåt förmiddagen. Vi tog lite lunch och bestämde oss för att prova ett område till, någonstans måste dom ju vara. 

Karelaren som är inte är så vältränad var trött så på vinst och förlust släppte vi våran unga jämthund. Han har ju som jag skrivit tidigare inte varit sig lik, vi har upplevt att han varit osäker med älg sedan han blev översprungen. Ganska snart har han upptag, även om vi jagade vildsvin så hoppades jag på älg 😉 Snart kunde det konstateras att han jobbade med en ensam vuxen älg. Det var oroligt men han jobbade som tusan. Vi lät honom hålla på och i 5 timmar jobbade han på med älgen som var en riktigt sur en. Vi bestämmer för att försöka koppla, är inne på 80 meter och visslar, ser på gpsen att han är på väg men ångrar sig när han börjar närma sig, Haha! Ju oroligare älgen blir, desto hårdare jobbar han och vill ännu mindre lämna ståndskallet. Mattias får tillslut stöta älgen mot våran kompis Jeppe som får gömma sej bakom en sten och fånga Knut i farten 😉 Inkallning under sök och förföljande brukar funka hyffsat men under ståndskall är det svårt, haha! Men jaktlusten finns och det är det viktigaste tycker vi. Han gjorde ett kanonjobb och vi hoppas nu att han är tillbaka som sitt ”gamla” jag 🙂 Nu taggar vi för älgjakten som startar om 2 veckor, hoppas få skjuta min första älg!

Pizza i väntan på Knut som skäller älg 🙂

/@jessicadavidsson87


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-09-25
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/vildsvinsjakt-och-standskall-pa-alg/

Hundsläpp och godsjakt

21 augusti kom och äntligen skulle vi få stryka kopplet på våran unga jämthund Ålbolandets Knut, han hittade ganska fort älg och stod med dom i cirka 2.5 timme innan det började bli för varmt ute, när vi skulle kalla in honom drog älgarna i väg och Knut hängde på, kunde aldrig se hur många älgar det var men på något sätt blev han lite översprungen, blev inte skadad som tur var. Men efter detta har han inte riktigt fått till det, han har skällt älg men vi har upplevt honom lite osäker. Får hoppas detta släpper annars får det bli en tur till älghägn och stötta upp honom igen. 

Jag och Taffy har även varit och apporterat på våra första ”riktiga” jakter på Stora Markie Gods i skåne. Riktigt kul och lärorikt för oss båda. Taffy sköter sig kanon för sin ålder och oerfarenhet, han tar skammade fåglar, löst en riktigt svår runner, inte knallat en enda gång, apporterat sin första hare och fångat skammade rapphöns i luften.  Sååå kul att att se honom få göra det han är avlad för 🙂

Andjakt

Lubbe stod för skyttet och Taffy fick apportera sin första hare 🙂

/@jessicadavidsson87


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-09-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/hundslapp-och-godsjakt/

Bockjaktspremiär

Bättre sent än aldrig, 16 augusti var här och jag hoppades såklart att jag skulle få fälla min första bock någonsin! Åkte ut i gryningen och hade fått ett kanonpass! Såg ganska snart ett rådjur men var alldeles för långt avstånd. Efter ett tag hade jag ett rådjur precis nedanför tornet men var så tätt så kunde aldrig se vad det var. Lite smått besviken körde jag hemåt framåt förmiddagen.

På kvällen gav jag mig ut igen, intog samma torn som på morgonen. Redan när jag var på väg ut såg vi att en bock var ute, vi smög och smög ut till tornet, helt obemärkta. Tyvärr även den alldeles för långt bort och blev efter en stund skrämd av något och försvann, det gjorde även mitt hopp just då. Men efter ytterligare ett tag kom en bock ut, nästan direkt kom 2 smaldjur och jagade bort honom, riktigt synd!! Satt länge och kollade på smaldjuren och var på väg att ge upp. Men då, helt plötsligt kom han tillbaka. Satt och väntade på läge, tillslut var han inom avstånd och allt kändes bra, jag tryckte av och han slog ihop på plats 🙂 Så jäkla gött, min första bock! Ett minne jag alltid kommer bära med mig!

/@jessicadavidsson87 


Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-09-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/jessicad/bockjaktspremiar-2/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »