Emma Larssons blogg

Nedräkning!

Nedräkningen till 1 augusti har börjat! Detta med att gå ut när det börjar skymma på och släppa hunden och bara invänta ett drev/stånd på grävling är nåt speciellt. Ibland har vi varit iväg första helgen i augusti och kört både nattjakt och sedan på dagen gått över gryt. Sen tätt efter det kommer björn o rävjakten 😊! I år är första gången jag ska med och jaga björn och Skrållan ska med! Ska bli spännande! 

 

Näst sista dagen på bäverjakten så lyckades jag få en bamsing till bäver. Den vägde 23,5 kg och den största jag har skjutit. Var nere vid bäcken 4 tillfällen och såg minst en bäver varje gång! Och det finns fler kvar för det byggs förfullt där nere. Rätt imponerande faktiskt va de kan få till. 

 

 

I fredags var vi en tur till Elmia. Det var trevligt. Med hem blev en försenad present, en värmeväst 👌🏻!! Lite koppel från Rubins Jaktprodukter varav det ena var med vajer i, så det borde inte Driva kunna bita av när vi står på gryt.

Sen var jag förbi Smäll så nu har jag massor av produkter och grisarna gillar det verkligen. 

Blandade i pulvret i tunnan med majs och sen lite av hasselnöten i lite majs. Som jag har hällt ur i spetthål. Sen hällde vi av massa potatis och de senaste nätterna har de varit full aktivitet där uppe. Det syns att det har varit ett gäng och det är både märken o hår i tjäran. 

Ska försöka mig upp en kväll/natt i helgen och sätta mig. Men det är lite lurt och det gäller verkligen att ha koll så det inte är en sugga med ungar. 

Hade gott!! /@emmalarsson86

 


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-05-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/nedrakning-2/

Bäverjakt!

Igår var det en riktigt fin kväll så passade på att gå ner till bäcken en sväng! Lyxigt att bara kunna hänga på bössan på axeln och gå ner över ett par gärden och sen vara på plats!

Sambon var också med ner. Vi har varit nere en gång tidigare bara för att se om det har varit någon aktivitet. Då mötte vi en bäver och misstänkte att det fanns en till iaf. 

Väl på plats igår så dröjde de inte alltför länge innan det kom en simmandes. Den dök men kom upp lite längre bort men sen tappa vi bort den. Den fortsatte nog neråt i bäcken. Men under tiden vi satt o kika efter den så kom en till! 

Och den simma runt och den dök och så kom den tillbaka och så höll den på. Men till slut så gick den upp på land! Jag satt redan beredd så siktade bara in mig och tryckte av. Jag såg att den fall ihop och Emil gjorde tummen upp sen sprang han runt och hämtade den. 

Fick hjälp att bära hem den och även att flå den! Så i morgon ska jag lämna in skinnet och även skallen. Den tror jag dock kan va förstörd. Iaf bak på ena sidan av underkäken. Men Martin skulle kika på den iaf och se om de gick och göra i ordning! 

Vart en bra avslutning på en lång jobbhelg 😊!  

/@emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-05-02
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/baverjakt-3/

Sista släppet för denna säsong!

Förra måndagen så skulle jag bara göra ett släpp lite snabbt på eftermiddagen. Släppte ut Driva ur bilen och börja gå men kom inte så långt. Tog inte ens 10 minuter innan de blev drev. Och de drog iväg av marken och buktade stort men efter en stund så kom drevet tillbaka och slutade under några stora stenar nästan här hemma där vi också har mark. Då hade hon drivit den räven i ca 1 timme. 

Ringer sambon som precis hade kommit hem från jobbet och frågar om man kan ropa ut Igge som är hans äldre foxterrier. För släppa Spade i det där går inte då kan man få vänta länge om man har otur. Han är ju van att man gräver för honom och har mestadels grävling på sitt samvete. Han gjorde en fin sprängning några dagar innan men då bomma så klart jag. 

Tommy och hans två döttrar kom också, vi provade hans terrier men hon förstod inte riktigt. Hon är inte injagad än men nästa säsong ska både hon o Jiddra igång ska bli kul. 

In med Igge o han öste på ca 5 min innan Emil ropade ut honom och Tommy, barn o hundarna vände sig om och skulle börja gå ifrån grytet. Då kom räven och jag o Emil stod kvar beredda och jag fick avsluta. Denna säsongen har verkligen varit lyckad. Bortsett att Spade vart skadad och fick vila lite över en månad. Han fick ett sår på hornhinnan vid en tidigare jakt. 

Nu är de bara att invänta 1 aug 😊! 

/@emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/vildvittrornasjakt/sista-slappet-denna-sasong/

Rävjakt

I helgen har vi som alla andra lediga stunder jagat räv. Vi håller på och jagar in våran unghund Skrållan som har visat framfötterna. Hon har varit med och drivit räv i över 2 timmar så de är kul. 

Igår var vi iväg till Jägartorpet som ligger lite utanför Storfors som vi var inbjudna till som hundförare. Jag gick med Skrållan i första såten och sambon med Driva. 

Det gick segt till en början men efter en stund så tog Driva upp och de buktade riktigt trångt, har aldrig varit med om liknande innan. 

Jag ställde mig i pass längre bort efter en liten bäck. Jag hade nästan gett upp för jag frös så. Och helt plötsligt så kommer räven rakt mot mig på isen. Vågade först inte röra mig men när räven var i en liten svacka så gjorde jag mig beredd. Sen tittade den upp och samtidigt som den gjorde det fick den syn på mig, då tryckte jag av och den la sig och strax efter kom Driva 😊! Det är alltid kul att få avsluta ett drev men de är en speciell känsla när man får avsluta för en av våra egna hundar. Och hon fick verkligen slita och då känns de extra bra. 

Extra kul var också att Ida en kompis var med. Hon håller på och tar jägarexamen och ville följa med och se hur de går till. Och hon fick se det mesta förutom hur det går till när det har gått i gryt. 

Nu är det bara att köra på det sista som är kvar sen blir det spårträning av olika slag för alla vovvarna och konditionsträning. 

/Emma (emmalarsson86)

 


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-02-19
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt-2/

Bråtners Jiddra

Nu har vi hämtat hem Jiddra en foxterrier. Hon har fått följa med på rävjakt och hon sov innanför tröjan större delen av dagen. Men in i mellan åt så tittade hon upp o kollade läget. Väldigt cool o trygg. 

image image

Hon fick nosa på en räv o den va jätte spännande. Hon gick bara rakt fram och gick över den för att sedan dra lite i svansen.

image image image

Ska bli så kul att få följa henne och se hur hon utvecklas och få vara med och jaga in henne längre fram. 

Nu är de fullt upp här hemma med 6 hundar varav en valp o en stövare på snart 7 månader. 

/Emma @emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-12-20
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/bratners-jiddra/

En tur i skogen

Idag var jag ute i skogen en sväng med våran nya stövare som är en blandras plott/finnstövare på 6 månader. Hon flyttade hit förra veckan. Det ska bli kul att följa henne o se vad det kan bli. Hon gjorde några sökrundor o gick i väg o plocka i nåt och kom fint tillbaka i sina bakspår. 

 

image

Det syns vart grisarna har varit i skogen. 

image

/Emma (@emmalarsson86) 


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-12-13
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/en-tur-skogen/

Rävjakt

image

Förra helgen styrde vi bilen mot Laxå. Väl framme så släpptes Driva o det dröjde inte förrän det blev fullt drev. När jag gick iväg för att ta pass så kom räven men på lite för långt håll. Sen bukta det stort och hon drev i ca en och en halv timme innan den gick i gryt. 

Då va det dags för Spade att jobba lite o han gjorde det helt ok. Han har inte så mycket rutin på räv. Va en enkelpipa och vi kunde se räven vid ett tillfälle när den titta fram, men det var så tätt just där så vi bestämde för att gräva istället för det var inte så djupt. 

Efter några spadtag så var det klart. Bra hundjobb av båda två. Nu laddar vi för stövarjaktens dag på söndag på torpet. Brukar va riktigt kul! Ett år va det 10 stövare med och så fick man välja om man ville med ”hargänget” eller ”rävgänget” och passa. Hoppas på många stövare även i år! 

image

image

 /Emma 


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-11-28
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt/

Natt- och grytjakt

image            

När 1 augusti äntligen kommer så drar nattjakten igång på grävling. Och Tindra o Wilma vet vad dom ska göra så dom har bjudit på flera bra nattjakter. Oftas går det i gryt för dessa två så då får terrierna jobba. Men har man en ställand hund så brukar man kunna gå fram o avsluta. 

Vi brukar vara ett gäng som åker iväg första helgen i aug och kör nattjakt o sen på dagen går vi och kollar gryt. Ett år var vi till Hjo och ett annat år var vi till Töreboda. 

image

I år kom vi aldrig iväg första helgen, så kollade ett gryt här hemma och Spade (min tysk) fick kontakt. Efter en stund la de sig fast så vi gjorde ett nedslag och det var tre st i. Först blev jag fundersam när de gick runt så och aldrig blev still om de kunde varit räv. Men sen hörde jag att Spade grävde och då förstod jag att det var grävling. 

En vecka senare så jagade vi hos en kompis. Den första hunden fick kontakt men då han är i största laget så tog han sig inte fram på ett ställe. Så Spade som var minsta vovven den dagen fick göra ett försök, så efter en stund hitta han på den grävlingen och efter en stund kunde vi göra ett nedslag o avsluta. 

image

Dagen efter åkte vi till Töreboda och gick över gryt. Där fick vi fyra stycken för en duktig tik som jag inte minns namnet på. Men hon jobbade jätte bra och fick ta över när hunden innan inte lyckades. 

image

Sista bilden är från en av nattjakterna när de gick i gryt. Och Wilma o Tindra väntar ivrigt på att terriern ska göra sitt jobb. 

image

/Emma, @emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-10-18
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/nattjakt-o-grytjakt/

1 oktober

image

På premiärdagen var vi ute jag, min bror, min farbror och två hundförare som heter Jonas o Henrik. 

Det tog inte lång stund efter släpp så tog ena vovven upp och de bukta stort. Jag stod på en stor sten och såg på gpsen att de närmade sig så jag la undan den och var beredd. 

Efter en liten stund dök den upp jätte fint och de gick inte fort men på tok för långt håll! Så de var bara att stå och titta och de dröjde inte förrän taxen Smilla kom. 

Efter nån minut small de längre bort hos min farbror Per! Extra kul att det var Smillas första rådjur. Det har varit mycket stolpe ut för henne så det var lycka hos både Smilla o Jonas! 

Den andra vovven en favve hade fått upp också så vi stod kvar. Men efter en stund så kunde min bror se drevdjuret som var en stor get. Då koppla vi Viggen och avbröt den såten ifall att hon hade ställt av någon killing. 

Efter det grilla vi korv för att sen släppa om i en annan såt. Upptag av Viggen efter en stund men där blev de stolpe ut. 

image

/Emma, emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-10-18
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/1-oktober/

Lite duv o andjakt

image     

En morgon i augusti gick vi ut för att prova lite duvjakt. Det var lite duvor i luften men de flög högt men tillslut kom de in på lite närmare håll.

Jag har bara varit med ute ett par gånger innan men denna dag fick jag skjuta mina första duvor.

image 

image

Det var jag, min bror Rickard, Morgan o Ulrica som hade med hunden Max som är en flat på 6 år.
Det var hans första riktiga jakt så det var lite extra kul. Han jobbade bra och de duvor som landade i vattnet var inga problem. Han fixade duvorna på fältet med, men han var tvungen att kolla in bulvanerna först för sådana hade han aldrig sett innan.
Men med Ulricas hjälp o pipan så tog han dirigeringen och hämtade duvan. Sen var de inga problem.

image

Vi var även ute för ett par veckor sedan och provade lite andjakt. Det var inte många änder i luften och vi var lite sena ut. Men blev ett par stycken. Samma vovve som var med och han jobbade bra denna gången också.

imageimage

/Emma, @emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-10-17
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/lite-duv-o-andjakt/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »