Emma Larssons blogg

Rävjakt

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊!

Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en varsin räv i gryt. Totalt sköts 7 rävar varav 3 med skabb och en var väldigt illa däran.  

Denna säsongen har inte varit som den brukar då jag har haft en tuff graviditet. Men 27/1 titta han ut så nu är vi med lite ute i skogen igen. 

Innan det stod jag mest på pass, fångade hundar osv. Men 30 dagar innan Bf fick jag faktiskt skjuta en drevräv vilket var väldigt skoj! (Driva med räven)

Våra hundar har kört på riktigt bra 😊! Mellan stövaren Skrållan (blir 2 år i maj) har verkligen utvecklas och driver i timmar nu om det så är 😊! Och kan gå o plocka i timmar med innan hon tar upp! Driva den äldsta tuffar o går som vanligt. Vittra den yngsta som blir 1 i maj hade en tuff start i livet. Hon bröt benet som 9 veckors valp. Häromdagen var hon med o drev en räv för första gången som gick i gryt, som Jiddra våran ena terrier sprängde. Så det var skoj!

Jiddra (foxterrier) har varit lite seg men kommit igång riktigt bra nu på slutet av säsongen och har sprängt några rävar. Så poletten verkar ha trillat ner nu. Spade (tysken) har mest varit lite reserv de sista två månaderna. Nån sprängräv har det blivit men oftast får man gräva. Sist låg han 4,5 timme på en räv. Han är med utifall att men har lagt fokuset på Jiddra nu på slutet för att få igång henne. 

Nu är det slutspurten men kan inte låta bli att längta till nästa säsong då man kan köra på som man är van! Tur man har en sambo med samma intresse! 

/Emma 


Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt-3/

Nedräkning!

Nedräkningen till 1 augusti har börjat! Detta med att gå ut när det börjar skymma på och släppa hunden och bara invänta ett drev/stånd på grävling är nåt speciellt. Ibland har vi varit iväg första helgen i augusti och kört både nattjakt och sedan på dagen gått över gryt. Sen tätt efter det kommer björn o rävjakten 😊! I år är första gången jag ska med och jaga björn och Skrållan ska med! Ska bli spännande! 

 

Näst sista dagen på bäverjakten så lyckades jag få en bamsing till bäver. Den vägde 23,5 kg och den största jag har skjutit. Var nere vid bäcken 4 tillfällen och såg minst en bäver varje gång! Och det finns fler kvar för det byggs förfullt där nere. Rätt imponerande faktiskt va de kan få till. 

 

 

I fredags var vi en tur till Elmia. Det var trevligt. Med hem blev en försenad present, en värmeväst 👌🏻!! Lite koppel från Rubins Jaktprodukter varav det ena var med vajer i, så det borde inte Driva kunna bita av när vi står på gryt.

Sen var jag förbi Smäll så nu har jag massor av produkter och grisarna gillar det verkligen. 

Blandade i pulvret i tunnan med majs och sen lite av hasselnöten i lite majs. Som jag har hällt ur i spetthål. Sen hällde vi av massa potatis och de senaste nätterna har de varit full aktivitet där uppe. Det syns att det har varit ett gäng och det är både märken o hår i tjäran. 

Ska försöka mig upp en kväll/natt i helgen och sätta mig. Men det är lite lurt och det gäller verkligen att ha koll så det inte är en sugga med ungar. 

Hade gott!! /@emmalarsson86

 


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-05-31
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/nedrakning-2/

Bäverjakt!

Igår var det en riktigt fin kväll så passade på att gå ner till bäcken en sväng! Lyxigt att bara kunna hänga på bössan på axeln och gå ner över ett par gärden och sen vara på plats!

Sambon var också med ner. Vi har varit nere en gång tidigare bara för att se om det har varit någon aktivitet. Då mötte vi en bäver och misstänkte att det fanns en till iaf. 

Väl på plats igår så dröjde de inte alltför länge innan det kom en simmandes. Den dök men kom upp lite längre bort men sen tappa vi bort den. Den fortsatte nog neråt i bäcken. Men under tiden vi satt o kika efter den så kom en till! 

Och den simma runt och den dök och så kom den tillbaka och så höll den på. Men till slut så gick den upp på land! Jag satt redan beredd så siktade bara in mig och tryckte av. Jag såg att den fall ihop och Emil gjorde tummen upp sen sprang han runt och hämtade den. 

Fick hjälp att bära hem den och även att flå den! Så i morgon ska jag lämna in skinnet och även skallen. Den tror jag dock kan va förstörd. Iaf bak på ena sidan av underkäken. Men Martin skulle kika på den iaf och se om de gick och göra i ordning! 

Vart en bra avslutning på en lång jobbhelg 😊!  

/@emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-05-02
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/baverjakt-3/

Sista släppet för denna säsong!

Förra måndagen så skulle jag bara göra ett släpp lite snabbt på eftermiddagen. Släppte ut Driva ur bilen och börja gå men kom inte så långt. Tog inte ens 10 minuter innan de blev drev. Och de drog iväg av marken och buktade stort men efter en stund så kom drevet tillbaka och slutade under några stora stenar nästan här hemma där vi också har mark. Då hade hon drivit den räven i ca 1 timme. 

Ringer sambon som precis hade kommit hem från jobbet och frågar om man kan ropa ut Igge som är hans äldre foxterrier. För släppa Spade i det där går inte då kan man få vänta länge om man har otur. Han är ju van att man gräver för honom och har mestadels grävling på sitt samvete. Han gjorde en fin sprängning några dagar innan men då bomma så klart jag. 

Tommy och hans två döttrar kom också, vi provade hans terrier men hon förstod inte riktigt. Hon är inte injagad än men nästa säsong ska både hon o Jiddra igång ska bli kul. 

In med Igge o han öste på ca 5 min innan Emil ropade ut honom och Tommy, barn o hundarna vände sig om och skulle börja gå ifrån grytet. Då kom räven och jag o Emil stod kvar beredda och jag fick avsluta. Denna säsongen har verkligen varit lyckad. Bortsett att Spade vart skadad och fick vila lite över en månad. Han fick ett sår på hornhinnan vid en tidigare jakt. 

Nu är de bara att invänta 1 aug 😊! 

/@emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-03-22
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/sista-slappet-denna-sasong/

Rävjakt

I helgen har vi som alla andra lediga stunder jagat räv. Vi håller på och jagar in våran unghund Skrållan som har visat framfötterna. Hon har varit med och drivit räv i över 2 timmar så de är kul. 

Igår var vi iväg till Jägartorpet som ligger lite utanför Storfors som vi var inbjudna till som hundförare. Jag gick med Skrållan i första såten och sambon med Driva. 

Det gick segt till en början men efter en stund så tog Driva upp och de buktade riktigt trångt, har aldrig varit med om liknande innan. 

Jag ställde mig i pass längre bort efter en liten bäck. Jag hade nästan gett upp för jag frös så. Och helt plötsligt så kommer räven rakt mot mig på isen. Vågade först inte röra mig men när räven var i en liten svacka så gjorde jag mig beredd. Sen tittade den upp och samtidigt som den gjorde det fick den syn på mig, då tryckte jag av och den la sig och strax efter kom Driva 😊! Det är alltid kul att få avsluta ett drev men de är en speciell känsla när man får avsluta för en av våra egna hundar. Och hon fick verkligen slita och då känns de extra bra. 

Extra kul var också att Ida en kompis var med. Hon håller på och tar jägarexamen och ville följa med och se hur de går till. Och hon fick se det mesta förutom hur det går till när det har gått i gryt. 

Nu är det bara att köra på det sista som är kvar sen blir det spårträning av olika slag för alla vovvarna och konditionsträning. 

/Emma (emmalarsson86)

 


Inlägg av: Emma Larsson den 2017-02-19
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt-2/

Bråtners Jiddra

Nu har vi hämtat hem Jiddra en foxterrier. Hon har fått följa med på rävjakt och hon sov innanför tröjan större delen av dagen. Men in i mellan åt så tittade hon upp o kollade läget. Väldigt cool o trygg. 

image image

Hon fick nosa på en räv o den va jätte spännande. Hon gick bara rakt fram och gick över den för att sedan dra lite i svansen.

image image image

Ska bli så kul att få följa henne och se hur hon utvecklas och få vara med och jaga in henne längre fram. 

Nu är de fullt upp här hemma med 6 hundar varav en valp o en stövare på snart 7 månader. 

/Emma @emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-12-20
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/bratners-jiddra/

En tur i skogen

Idag var jag ute i skogen en sväng med våran nya stövare som är en blandras plott/finnstövare på 6 månader. Hon flyttade hit förra veckan. Det ska bli kul att följa henne o se vad det kan bli. Hon gjorde några sökrundor o gick i väg o plocka i nåt och kom fint tillbaka i sina bakspår. 

 

image

Det syns vart grisarna har varit i skogen. 

image

/Emma (@emmalarsson86) 


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-12-13
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/en-tur-skogen/

Rävjakt

image

Förra helgen styrde vi bilen mot Laxå. Väl framme så släpptes Driva o det dröjde inte förrän det blev fullt drev. När jag gick iväg för att ta pass så kom räven men på lite för långt håll. Sen bukta det stort och hon drev i ca en och en halv timme innan den gick i gryt. 

Då va det dags för Spade att jobba lite o han gjorde det helt ok. Han har inte så mycket rutin på räv. Va en enkelpipa och vi kunde se räven vid ett tillfälle när den titta fram, men det var så tätt just där så vi bestämde för att gräva istället för det var inte så djupt. 

Efter några spadtag så var det klart. Bra hundjobb av båda två. Nu laddar vi för stövarjaktens dag på söndag på torpet. Brukar va riktigt kul! Ett år va det 10 stövare med och så fick man välja om man ville med ”hargänget” eller ”rävgänget” och passa. Hoppas på många stövare även i år! 

image

image

 /Emma 


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-11-28
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/ravjakt/

Natt- och grytjakt

image            

När 1 augusti äntligen kommer så drar nattjakten igång på grävling. Och Tindra o Wilma vet vad dom ska göra så dom har bjudit på flera bra nattjakter. Oftas går det i gryt för dessa två så då får terrierna jobba. Men har man en ställand hund så brukar man kunna gå fram o avsluta. 

Vi brukar vara ett gäng som åker iväg första helgen i aug och kör nattjakt o sen på dagen går vi och kollar gryt. Ett år var vi till Hjo och ett annat år var vi till Töreboda. 

image

I år kom vi aldrig iväg första helgen, så kollade ett gryt här hemma och Spade (min tysk) fick kontakt. Efter en stund la de sig fast så vi gjorde ett nedslag och det var tre st i. Först blev jag fundersam när de gick runt så och aldrig blev still om de kunde varit räv. Men sen hörde jag att Spade grävde och då förstod jag att det var grävling. 

En vecka senare så jagade vi hos en kompis. Den första hunden fick kontakt men då han är i största laget så tog han sig inte fram på ett ställe. Så Spade som var minsta vovven den dagen fick göra ett försök, så efter en stund hitta han på den grävlingen och efter en stund kunde vi göra ett nedslag o avsluta. 

image

Dagen efter åkte vi till Töreboda och gick över gryt. Där fick vi fyra stycken för en duktig tik som jag inte minns namnet på. Men hon jobbade jätte bra och fick ta över när hunden innan inte lyckades. 

image

Sista bilden är från en av nattjakterna när de gick i gryt. Och Wilma o Tindra väntar ivrigt på att terriern ska göra sitt jobb. 

image

/Emma, @emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-10-18
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/nattjakt-o-grytjakt/

1 oktober

image

På premiärdagen var vi ute jag, min bror, min farbror och två hundförare som heter Jonas o Henrik. 

Det tog inte lång stund efter släpp så tog ena vovven upp och de bukta stort. Jag stod på en stor sten och såg på gpsen att de närmade sig så jag la undan den och var beredd. 

Efter en liten stund dök den upp jätte fint och de gick inte fort men på tok för långt håll! Så de var bara att stå och titta och de dröjde inte förrän taxen Smilla kom. 

Efter nån minut small de längre bort hos min farbror Per! Extra kul att det var Smillas första rådjur. Det har varit mycket stolpe ut för henne så det var lycka hos både Smilla o Jonas! 

Den andra vovven en favve hade fått upp också så vi stod kvar. Men efter en stund så kunde min bror se drevdjuret som var en stor get. Då koppla vi Viggen och avbröt den såten ifall att hon hade ställt av någon killing. 

Efter det grilla vi korv för att sen släppa om i en annan såt. Upptag av Viggen efter en stund men där blev de stolpe ut. 

image

/Emma, emmalarsson86


Inlägg av: Emma Larsson den 2016-10-18
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/emma/1-oktober/

Senaste inläggen

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Namibia 2.0

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-16

Hej kompisar! Först och främst så vill jag säga att jag är medveten om att jag lyst med min frånvaro under en längre tid. Det beror delvis på att fokus behövt ligga på annat än bloggen ett tag samt tidsbrist, men framförallt beror det på att det är svårt att komma på intressant content när […]

Läs hela inlägget »

Inred med Gyttorp!

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-04-07

Vi städade och rensade i en utav uthusen här på gården i veckan. Jag hittade den här lådan, hade svårt att forsla iväg den på tippen så den fick följa med in i kåken istället. Förmodligen en gammal krut/dynamit låda. Den var i brukligt skick så jag putsa upp den lite och placerade den i […]

Läs hela inlägget »

Det räcker med det lilla.

Inlägg av: Elin Kohlström den 2018-03-21

Denna vinter och dess snömängd som har kommit har varit extra jobbigt för våra vilda djur. Jag stödutfodrar rådjuren här hemma, det är inte mycket men det är alltid något. Det är uppskattat och behövligt, och dom har fin utsikt här hemma när dom smaskar i sig maten. Just nu är det ett tio tal […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg 4 – Dags för Västgötajakt!

Inlägg av: Caroline Benilton den 2018-03-20

Välkommen hem till mig! Det är sista helgen på drevjaktsäsongen, vilket innebär att våran traditionsenliga ”Västgötajakt” äger rum. Det innebär att våra fina, gamla vänner & familj från Västergötland kommer upp till oss i Östergötland och kör en hel helgs jakt tillsammans. Alltid lika kul! Filmat med: Nikon D500 Funderar du på kamera? Kolla in […]

Läs hela inlägget »

Rävjakt

Inlägg av: Emma Larsson den 2018-03-06

I helgen som var så var vi inbjudna till en rävjakt till förmån för Barncancerfonden. Det var ett gäng skyttar som alla betalade 150 kr. Det fanns även lotterier med fina priser osv. Totalt så samlades nåt på 9000 kr in till barncancerfonden denna dag 😊! Våra två äldre stövare Driva o Skrållan körde en […]

Läs hela inlägget »

Halvtid på säsongen!

Inlägg av: Erica Lindquist den 2018-02-10

Såhär långt har säsongen 2017-18 varit ett fantastiskt år, jag lyckades fälla gammelbocken, sjöfågeljakten har varit toppen, 6 rävar skjutna hittills på marken varav en är skjuten då lilltösen (5år) lockar med nordic plain pain-pipan! Första vilten fällda för Stella, trevliga jaktgäster, första frilevande doven fälld för hund osv… Bästa hjälpredan, mammas flicka! Nu väntar […]

Läs hela inlägget »

Hundvalp och en kommande jaktresa!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-02-07

För er som följer mig på Instagram @asvenssons_jakt har nog inte missat att jag för exakt en vecka sedan ringde och pratade valp med en kennel. Så förhoppningsvis kommer det en liten valp till mig i slutet på Maj, som kommer vara med i skogen till hösten men då bara något enstaka släpp men skogsträning […]

Läs hela inlägget »

Drömmar om älgjakt

Inlägg av: Kamilla Björling den 2018-02-07

Inatt drömde jag att jag sköt en älg. Så varför inte dela med sig av en utav jakterna i höstas då jag faktiskt lyckades skjuta en älgkalv.  Under själva älgjaktsveckan fick jag inte ens se skymten av en älg. Hörde en inne i skogen när jag satt ute på ett hygge. Men mycket mer än […]

Läs hela inlägget »

Magasin Vildmarken #6

l det här numret pryder jaktprofilen Leif Fredriksson omslaget. Det han inte kan om vildsvinsjakt och eftersök är knappast värt att veta, även om han själv bestämt hävdar att man aldrig kan bli fullärd. Det blev givetvis en del prat om just dessa båda ämnen, men även om höstens planer tillsammans med Bearplay där 30 års erfarenhet av just vildsvin kommer att ligga till grund för spännande jaktdokumentärfilmer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »