Björn Taavos blogg

Storm och storröding.

I förra veckan så packade vi bilen full och begav oss upp mot Ammarnäs för sista etappen av vårflytten samt lite rödingfiske. Jag, frugan och båda minionerna var förväntansfulla efter goväder och massor av fisk.

Hela den 30 mil långa resan så var det riktigt fint väder och solen stekte på, men när vi anlände till Ammarnäs så drog stormen igång. Klass 1 varning med snö och ordentliga vindar.
Vi mötte upp Tomas och nils-isak för ur packning av bil och för packning av skotrar samt kälkar. 

När vi väl var redo för färden på 3 mil till stugan i serven så slog stormen till ordentligt. När vi gjort stigningen upp på kalfjället med skotrarna så var sikten så dålig att man bara såg 5 m framför sig. Vi funderade på att vända om men som tur var så hade jag Gps:en med mig och vi lyckades tillslut hitta stugan och fick äntligen skydd och värme. 

I sådant oväder är man extra glad för att man ej snålar med bra kläder! 

Dagen efter så begav sig jag och Tomas åter igen ner till Ammarnäs för att möta upp andra kollegor så vi kunde ta ut renarna ur hagen och starta sista etappen mot kalvningslandet.

Nere i Ammarnäs var vädret betydligt bättre och flytten gick utan problem.

Kommande dagarna fick vi mestadels sitta inne o stugan på fjället då stormen vägrade ge sig på 3 dagar. Vi kunde max vara ute 1 Tim om dagen och pimpla innan ungarna fick nog. Men det var det värt för vi fick åtminstone några fina kilos matrödingar att tillaga.  Sista dagen vaknade vi upp utan ljudet av vinden som viner kring knutarna. Strålande sol och klarblå himmel. Vi pimpla några timmar och sen åkte vi på en sväng runt fjället för att se hur långt renarna tagit sig, innan hemresan startade.

Kika gärna in på min Instagram för mer bilder: bthunting


Inlägg av: Björn Taavo den 2017-04-28
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/storm-och-storroding/

Färdigflyttat!

2 veckors intensivt flyttande av renar. 

Vi startade första veckan genom att flytta ca 2000 renar med skoter i terräng men då vädret blivit allt varmare så har detta blivit allt besvärligare. Mycket barmark i skogen gör att renarna tjurar mera och vill stanna upp för att äta på varje barfläck, samt helt glasklara isar som gör renarna svårflyttade då dem ej känner sig trygga att gå där. 

Detta pluss rapporter om väldigt mycket rovdjur mellan oss och fjällvärlden gjorde att det beslutades att skicka renarna med lastbil ist.

Sagt och gjort så samlades dem ihop i en stor hage för skiljning och lastning vilket tog 1 vecka, men nu är dem åtminstone på platts kring fjället.


Inlägg av: Björn Taavo den 2017-04-11
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/fardigflyttat/

Vårflytten och bäverjakt

Då är årets höjdpunkt äntligen här, vårflytten av renarna mot fjälls.

Första dagen startade med strålande sol men otroligt bångstyriga renar. Den dagen tog det oss 13 timmar att flytta ca 3 mil med skoter till nästa hage, men nu är vi åtminstone på väg. 

I mån av tid så har jag även hunnit ut för att spana efter bävrarna i de få bäckar som börjat öppna sig.

Har hittils fått se 1 bäver men då det är så tidigt på säsongen så hinner det alltid bli för mörkt när den kommer fram. Men ljuset är här och det blir ju bara längre dagar nu👌.

Nu frukost och ut i renskogen igen !


Inlägg av: Björn Taavo den 2017-03-30
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/varflytten-och-baverjakt/

Extrem fiske i -34

Vad har hänt sedan senast!?

Jag o min vapendragare Andreas drog till robban Salomonsson och drog lite röding i -34 grader. Det var kallt. Det var kallt nå jävulskt! Åtminstone tills Robert kom plågandes med lynxen och eldvagnen efter. För mig och Andreas som stått och frusit på isen i någon timma så var denna synen som en riddare som skulle frita en prinsessa i solnedgången. JÄKLAR ROBERT HAR EN ELDVAGN! Mysigare kan man inte ha d än när man står 3 grabbar och pimplat röding runt en öppen värmande brasa :). IMG-20170110-WA0000


Inlägg av: Björn Taavo den 2017-01-26
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/extrem-fiske-34/

Fina fisken!

Ännu en otroligt blåsig dag i skogen.

Som vanligt var jag och min vapendragare Andreas ute och letade fågel idag trotts stormen. Har som tidigare sagt oftast haft bra tur med fågeljakt när det är dåligt väder så vi gav det ett försök, vilket visade sig bli lyckat åter igen. Vi sköt bom på tjäder och orre och började tro att vi denna dagen skulle få gå hem tomhänta. Men innan vi nått bilen så upptäckte vi 2 till tjädertuppar varav 1 som @forss_jakt fick skjuta på ca 100 meter . img_20161227_141230


Inlägg av: Björn Taavo den 2016-12-27
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/fina-fisken/

Jaktfilm.

Jag och min vapendragare Andreas håller på att göra oss en egen jaktfilm med lite blandade jaktformer. Vi har väl hållit på med detta projekt i ca 2 år nu och måste säga att , jäklar vad man får filma för att få ihop material.

Som sagt, 2 år. Ändå är det inte så otroligt mycket matnyttigt man fått med . Många gånger man skjutit något eller varit in på tex ett fint stånd och i efterhand kollat på kameran så har man ju självklart upptäckt att man glömt slå igång den. Eller så har kameran bara lagt av vilket oftast händer just innan skott. 

Hade varit väldigt enkelt om man haft sig en egen kameraman ist 🙂 

Men men tanken är åtminstone att vi samlar på oss material ännu 2017 för att sedan försöka redigera ihop något vettigt. 

Kul projekt iaf och man får ju lära sig vilket slit det är bakom alla jaktfilmer som proffsen får fram….gå gärna in och följ mig på instagram: bthunting

.img_20161023_114631


Inlägg av: Björn Taavo den 2016-12-09
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/jaktfilm/

Vädret!

Trotts att jag inte är helt gammal som gatan så kan jag säga att man ser skillnad på vintern förr och nu.

När jag var yngre och det blev vinter, så var det vinter. Är ju iof uppvuxen i tornedalen och där är det ju ett lite kallare klimat på vintrarna men så stor skillnad är det ju inte till västerbotten.

Senaste åren har det varit katastrof vintrar i min mening , åtminstone början av vintern som blivit väldigt ostabil. I fredags var det ca -5 grader, i lördags var det -20 grader och i söndags blev det + grader som inleddes med snö och där efter regn. Detta i sin tur gör ju att det blir väldigt hårt och skarpt före i skogen så det går ej att jaga med hund.  Vintrarna har blivit 2 månader kortare och med detta så blir även hundjakten kortare med tanke på föret.  Tidigare blev det stopp pga  för mycket snö el kyla, nu blir det stopp för att även regnet kommer emellan varannan dag.

 


Inlägg av: Björn Taavo den 2016-12-05
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/vadret/

Ännu en dag

img_20161123_110847

 

Ännu en dag i skogen.

Idag var det riktigt fint väder, klarblå himmel och stark nordvästlig vind. Tråkigt nog så var föret för skarpt för att släppa någon hund idag. Men istället så letade vi fram färska spår så att en fick spåra och trycka fram älgarna mot 2 passare. Vilket fungerade fint då linda fick skjuta en tjur. 

Nu kräksnöar det iallafall igen så förhoppningsvis blir föret bättre till imorgon igen.

Har även blivit en hel del toppjakt på sistone. Funnits ganska så bra med fågel i år och det har gett utdelning. 6 St orrtuppar och 2 tjädertuppar än så länge .  Tipps  till alla som jagar fågel är att vara ute när det är lite sämre väder som snö/dimma. Fåglarna har sämre sikt och sitter då mycket bättre.

 

För er som har instagram så kan ni gärna gå in och följa mig under namnet bthunting.


Inlägg av: Björn Taavo den 2016-11-26
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/annu-en-dag/

Farliga isar!

img_20161120_134741i helgen fick jag vara med om någonting nytt som jag hoppas att jag slipper vara med om flera gånger. Nu slutade ju detta lyckligt på ett sätt men var dock lite väl nervigt.

Det hela började med att jag fick ett samtal från en av hundförarna i laget . Hon meddelade att hunden tagit upp älg och det skenade iväg mot älven så hon skulle försöka hinna före och ta fast hunden då vi vet att isarna kan vara väldigt vanskliga så här års. tog bara ytterligare några minuter så ringde hon upp igen och så att hon ej hunnit och att ekipaget nu var på älven. Jag och min kusin Andreas forss som var nära bilen hoppade in och åkte dit för att assistera linda marklund ifall att det skulle behövas. När vi anlände till platsen så såg vi att älgen gått igenom isen men att hunden stog och skällde på iskanten.  Vi stog och diskuterade en stund innan vi ringde räddningstjänsten och förklarade läget Medans vi avvaktade. Ca 15-20 min stog vi och väntade på assistans Medans vi ”höll andan” och hoppades att ej hunden skulle åka i. Måste säga att det var en väldigt obehaglig känsla att se hunden så nära iskanten . 

Efter dessa minutrarna som kändes som 1 timma så såg vi att älgen börjar tappa kraften och försökte hålla huvudet på iskanten , och i samma veva på något sätt lyckats putta till hunden så även den nu hamnade i det iskalla vattnet. Hunden kämpade på i det kalla vattnet och försökte simma till älgen för att klättra upp på den. Men då blev det riktigt obehagligt.  Älgen slog med klövarna mot hunden och det var bara ren tur att inte hunden träffades och dog direkt. Nu bestämde vi oss direkt för att avliva älgen för att rädda hunden och kanske kunde hunden då klättra upp på älgen.  Planen gick ej riktigt som tänkt då älgen drogs under isen ganska omgående av den starka strömmen. Nu fanns det ej tid för att tveka så vi hämtade 2 spännband som vi band ihop samt gjorde en öggla runt linda då hon var lättast. Nu spred vi ut oss och ålade på rad mot vaken och i sista stund fick linda grepp om hundens pejlhalsband samtidigt som jag och Andreas började hala in oss allihopa mot stranden.  

Som sagt så slutade detta bra men fan så obehagligt att se hunden kämpa i vaken… akta er för isarna gott folk!


Inlägg av: Björn Taavo den 2016-11-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/2812/

Stolpe ut blev stolpe in

I vanlig ordning så var det älgjakt på schemat i helgen vilket alltid är lika roligt,  trotts att nu kylan,regnet och snön växlande börjar komma.

Året för mig och min hälleforsare sessi har varit väldigt kämpig så hör långt. Nästan 6/10 upptag slutar med ståndskall på fel mark trots att vi har marker på över 5000ha. I söndags så han jag tänka att så även blir fallet på detta upptag.

 

Sessi tog upp en ensam ko ca 50 meter ifrån mig och det blev gångstånd ifrån mig och mellan vägen jag drog på och en vindelälven på andra sidan. Första tanken var att den kommer slänga sig i älven och simma över, men icket. Den gick ist ca 900 meter och rakt emot en ravin. Jag följde älgen och hunden i rask takt tills dem nådde ravinen där det blev ståndskall. 

Jag lät sessi få skäller fint en stund innan jag började smyga på från ca 150 meters avstånd. Efter ca 100 meter så började älgen åtet igen röra på sig sakta men säkert mot mitt håll, så jag letade fram en lucka i planteringen och drog bara och väntade in den.

Älgen kom på ca 20 meter och stöp direkt vid första skottet.

Fy fan så skönt tänkte jag!  

Efter beröm åt hunden och meddelat jaktledaren så tog jag ur älgen och inväntade jaktkamtaterna som kom med älgdragaren samt fika, så vi gjorde oss en stor brasa och njöt av stunden.img_20161023_125235


Inlägg av: Björn Taavo den 2016-10-25
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/bjorn/stolpe-ut-blev-stolpe/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »