Andreas Gustafssons blogg

Nära skjuter inget… rådjur!

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och trodde starkt på att denna bock skulle komma där igen.

Vi släppte min fars tax Harry i det aktuella området som bocken brukar hålla till i och det dröjde inte länge innan hunden började väcka. Denna bock vill inte bukta trångt utan tar alltid stora svängar men han kommer alltid tillbaka ”hemområdet” under drevens gång. Samma sak denna gång. Hunden tar upp bocken och det ger sig iväg en bra bit ut på grannmarken innan det vänder tillbaka. Hör drevet komma närmare och ser på pejlen att det är på väg rakt mot mig som jag trodde det skulle göra. Gör mig beredd och plötsligt ser jag bocken komma mot mig. Men han stannar upp och lyssnar på hunden för att sedan vända tillbaka in i skogen igen. Fan tänkte jag. Såg hanmig!? Men sen ser jag att han gör en u-sväng och ska över mossen där jag sitter ändå. Perfekt tänker jag. Bocken kommer smygande i slyt och bland småtallarna ca 40m ifrån mig men vinden blåser hårt och ligger rakt mot bocken. Jag följer honom med rödpunkten på min kombi och hittar en lucka där jag har fritt skottfält. Precis när jag tror att han ska kliva ut så stannar han bakom en tall. Står still några sekunder innan han kastar för min vittring och försvinner åt andra hållet bort från mig.

Typiskt men sån är jakten. Bocken visade sig inte i något mer pass utan han klarade sig denna gången oxå! Men en i jaktlaget hade lyckan med sig och sköt ett stänkdjur. En 6-taggare som tappade hornen i skottet.

Så vi fick med oss ett rådjur ändå. Men nästa helg så provar vi igen och se ifall vi kan överlista bocken som lurat oss de senaste helgerna.


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/nara-skjuter-inget-radjur/

Älgjakten.

Då har den heliga veckan varit här. I år blev det andra förutsättningar för mig då jag tyvärr inte har min hund kvar utan jag har fått agera passkytt hela älgjakten och det är en väldigt stor omställning för mig.

Dag 1 så sköt vi 2 älgar. En liten tjur med knappt synliga horn och en tjurkalv. Båda älgarna fälldes av passgrannen närmast mig i de 2 såter vi jagade i.

Dag 2 fällde vi en liten kviga. Även denna älgen sköts av min passgranne. Då denna kviga var väldigt liten och vägde under 100kg så räknas den som kalv i vårt skötselområde.

Dag 3 blev den sista älgen skjuten. Och historien upprepar sig återigen när det är närmaste passgranne som skjuter en tjur. Även den med väldigt dåliga hornanlag.

Så efter 3 dagar var älgjakten slut för vår del. Det kan eventuellt bli kalvjakt i vinter men det beror på hur det går för övriga jaktlag i skötselområdet.


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-10-14
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/algjakten-2/

Rådjurspremiär med drivande hund.

Då var dagen här som många jägare längtar efter! 1 oktober är ett nästan lika heligt datum som när älgjakten börjar. Vi var 8st från vårt jaktlag som träffades på morgonen för rådjursjakt. 2 taxar skulle förgylla dagen med hundskall i skogen var det tänkt. Vi fördelade passen och gav oss iväg, 6 passkyttar och 2 hundförare. Jag själv fick ett pass i ett torn vid kanten av ett hygge.

Det tog inte lång stund efter att hundarna var släppta förrän det var fullt drev. En av taxarna drev en stor bock som hade sprungit förbi hundföraren på ca 10m men det var för tätt för hundföraren att skjuta så drevet gick vidare. Jag såg på pejlen att drevet var på väg i riktning mot mitt pass men drevdjuret mötte den andra taxen och vände tvärt och drog på långskjuts ut ur marken med båda hundarna efter sig. Efter stund så ringer min far och undrar om jag ser hans tax pejlen? När jag står och pratar med honom så upptäcker jag en rörelse i ögonvrån och vänder mig om och ser att en get + killing är på väg över hygget. Jag lägger snabbt ner mobilen och tar upp kombin och låter rödpunkten på mitt aimpoint hitta killingen som vid det här laget har stannat och kollar åt mitt håll. Hållet var lite drygt 100m och de är på väg bort från mig så jag avstår skottet och låter de springa vidare in i skogen. Strax efter så ropar hundförarna att hundarna har släppt så vi bryter och återsamlas för såt 2.

Såt 2 blev inte mycket roligare än den första. Ena taxen drev ett rådjur som gick åt helt fel håll sett till oss passkyttar och den andra taxen lyckades inte trassla ut det spår som den gick och väckte på. Men det var skönt att vara i skogen igen och nu laddar vi inför älgjakten på måndag.


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-10-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/radjurspremiar-med-drivande-hund/

Tråkig början på året och jaktlig depression!

Nästan ett halvår sen mitt senaste inlägg. Men det har sin naturliga förklaring.

I våras så blev jag tyvärr tvungen att lämna bort min älskade Zolo. 😔 Det hände något mellan honom och min yngsta dotter vilket resulterade i att han bet ifrån och min dotter blev rädd för honom. Jag själv var inte hemma och min sambo såg inte heller vad som hände och det är inte lätt att få ur en 5-åring om vad som egentligen hänt som fick Zolo att bita henne. Zolo bet inte för att skada men det förstår ju inte min dotter och jag vill inte att hon ska gå runt hemma och vara rädd då Zolo bodde inne i huset med familjen. Zolo har alltid varit världens snällaste och keligaste hund så detta kom som en chock för min sambo och mig. Men familjen kommer först så det blev att leta ett nytt hem till Zolo. En kille som heter Oscar hörde av sig och ville gärna ta över Zolo. Oscar bor i Mjölby och jagar vildsvin för fullt året runt då han driver en bondgård. Så Zolo fick flytta hem till honom och det har gått jättebra enligt de rapporter jag får från Oscar. Zolo visar den utveckling som jag trodde så mycket på och nu i år har han mognat fullt ut och är på väg att bli den jakthund jag hoppades på när jag köpte han från första början. Han har till och med skällt gångstånd på björn under septemberjakten så framtiden ser ljus ut för Zolo. 🙂👍🏻

För mig själv så hamnade jag i en ”jaktlig depression” vilket resulterade i att jag inte har varit sugen på jakt överhuvudtaget! Jag är en hundmänniska och alltid tyckt att jakten med hund är absolut roligast och spännande! Men jag inser att det inte kommer funka med en hund i vår familj tills min yngsta dotter har blivit äldre. Så tyvärr dröjer det 4-5 år tills nästa hund och det är jobbigt att veta att jag får vänta så länge! 😔

Framförallt nu när oktober börjar med älgjakten och all övrig jakt. Hade fått lite erbjudanden inför denna säsong att komma och jaga på lite olika marker med Zolo men dessa har man fått ställa in! 👎🏻

Jag hoppas att jag får tillbaka suget snart igen men känner jag mig själv rätt så kommer de närmaste säsongerna inte bli lika roliga som jag hade hoppas på då jag står utan hund.


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-10-02
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/trakig-borjan-pa-aret-och-jaktlig-depression/

En dag hos Jensens vildsvinshägn.

Söndagen spenderades hos Jensens vildsvinshägn i Ed som ligger i Dalsland. Jag åkte dit med en nyfunnen jägarkamrat som heter Mikael. Vi lärde känna varandra genom att vi stött på varandra under kvällspromenader med våra respektive hundar. Det är något som jag alltid upplever, att om man är jägare och träffar någon helt okänd människa som oxå är jägare så blir det att man börjar prata om jakt, hundar mm trots man inte har träffats innan. Mikael som jagar främst vildsvin runt om i landet frågade om jag ville följa med upp till ett vildsvinshägn och det ville jag naturligtvis. Vi hade bokat tid mellan kl 10-12 för att låta min Zolo och Mikaels tik Nelly få skälla lite gris. 

(Zolo i väntan på släpp)

När vi kom fram till hägnet så togs vi emot av Johan Jensen som driver hundtesterna ihop med en kompis. 

(Johan och Mikael pratar jakt)

Vi lät Zolo få chansen först. Zolo är 2,5 år och är fortfarande inte riktigt mogen mentalt ännu. Med dagens släpp så ville jag se om han blivit mer självständig än tidigare. Och det tyckte jag mig se under den tiden vi var i hägnet. Han är fortfarande försiktig men hittade grisen självmant, visade stort intresse och jobbade på ganska bra. Grisen (en galt på ca 100kg) som fanns i hägnet tyckte inte om människor som kom för nära utan då sprang den direkt. Johan berättade att det var medvetet då han skjutit bort 2 andra grisar i hägnet just för att grisen ska förknippa människor med fara. Så varje gång som Zolo skällde ståndskall och man gick fram för att försöka få en bild på Zolo och gris så sprang den vidare vilket Zolo tyckte var väldigt roligt. Allt som springer tycker Zolo om att jaga. När grisen stod still så såg man att Zolo var försiktig. Han skällde för fullt men ville inte gå för nära och höll ett avstånd på ca 10m. De gånger som grisen markerade utfall så hörde man att Zolo tände till lite extra och intensiteten i skallet ökade. Efter att ha varit i hägnet i lite över 1 timma så kopplade jag Zolo och Mikael skulle få släppa sin tik. 

(Mikael med Nelly)

Nelly som är strax över 2 år har träffat gris i hägn förut. Då slutade det med att en elak galt gav henne en smäll så Mikael ville se om det hade påverkat henne mentalt. Och till en början så gjorde det just det. Hon ville inte söka upp grisen under de första 20-25 minuterna utan sprang mest runt i hägnet. Vi visste var grisen låg så vi beslutade att trampa upp den för att se om Nellys jaktlust skulle slå till om hon fick se grisen springa iväg. Och det var det som krävdes, galten gick loss och Nelly förföljde och började skälla. Sen ville hon inte sluta skälla! Poletten hade ramlat ner! I 5 timmar höll hon på med grisen. Hon ville inte lyssna på husse som försökte kalla in henne utan det var bara grisen som räknades! Mikael som köpte Nelly i vintras berättade att det än så länge inte hade tränats så mycket inkallning men att nu ska det bli hårdträning på detta. Varje gång som Mikael kom nära och försökte kalla in Nelly så gjorde galten en ny förflyttning och Nelly sprang efter. Så vi fick helt enkelt vänta ut henne och till slut så lyckades Mikael få in henne. Så dagen blev väldigt mycket längre än planerat men man kan ha en sämre söndag än att stå i solen och lyssna på hundar som skäller på vildsvin. Både Mikael och jag var nöjda med resultatet av dagen och det kommer bli fler besök hos Johan och hans grisar framöver. 

(En sugga från avelshägnet)

(Zolo på sök i hägnet)

(Galten ligger i tätningen framför Zolo)

(Grillplats vid avelshägnet)


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-04-03
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/en-dag-hos-jensens-vildsvinshagn/

Spårträning med yngsta dottern + brorson. 

Söndag och vi passade min brorson några timmar. Elton heter han och blir 11 år till hösten. Han är väldigt intresserad av jakt och fiske och tar varje tillfälle att följa med ut i skogen eller fiska, oftast med sin farfar tillika min far. När han kom hit så frågade jag om han ville lägga ett spår för Zolo och det ville han självklart! Även min yngsta dotter Mollie ville hjälpa till. 

Sagt och gjort. Vi la ett enkelt rakt spår med älgklöven och barnen turades om att dra. Sen så väntade vi en liten stund och tog med Zolo till spårets början. 


Zolo är en hund som i stort sett alltid vill jobba med hjälp av vinden i skogen. Likadant i ett spår som detta som är rakt och färskt så vill han väldigt gärna lyfta huvudet och ta hjälp av vinden. 


Men till slut så hittar han alltid klöven även om han inte är jättespårnoga och blir lite väl ivrig i spåret och börjar pendla åt sidorna. 


Mollie och Elton tyckte i alla fall att Zolo var duktig och det var det som var huvudsaken idag. Att barnen skulle tycka det var intressant och roligt. 😄


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-03-26
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/spartraning-med-yngsta-dottern-brorson/

Träning bokad!


Då har jag bokat första vildsvinsträningen för Zolo. Den 2 april blir en tur till bröderna Jensens anläggning Anlagstest tillsammans med en jägarvän som oxå ska låta en av sina hundar få skälla lite gris. Var där en gång förra året för att låta Zolo få träffa på vildsvin för första gången. Mest för att han skulle få lite erfarenhet av vad han kan springa på i skogen och se om han var intresserad av doften mm.  Han var både nyfiken och lite försiktig men i det stora hela så blev det ett bra test den gången. Ska bli intresssant och se hur han reagerar denna gång om han har mognat mer och är mer självsäker och fortfarande intresserad av gris. Han inte träffat på gris i det vilda ännu. 


(Bröderna Jensen på bild) 

Återkommer med inlägg om hur det gick för Zolo. 


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-03-23
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/traning-bokad/

Välkomna! 

Då gör man debut som bloggare! 🙈 Lite info om mig och vad man kan förvänta sig här på bloggen. Andreas heter jag, bor på västkusten i Stenungsund ca 4 mil norr om Göteborg med sambo och 2 döttrar. Jag har även en blandras (grå/jämte) som heter Zolo som blir 3 år till hösten. Zolo har inte mognat riktigt men jag hoppas det släpper till hösten. Det är tänkt att han ska jaga främst älg men även vildsvin som är på frammarsch på marken jag jagar på. 

Utöver jakten så är fiske ett stort intresse där gäddan är den fisk jag fiskar efter mest. Tyvärr har jag inga bra vatten där jag bor utan det brukar bli ett par turer varje år upp till Värmland för att söka gammelgäddan. 

Första turen upp till Värmland blir under påsk då vi ska hälsa på sambons föräldrar och syskon med familjer. Då hoppas jag lyckas få en lika fin madam som på bilden ovan. 😄 

Sen kommer det naturligtvis bli spårträning med Zolo och även några turer till hägn där han ska få skälla på vildsvin. 🐗🐗

Så välkomna till er som vill läsa om mina bravader i skog, mark och på sjön. 👍🏻


Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-03-21
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/andreasg/valkomna/

Senaste inläggen

Stor vildsvinsjakt 10NOV18

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-06

Nu på lördag den 10 november 2018 har området som vårat jaktlag tillhör en stor vildsvinsjakt, eller det uppmanas iallafall att alla jaktlag inom området ska vara ute i skogen och jaga vildsvin. Vilket gör att det förhoppningsvis kommer vara mycket rörelse i skogen med både hundar och vildsvin. Vi gör detta för att hjälpas […]

Läs hela inlägget »

Älgjakten 2018

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-11-05

SÖNDAG 07OCT18: Älgjakten startade ju på måndagen den 8 oktober, men vi åkte ut till jaktstugan redan eftermiddagen dagen innan för att möta upp resten av jaktlaget. Vi har som en liten tradition att träffas dagen innan och umgås, käka lite go mat och snacka lite skit. Detta brukar vi göra dagen innan de olika premiärerna […]

Läs hela inlägget »

Bonde söker fru, kviga & Jämtland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-11-04

Då var det dags för ett nytt inlägg här på bloggen och mycket har hänt sedan senaste inlägget. Vi börjar med Måndag den första Oktober då äntligen rådjursjakten drog igång och premiären bjöd på många fina drev. Dagen till ära han vi med 3 såtar och det levererades rådjur i alla såtarna. I första såten […]

Läs hela inlägget »

Längtan

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-27

Nu är det drygt en vecka kvar tills älgjakten är igång. 8de oktober kan inte komma fort nog. Har fått hem mina nya jaktbyxor från RevolutionRace och jag är verkligen kär. Sköna, slitstarka, vindtäta och snygga. Perfekt kombination. De är så redo för jakt. Det är även jag. Kan bara föreställa mig den dagen. Gå […]

Läs hela inlägget »

Nu är äntligen säsongen igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-09-05

Får väl säga gott nytt jaktår även fast det är mer än en månad sen. Säsongen är äntligen igång. Bockjakten började allt den 16 augusti. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå ut på premiärdagen, men var ute på helgen dock inget skjutet. Såg ett smaldjur som hoppade iväg så lätt annars var det lugnt […]

Läs hela inlägget »

Snart igång på allvar!

Inlägg av: Alexander Svensson den 2018-09-04

Tjaba Tjena där ute. Nu är denna långa väntan på höst och hundjakt snart över. Men vilken fantastisk sommar vi haft med mycket sol, bad, massor utav glass & kalla drycker. Ska jag vara ärlig så har denna sommar varit alldeles för varm och längtan efter höst olidlig, men nu är det äntligen snart den […]

Läs hela inlägget »

29 juni 2018 – vakjakt

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-29

Ikväll blir det en tur till jaktmarken och vakjakt på gris. Perfekt fredagskväll enligt mig! Hoppas på att få med mig en hem också, men det får vi helt enkelt se om de ens kommer ut från skogen. Med solen i ögonen är vi på väg ut och det ser ut att bli en fin […]

Läs hela inlägget »

Viktigt med en avslappnad hund

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-26

När fotboll är på schemat och fokuset ligger på matchen och spelarna så är det viktigt att Leiah kan slappna av och ta det lugnt. Därför har hon varit med vid sidan av fotbollsplanen sen dag ett. I mitt liv och i min vardag är det viktigt att hon är lugn och trygg i sig […]

Läs hela inlägget »

Det tog ett tag, men nu är vi igång

Inlägg av: Zanna Winblad den 2018-06-23

Efter att äntligen kunnat logga in här så är det dags för ett nytt blogginlägg. Senast jag skrev så berättade jag om min nya jaktkamrat, det här är mer än ett år sedan. Direkt efter där, under sommaren, då jag höll på att byta jobb och livet fortfarande var nytt med Leiah så glömde jag […]

Läs hela inlägget »

Min första räv!

Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2018-05-28

Jag lovade ju att försöka dela med mig av lite material jag samlat på mig på sistone och något jag ju missat att berätta om är att jag skjutit min första räv! Det är ju någon form av skräckblandad förtjusning förknippad med jakten och även om rävar är skadedjur har jag alltid tyckt att de […]

Läs hela inlägget »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #11

November är här och vi kan erbjuda ett fullspäckat nummer. På omslaget ser ni Josefin Wallin som nyligen var med på älgjakt uppe i Härjedalen tillsammans med elva andra tjejer – en unik jaktupplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »