Alexandra Rasmusson Rankloos blogg

Fasanfredag

Vilken helg! Har haft två fantastiska helger nere i Skåne med otroligt häftiga naturupplevelser och en massa jakt. Det har varit mycket jobb på sistone, så att kunna koppla av ute i naturen har varit fantastiskt.
Vi var bjudna på fasanjakt i Skåne i fredags, så vi packade bilen och körde ner i torsdags kväll. Vi kom i säng i ganska bra tid och fick några timmars sömn innan det var dags att sätta på sig jaktkläderna, plocka fram hagelbössorna och ge oss iväg till Skarhult. Väl framme hälsades alla välkomna på borggården innan vi blev utkörda till första såten. Nu har jag inte varit med på särskilt många fasanjakter än, men vi kan väl säga att denna jakt satte ribban. Vi jagade totalt i fyra såter och hann med en ordentlig lunch mellan tredje och fjärde. Drevet var oerhört professionella och det var så otroligt coolt att se hundarna arbeta felfritt under hela dagen!
Extra kul att jag kände några stycken och fick träffa en del nya personer! Otroligt trevligt sällskap och en fantastisk jakt sammanfattar dagen ganska bra. Sammanlagt sköt vi 352 fasaner, varav jag sköt 20. Det har blivit lite dåligt med träning på hagelskytte, men sköt riktigt bra hela dagen. När vi hade tackat för dagen satte vi oss i bilen direkt och hann med lite pyrsch på Häckeberga på kvällen. Dagen avslutade jag med ett rådjur och sedan sov jag väldigt gott 🙂


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-11-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/fasanfredag/

Drevjaktspremiär

Det var full fart hela helgen med Stockholm Beer & Whisky Festival i Nackastrand torsdag-lördag, men som tur var fick vi jaga i söndags. Det var ju den första oktober – premiär för drevjakt! Vi packade ihop allt i lördags kväll och satte oss i bilen strax innan kl sju på morgonen. Älskar känslan av att vara vaken före alla andra och sedan få komma ut och njuta av naturen!

Vi jagade i tre såter under dagen. Dessvärre var det en sådan dag då jag inte ens såg en gråsparv. Men så är det ibland! Oavsett så tycker jag att det är sjukt spännande att bara sitta och vänta, utan att veta vad som ska hända. De andra hade lite mer tur och i slutet av dagen hade vi fått med oss en hare och en räv. Dessvärre bommade en av de andra jägarna på en bock, men ingen skada skedd!

Vi hade tagit med oss hagelgevären också och i brist på djur fick vi skjuta lite duvor i slutet av dagen. De har en lada ute på marken, så vi ställde upp utanför ladan och sköt duvorna när de flög ut. Himla kul med lite hagel också!

Även om man ibland har otur och inte får se några djur, så är det ju faktiskt en del av jakten. Bara att få komma ut i naturen och slippa telefonen en dag är underbart, plus att man alltid lär sig något! Och jag fick ju faktiskt inviga min nya kamouflagetejp 😉 Jag har tänkt mycket på vad som verkligen tilltalar mig med jakten, men en stor anledning till att jag älskar det tror jag är att det är så otroligt många olika typer av människor som jagar av olika anledningar. Man kan komma från helt olika platser och livsstilar, men jakten förenar alla oavsett bakgrund. Det var fantastisk härligt att sitta och grilla korv i söndags med folk som man antagligen aldrig träffat annars!

Instagram: alexandrarankloo


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-10-04
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/drevjaktspremiar/

Bockjakt

Det är verkligen full fart på alla fronter för tillfället och jobbet tar upp mycket tid. Förra veckan åkte vi till Island med Jägermeister och när det är många resor är det svårt att få tid att ta sig ner till Skåne… Men lite jakt har man alltid tid med haha. 

Vi hann faktiskt med lite bockjakt härom helgen. Det är så skönt att man kan sitta på pass utan att frysa ihjäl! Sebastian låg och väntade på en bock i flera timmar. Vi hade sett geten med sitt kid i samma område några gånger och även bocken vid ett par tillfällen. Så han valde att gömma sig och vänta på att bocken skulle komma fram medan jag smög runt i lite olika områden.

Jag satt i ett torn intill ett fält och såg till en början bara grävlingar och gråsparvar haha. Efter ett tag såg jag ett par horn sticka upp i det höga gräset och bocken rörde sig sakta men säkert mot mitt torn! Han var säkert tio meter från tornet när han var som närmst. Jag valde att sitta och titta på honom istället för att skjuta. Ibland är det bra att observera och lära sig deras egenskaper snarare än att skjuta direkt. Jag tror att man har igen det under de jakter då det går lite fortare och man måste fatta snabba beslut!

Efter att ha suttit i tornet ett tag spatserade jag vidare till ett annat. Det låg på en liten kulle och precis när jag gick över krönet såg jag en get med kid ungefär tjugo meter framför mig! Jag stod blickstilla och vi tittade på varandra en bra stund. Till slut fick hon nog och sprang in i skogen med sitt kid. Jag väntade en stund för att se om det skulle dyka upp en bock också, men de kom aldrig tillbaka. Så inga skott avslossade för mig, men Sebastian fick däremot skjuta sin bock 🙂

Instagram: alexandrarankloo


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-09-08
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/bockjakt/

Bockjaktspremiär

Tjoho, idag är det ju bockjaktspremiär! Sjukt att man kan längta så efter den här dagen. Dock blir vår premiär inte förrän nästa vecka, då vi är fast i Stockholm till dess.

Kom hem från Spanien förra veckan och det är full fart på jobbet efter att ha varit borta i fem veckor, så vi får vänta… Som jag skrev tidigare satt vi på pass innan vi åkte till Spanien för att skjuta vildsvin. Dock såg vi inga grisar den kvällen, men några dagar senare hade pappa desto större lycka haha. Vi lade flera dagar ute på marken då vi reste och flyttade jakttorn och skogade. Så himla nyttigt att få lära sig det också! Vi har ju varit på jakt efter ett jaktlag att gå med i till hösten, lite närmre Stockholm. Nu är jakten mer eller mindre igång, så vi får kanske hålla tillgodo med Skåne för tillfället och gå med i ett lag nästa säsong istället.

Även om det självklart ska bli superkul att äntligen få jaga lite nästa vecka, måste jag medge att jag längtar ännu mer till dovhjortarna blir lovliga. Särskilt när jag tittar tillbaka på bilden vi tog på jaktmarken samma kväll som vi satt och spanade efter grisar!


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-08-16
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/bockjaktspremiar/

Skåne

Vi hann typ inte mer än att parkera bilen när vi kom ner till Malmö i måndags innan vi skulle ut till Häckeberga. På vägen ner svängde vi dessutom inom Jakt och Fridluftsgården eftersom det blivit något fel med pipan på Sebastians hagelgevär, så det blev en riktigt jaktdag till slut.

Vi åkte i alla fall ut till Häckeberga i hopp om att skjuta lite vildsvin (och jag fick inviga min födelsedagspresent). Jag och Sebastian satt i samma torn, det var längesen så det var riktigt mysigt 🙂 Det blev en jättefin kväll och vi såg hur mycket hjortar och rådjur som helst! Dock inga grisar… Det är helt fantastiskt att bara sitta och titta på djuren vid den här tiden på året, de är så fina! De hade basten kvar på hornen och dovhjortarna är alldeles prickiga. Vi hade en bock som gick ca tio meter från vårt torn, riktigt coolt. 
Igår och idag har vi ägnat tiden åt att ställa ut torn och skoga, men mer om det kommer nästa gång 🙂

Instagram: alexandrarankloo


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-07-26
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/skane/

Födelsedag

Förra veckan fyllde jag år och för första gången på några år fick jag fira hemma i Sverige med familjen, vilket var SÅ mysigt! Jag blev väckt på morgonen med bubbel, sång och frukost på sängen. De senaste åren har jag inte önskat mig något särskilt, så det blir ju extra kul att öppna presenterna 🙂 Kanske har med åldern att göra…

Sebastian hade planerat hela dagen och jag fick inte veta något haha. Däremot så känner han ju mig väldigt väl och vet vad jag tycker om, så framåt lunch hämtade vi sushi på världens bästa sushirestaurang (tycker jag). Sedan åkte vi till Susegården för att skjuta lerduvor och åt sushin i solen innan vi skulle ha instruktion. Bästa! Vi fick skjuta med Giles och det är ju nästan omöjligt att inte träffa duvorna när man har honom bredvid sig haha. Vi har inte skjutit så mycket med våra hagelbössor eftersom vi köpte dem sent förra hösten och när vi skjutit i Haninge så har det inte gått så bra. Det var så mysigt att hela familjen var med. Så detta var en perfekt födelsedagspresent! 🙂

Efter det fick jag en present till i butiken vid skjutbanan, ett par välbehövda stövlar från Le Chameau. Vi åkte hem, drack lite vin och sedan överraskade några kompisar med att komma förbi på middag. Jag hade mina misstankar om att de skulle komma, men mamma lyckades lura mig så när de kom blev jag helt paff haha. Bästa födelsedagen någonsin! 


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-07-24
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/fodelsedag-2/

Lågsäsong

Det har verkligen varit full fart med både jobb och fritid innan semestern! Nu sitter jag dock och njuter av första semesterdagen i Båstad efter en jätterolig helg på Summer On. Vädret höll, det var bra artister och grymt sällskap.

Vi har redan hunnit med att åka vattenskoter, spela tennis, padel och golf haha. Så mycket för att ta det lugnt när man är ledig… Planen är att åka ner till Häckeberga och även dra och skjuta lerduvor på Susegården i veckan, så förhoppningsvis kan jag uppdatera med något kul i dagarna 🙂


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-07-10
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/lagsasong-2/

Min första jakt

Jag kommer ihåg första gången jag var ute och jagade med pappa som om det vore igår. Det var precis efter jul och det låg snö på marken. Jag har aldrig haft några problem med att gå upp tidigt på morgonen, men nu gick vi upp fyra och till och med för mig var det lite väl tidigt… Hade fortfarande julkänsla i hela kroppen och på vägen ut drack vi varm choklad och åt mackor. Vi smög runt lite, men jag tror inte att pappa egentligen var ute efter att skjuta något. Tror bara att han ville visa mig hur fantastiska upplevelser man är med om. När vi smög runt där ute i de Skånska skogarna såg vi solen gå upp över landskapet och det var helt sanslöst vackert. Sedan den dagen var jag fast haha. 


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-06-15
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/min-forsta-jakt/

Sweden Rock

Äntligen hemma igen! Hela förra veckan spenderade jag nere i Sölvesborg/Norje för att vara med på Sweden Rock-festivalen, så det blev minsann inga turer till skjutbanan då inte. Har haft grymma dagar med härligt väder och roligt sällskap. Vi samarbetar med Sweden Rock, så hela VIP-området bara sprudlar av Jägermeister haha.

Annars är det ju minst sagt lågsäsong för jakten, men vi kämpar på 😉 Passade på att investera i en ny radio också, så att man är redo för bockjaktspremiären! 


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-06-12
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/sweden-rock/

Vita hjortar

I början av året åkte vi till Cervinia för att åka skidor. Vi skulle flyga från Köpenhamn, så passade på att åka ner till Malmö några dagar tidigare för att klämma in lite jakt 🙂

Vi åkte ut på eftermiddagen, om jag minns rätt, och pyrschade. Det är inte jätteofta man ser vita hjortar, jag har bara sett ett par stycken tidigare. Bland annat i samma flock som stången jag sköt i vintras, vilket är perfekt när jag ska försöka hitta skoveln i samma flock till hösten 😉 

I alla fall, så såg vi två hjortar varav en var vit. Vi vill inte skjuta vita, så det fick bli den andra. Då hade vi ändå jagat ganska mycket på kort tid, men lik förbannat blev jag alldeles skakis av adrenalin. Men det gick bra till slut haha 🙂


Inlägg av: Alexandra Rasmusson Rankloo den 2017-06-06
Direktlänk: https://vildmarken.se/blogg/alexandra/vita-hjortar/

Senaste inläggen

Sååååå nära…

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-16

Förra helgen jagade vi ensamma med våran jämte. Vi har 3 kalvar kvar på tilldelningen men då vi inte hade sett någon ko och kalv så släppte vi mest för att Knut skulle få träna, så spelade inte så stor roll vad han hittar för älg. Ganska snart blir det upptag, lite oroligt men står […]

Läs hela inlägget »

Skador, skador och skador

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2018-01-14

Jaktsäsongen börjar lida mot sitt slut. Säsongen började bra för min del, fick skjuta mig min första bock den 16 augusti. Under älgjakten var det stolpe ut för min del, hade guldläge flera gånger men alltid fel älg. Våran jämthund Knut har haft en tuff säsong, 2 halsinfektioner, sprättad av vildsvinsgalt TVÅ gånger, fläkt klo […]

Läs hela inlägget »

Slutspurten närmar sig…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-12-29

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod […]

Läs hela inlägget »

JaktVlogg #2 – Lerduveskytte på Skokloster

Inlägg av: Caroline Benilton den 2017-12-14

En nybörjare, en erfaren & jag. Såhär trevligt kan man ha det på sin lediga dag! Jag, Kajsa-Stina och Axel åkte ut till Skokloster Wings and Clays -strax utanför Stockholm- och sköt lerduvor och käka wienerbröd. Superb! Filmat med: Nikon D5600. Instagram:@caroline.swehunt@ackoengstromer@kajsa_stina  

Läs hela inlägget »

När man lyckas…

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-30

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en […]

Läs hela inlägget »

En jakthelg bland andra…

Inlägg av: Daniel Andersson den 2017-11-28

En jakthelg i november. Fredag: Strålande väder men skrapigt i skogen. Vi kämpade på och hundarna jobbade men eftersom man är rätt värdelös på jakt så överlevde älgarna utan större problem… Lördag: Efter en kväll med oerhört mycket taktiksnack så kändes morgonen kanon! Vi provade ett området som brukar vara stensäkert men inte ett upptag, […]

Läs hela inlägget »

Fyra dagars jakt i Tyskland

Inlägg av: Alexander Svensson den 2017-11-27

Söndagen den 12 november klockan 05:15 startade 3 bilar med 12 förväntansfulla jägare sin resa från Hjo till Tyskland och staden Wolfsburg. Wolfsburg är en stad i Niedersachsen, norra Tyskland som är mest känd för sin gigantiska fabrik där Volkswagen producerar sina bilmodeller Passat, Golf och Polo och en stab på 60000 anställda. Snacka om vilka […]

Läs hela inlägget »

Nära skjuter inget… rådjur!

Inlägg av: Andreas Gustafsson den 2017-11-27

I lördags var det rådjursjakt. Vi var 7 man + 2 taxar som skulle se ifall vi kunde få några rådjur i pass. Det har varit lite för mycket stolpe ut de senaste jakterna. Jag själv tog ett pass i ett torn på en mosse där en bock gått förbi 2 gånger helgen innan och […]

Läs hela inlägget »

Ställde ifrån mig bössan och ville aldrig jaga igen

Inlägg av: Jessica Davidsson den 2017-11-24

Våran jämthund Ålbolandets Knut har äntligen blivit friskförklarad efter att han blev sprättad av vildsvin. Lagom till helgen vid hade planerat älgjakt på hemmamarken. Vi har beställt en tuskproof väst till Knut så vi slipper uppleva samma sak igen men det var ganska många veckors väntetid och Knut var sjukt jaktsugen så vi valde att […]

Läs hela inlägget »

Älgjakt

Inlägg av: Mattias Lilja den 2017-11-23

Älgjakten är ju ett ständigt pågående projekt. Mer eller mindre, från säsong till säsong. Just i år blir det lite lugnare med gemensamhetsjakter, då vi sköt ganska bra på tilldelningen första veckan. Vi beslutade dock att jaga ytterligare en helg. Tjur och 5 kalvar kvar på licensen. Tack och lov var Knut tillbaka till den […]

Läs hela inlägget »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

2018 är här och vi på redaktionen tittar ut genom fönstret och drömmer oss bort till nya spännande jaktäventyr. Någon som minst sagt vet mycket om just äventyr är norrmannen, Jens Kvernmo.
Läs tidningen »